GR US

Φταίει η Ελλάδα για το «ναυάγιο» των διερευνητικών, λέει ο Ερντογάν

Αssociated Press

O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλά σε μία συνάντηση στην Αγκυρα, το πρωί της Δευτέρας 1η Σεπτέμβρη. (Turkish Presidency via AP, Pool)

ΑΘΗΝΑ. Επιχειρώντας να εμφανίσει την Ελλάδα ως υπεύθυνη για το «ναυάγιο» των διερευνητικών επαφών και να δικαιολογήσει έτσι τη νέα έξοδο του «Ορούτς Ρέις» («Oruc Reis») στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε χθες την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στις συζητήσεις που έγιναν στις πλατφόρμες των ΕΕ και ΝΑΤΟ». Παράλληλα εκτόξευσε ευθείες απειλές, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε επί τόπου τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ολα αυτά ενώ το «Ορούτς Ρέις» έπλεε χθες με κλειστούς πομπούς, για να μην δίνει στίγμα, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ να δηλώνει πως το ερευνητικό σκάφος έφτασε προχθές στο σημείο των ερευνών και χθες θα ξεκινούσε έρευνες.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, διαμήνυε ότι η Ελλάδα θα θέσει σήμερα Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε σοβαρότατη κλιμάκωση το γεγονός ότι το «Ορούτς Ρέις» πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Αγκυρα και προσπαθεί να τον βγάλει».

Πάντως, είναι απίθανο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία κατά τη Σύνοδό της που ξεκινά την Πέμπτη, παρά τη «διαφωνία για το φυσικό αέριο» στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει στο «Reuters» κυβερνητική πηγή από τη Γερμανία.

Η ίδια πηγή από το Βερολίνο αποκάλυψε πως η Ελλάδα πίεσε προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, από την Γερμανία δεν αναμένουν αλλαγή στάσης στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας λιγότερο από 2 εβδομάδες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η οποία αποφάσισε να μην επιβάλει μέτρα μέχρι νεωτέρας.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα ξεκαθάριζε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας-Αγκυρας, όσο το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται.

Μάλιστα η κυβέρνηση συνεχίζει τον διπλωματικό αγώνα ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην Αγκυρα για αποκλιμάκωση της έντασης.

Πάντως, ο Ερντογάν, όπως εξάλλου προαναφέρθηκε, αψηφώντας τις συστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνέχισε και χθες τις προκλήσεις, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε επί τόπου τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, κλιμακώνοντας την προκλητικότητά του. Ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε επίσης ότι το «Γιαβούζ» θα βγει επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο για νέες γεωτρήσεις αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησής του.

«Δείξαμε σε όλους ότι κανένα σχέδιο που δεν σέβεται τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί», είπε ο Ερντογάν, αναφέροντας επίσης ότι το Σάββατο θα μεταβεί πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα ανακοινώσει νέες πληροφορίες για κοιτάσματα που φέρονται να έχουν βρεθεί.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ όπως δήλωσε κατά την τοποθέτησή του, μέσω βιντεοκλήσης, στο διεθνές συνέδριο επί ενεργειακών θεμάτων «ICCI 2020 - 26th International Energy and Environment Fair and Conference», «το ‘Ορούτς Ρέις’ έφθασε στην περιοχή που θα εργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τεστ άρχισαν χθες (σ.σ. Τρίτη) και σήμερα (σ.σ. Τετάρτη) αρχίζουμε να κάνουμε τις πρώτες έρευνες. Τοποθετήθηκαν καλώδια 10 χιλιομέτρων. Εχουμε ένα πρόγραμμα εργασίας για τις πρώτες 10 ημέρες. Οι εταιρείες στις οποίες χορηγήθηκαν παράνομες άδειες από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, λόγω της πανδημίας, σταμάτησαν. Εμείς συνεχίζουμε εκεί με τα δικά μας πλοία».

Ο Ντονμέζ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία του πλοίου.

Πάντως, κατά τα πληροφορίες, το τουρκικό σκάφος φέρεται να συνεχίζει να κινείται εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, και είχε χαράξει πορεία βόρειο-βορειοανατολική. Σημειωτέον ότι συνέχιζε να έχει τον πομπό του κλειστό από χθες το πρωί, όπως και τα δυο συνοδευτικά του σκάφη, το «Ataman» και το «Cengiz Han».

Ο κ. Πέτσας, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του Ντονμέζ ότι το  ερευνητικό σκάφος έφτασε στο σημείο των ερευνών και χθες ξεκινούσε έρευνες.

«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παρανόμων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Οπως υπογράμμισε, κάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τουρκική παραβατικότητα… Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται.

Επίσης, ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι το μόνο θέμα που έχουμε να συζητήσουμε στο πεδίο των διερευνητικών επαφών με την Αγκυρα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και τίποτα άλλο.