GR US

Επιδιώκεται πολυμερής διάσκεψη για τα ελληνοτουρκικά

Ευρωκίνηση

Γεύμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Charles Michel, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, στην Αθήνα. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

ΑΘΗΝΑ. Στις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας για την εκτόνωση του τεταμένου κλίματος μεταξύ των δύο χωρών είναι πιθανό να προσκληθούν να λάβουν μέρος τρίτες χώρες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μιλώντας χθές από την Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μιας πολυμερούς διάσκεψης διότι, πέραν του διμερούς διαλόγου, υπάρχει πιθανώς η ανάγκη να παρουσιαστούν οι διάφορες χώρες στο τραπέζι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα διαφορετικά θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μισέλ κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

Ο ίδιος, πάντως, δεν αναφέρθηκε σε περισσότερες πληροφορίες γύρω από το όλο ζήτημα.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία, η οποία στην παρούσα φάση έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούλιο μια προσπάθεια για απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι λοιπόν πιθανό η Γερμανία να είναι μια από τις χώρες που θα πάρουν μέρος στις συζητήσεις, ενώ η Αθήνα επιδιώκει και τη συμμετοχή της Κύπρου.

Οι δηλώσεις του κ. Μισέλ έγιναν την Τρίτη, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία είχαν την τρίτη τους συνάντηση στο ΝΑΤΟ ο Ελληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος με αξιωματούχο της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, αναζητώντας το κοινό πλαίσιο που θα επιτρέψει την έναρξη του διμερούς διαλόγου για έναν μηχανισμό απεμπλοκής (deconfliction mechanism).

Με την αποχώρηση του «Oruc Reis» από την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, εκπληρώθηκε η βασική προϋπόθεση που έθετε η Αθήνα για την έναρξη του τεχνικού αυτού διαλόγου.

Ωστόσο, παραμένουν εμπόδια στον δρόμο προς μία διαπραγμάτευση ουσίας επί των μέτρων απεμπλοκής.

Στην προχθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η ελληνική πλευρά προσήλθε με νέα σχόλια επί των σχολίων του ΝΑΤΟ στην πρώτη τοποθέτηση της Αθήνας επί του αρχικού εγγράφου που έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία. Πρόκειται για το έγγραφο που επιδόθηκε από τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από 12 μέρες στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρώτη αυτή συνάντηση διήρκεσε μόνο πέντε λεπτά, με τον Γ.Γ. να αρνείται να εμπλακεί σε συζήτηση επί της ουσίας. Είχε προηγηθεί -πριν από τη συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη- συνάντηση οκτώ μελών της Συμμαχίας (Ελλάδα, Τουρκία συν οι έξι μεγάλες χώρες) για την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.

Βάσει των ίδιων πηγών, το υπό διαπραγμάτευση έγγραφο, που είναι περιεχομένου μισής σελίδας, περιλαμβάνει αναφορές στην επαναδέσμευση των δύο πλευρών στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ - και ειδικά το άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη της Συμμαχίας που αναφέρεται στην «ειρηνική επίλυση διαφορών» και στη μη απειλή ή χρήση βίας.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στον σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και του Δικαίου της Θάλασσας. Στα σημεία αυτά η Τουρκία αναμένεται να προβάλλει ενστάσεις. Ενα από τα μέτρα αποτροπής σύρραξης που αναφέρονται στο κείμενο αφορά γραμμή επικοινωνίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο μέσω ασφαλούς ΝΑΤΟϊκού καναλιού, για απευθείας συνεννόηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δύο πλευρών.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα τακτικών συναντήσεων, ούτε χρονοδιάγραμμα περάτωσης των επαφών.