GR US

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα από τους Τούρκους - Επαναφέρουν την έκδοση των 8 αξιωματικών τους

Αssociated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλάει σε ειδική εκδήλωση για τα 4 χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. (Turkish Presidency via AP, Pool)

ΑΘΗΝΑ. Επίθεση σε όλα τα μέτωπα φαίνεται πως έχει αποφασίσει να εξαπολύσει η Αγκυρα κατά της Αθήνας. Μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, η Τουρκία επανέφερε στο προσκήνιο την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Το ζήτημα επανέφερε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα με σχετική ανάρτησή της στο Facebook με αφορμή τη χθεσινή συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει:

«Περιμένουμε 4 χρόνια τώρα για την έκδοση των 8 πρώην αξιωματικών του Στρατού (και άλλων) που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό».

Υπενθυμίζεται πως οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα το πρωί της 16ης Ιουλίου του 2016, καταθέτοντας αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο και έλαβαν έπειτα από μία μακρά δικαστική διαδικασία.

Οι επιβαίνοντες του «Black Hawk», οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέστηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον Εβρο, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Τον Ιανουάριο του 2017 ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση των «8» απορρίπτοντας τα αιτήματα των τουρκικών Αρχών για έκδοση των στρατιωτικών και έκανε δεκτά τα αιτήματα των τελευταίων για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσής τους στην Τουρκία.

Σε εξέλιξη οι εργασίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Το πρωί της Τετάρτης, μάλιστα, υπάλληλοι του Δήμου Κωνσταντινούπολης άρχισαν να αφαιρούν τις πινακίδες του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού όπου αναγράφεται η ένδειξη «μουσείο».

Εικόνες από τις εργασίες που ξεκίνησαν στην Αγία Σοφία για τη μετατροπή της σε τζαμί μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα. Σε πολλές από αυτές διακρίνονται οι εργάτες να μπαίνουν στην Αγία Σοφία από τα παράθυρα.

Οπως εξήγησε ο ανταποκριτής του «Σκάι» στην Κωνσταντινούπολη, αυτό συμβαίνει γιατί πρόκειται να γίνουν κάποιες εργασίες για να τοποθετηθούν κουρτίνες ώστε να καλυφθούν οι αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» είχε γράψει ότι στην Αγία Σοφία θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες, οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μη φαίνονται οι αγιογραφίες.

Αυτό σημαίνει ότι και οι επισκέπτες πλέον στην Αγία Σοφία θα πρέπει για να μπουν στον ναό να βγάζουν τα παπούτσια τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Σκάι», εργασίες γίνονται και στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Προχθές, εξάλλου, ο Τούρκος Πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του τόνισε ότι ήταν λάθος η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Εκανε επίσης λόγο για προστασία της «πολιτιστικής κληρονομιάς» που φέρει η Αγιά Σοφιά. «Ενώ θα καταστήσουμε την Αγία Σοφία ταιριαστή με την θεμελίωσή της και πάλι, θα διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας», σημείωσε ο Ερντογάν.

«Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934, σε μια λάθος απόφαση και τώρα την μετατρέπουμε ξανά σε ισλαμικό τέμενος», ανέφερε από το Προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.