GR US

Α. Δρακόπουλος: Ανταποκρίθηκε άμεσα η πολιτεία - Κ. Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως η Ελλάδα (Vid)

Ευρωκίνηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 (EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

ΑΘΗΝΑ. Ειδική εκδήλωση, προς τιμήν του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και της προσφοράς του για την ενίσχυση της ετοιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως της COVID-19, παρέθεσε το Υπουργείο Υγείας, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με επίτιμο προσκεκλημένο τον Ανδρέα Δρακόπουλο, Πρόεδρο του ΙΣΝ, στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Ιουλίου, παρέστησαν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς και εκπρόσωποι του ΙΣΝ.

Η εκδήλωση αφορούσε όλες τις δωρεές που αφορούν την Ελλάδα, στο πλαίσιο των δύο πρώτων κύκλων δωρεών της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης, με αιχμή, όμως, τη νέα δωρεά του ΙΣΝ άνω των €16,5 εκατομμυρίων, με σκοπό τη συμβολή στις προσπάθειες των Υγειονομικών Αρχών να θωρακίσουν τη χώρα απέναντι σε ένα νέο κύμα πανδημίας αλλά και να αναβαθμίσουν τη Δημόσια Υγεία. Με τη δωρεά αυτή θα πραγματοποιηθεί η ανακαίνιση χώρων σε 15 νοσοκομεία στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί η προσθήκη συνολικά 155 κλινών εντατικής θεραπείας και 19 κλινών αυξημένης φροντίδας, καθώς και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για προσωπικό σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος δήλωσε: «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα στην αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας έως τώρα, με σύμμαχο την υπευθυνότητα που επέδειξαν όλοι οι πολίτες. Οφείλουμε να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και ελπίζουμε οι συγκεκριμένες δωρεές να βοηθήσουν τη Δημόσια Υγεία, για κάθε πιθανή, έκτακτη ανάγκη, στο άμεσο αλλά και στο μακρινό μέλλον. Έχουμε τη θέληση να στηρίξουμε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς μόνο μαζί μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στα σύγχρονα, πολύπλοκα προβλήματα. Είμαστε εδώ, παρόντες, να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, προσφέροντας, στο μέτρο του δυνατού, τη βοήθειά μας σε εκείνους που έχουν ανάγκη».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει η χώρα μας στο μέσο όρο της Ευρώπης στον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας ευχαρίστησε για άλλη μια φορά "τους ήρωες με τις μάσκες" και δεσμεύθηκε προσωπικά ότι η κάθε ιδιωτική δωρεά να βρίσκει την θέση που της αξίζει, Δηλαδή να έχει από την Πολιτεία, τα κίνητρα για να εκπονηθεί, και από την Δημόσια Διοίκηση τις συνθήκες για να υλοποιηθεί, και αναφέρθηκε στο παρελθόν όπου όπως είπε είναι πολλά τα παραδείγματα ιδιωτικών προσφορών οι οποίες καθυστέρησαν ή χάθηκαν στον βάλτο της γραφειοκρατίας.

"Στόχος μου είναι να μην μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο" τόνισε ο .Μητσοτάκης, και εξήρε το κοινωνικό έργο των δωρητών τους οποίους ευχαρίστησε, και επισήμανε ότι πρόκειται για μια προσφορά, ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων, ειδικά για τον Covid, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις υποδομές των νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ, αλλά και δύο κεντρικές μονάδες μοριακού ελέγχου με τα αντιδραστήριά τους που θα εγκατασταθούν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός σύντομα η Προεδρία της Κυβέρνησης θα θέσει σε χρήση μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου εκεί θα γεφυρώνονται οι ανάγκες κάθε φορέα του Δημοσίου με τις δωρεές των ιδιωτών.

"Με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των διαδικασιών, πολύ σύντομα θα παρακολουθείται βήμα -βήμα η υλοποίηση του κοινού έργου. Έτσι, και ο κάθε χορηγός θα είναι σίγουρος για την πορεία της προσφοράς του, αλλά και το κράτος θα ελέγχει αν καλύπτονται με σωστό τρόπο τα κενά που υπάρχουν" τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ομαλοποιείται η κατάσταση με τις ΜΕΘ

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα, καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται, αρκετές ΜΕΘ και ΜΑΦ επιστρέφουν στην αρχική τους αποστολή και πλέον ενώ τον Ιανουάριο ήταν διαθέσιμες 5,5 μονάδες ανά 100.000 κατοίκους όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 12 μονάδες, σήμερα είναι διαθέσιμες 7 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ με τις νέες δωρεές, θα φτάσουν τις 12 μέχρι το τέλος του 2020.

Ευρωκίνηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19.(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

"Αυτός ο σχεδόν διπλασιασμός των δομών -και, μάλιστα, σε έκτακτες και πιεστικές συνθήκες- υπήρξε, χωρίς υπερβολή, ένας άθλος. Το υπουργείο Υγείας, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, κυρίως οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, δούλεψαν ασταμάτητα: Κρεβάτια που έμεναν κλειστά, λόγω χρόνιων ελλείψεων, ενεργοποιήθηκαν αμέσως. Κλίνες ΜΑΦ μετατράπηκαν γρήγορα σε ΜΕΘ" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ευρωκίνηση

Ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19.(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Που θα ενισχυθούν οι κλίνες ΜΕΘ

Η γεωγραφική κατανομή των κλινών αποσκοπεί-όπως είπε ο κ.Δρακόπουλος- στην ενίσχυση τόσο των μεγάλων πληθυσμιακών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου θα εγκατασταθούν 98 κλίνες, στη Μακεδονία-Θράκη 44, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία επτά και στην Κρήτη 25.

Πρόσθεσε ότι "η δωρεά του ΙΣΝ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, δηλαδή η Ελλάδα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 12 κλινών εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους έως το τέλος του τρέχοντος έτους".

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε περισσότερες από 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ και χάρη στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού συστάθηκαν 1.800 θέσεις εξειδικευμένων και εξειδικευόμενων γιατρών αλλά και νοσηλευτών για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ευρωκίνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. (EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τα νοσοκομεία που θα ενισχυθούν μέσω της δωρεάς είναι τα εξής:

α/α ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΘ ΜΑΦ ΣΥΝΟΛΟ ΚΛΙΝΩΝ

1 Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ "ΚΑΤ" 30 0 30

2 Γ.Ν.Α. "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" 5 0 5

3 Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" 6 0 6

4 Γ.Ν.Α. "ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ - ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ" Ε.Ε.Σ 0 6 6

5 Γ.Ν.Α. "Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" 33 0 33

6 Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ "ΤΖΑΝΕΙΟ" 4 0 4

7 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. "ΑΤΤΙΚΟΝ" 13 0 13

8 Γ.Ν. ΛΕΣΒΟΥ "ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ" 1 0 1

9 Γ.Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ "ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ" 0 3 3

10 Γ.Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ "Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" 3 0 3

11 Γ.Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ" 30 8 38

12 Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ 7 0 7

13 Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ" 4 0 4

14 Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ "ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ" 6 0 6

15 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ Γ.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 13 2 15

- ΣΥΝΟΛΟ 155 19 174

Ευρωκίνηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19.(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ευρωκίνηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19.(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ευρωκίνηση

Ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19.(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)