GR US

Για Ιμια και Οτσαλάν γράφει σε βιβλίο του ο Πάγκαλος

">
Ευρωκίνηση

Φωτ. αρχείου: Παρουσίαση του βιβλίου "Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας" του Θεόδωρου Πάγκαλου στο Public Cafe Συντάγματος, Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017. (EUROKINISSI / Γιάννη Παναγόπουλος)

ΑΘΗΝΑ. Νέα στοιχεία για την υπόθεση της σύλληψης του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αλλά και για την κρίση των Ιμίων το 1996, φέρνει ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος σε νέο του βιβλίου, αποσπάσματα του οποίου παρουσίασε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στο τελευταίο της φύλλο.

Το βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «ΙΜΙΑ / S-300 / OΤΣΑΛΑΝ - Παλεύοντας για την ειρήνη», περιγράφει την ξαφνική είσοδο Οτσαλάν στην Ελλάδα με τη βοήθεια κάποιων παραγόντων της ελληνικής ζωής που έκαναν «ιδιωτική» εξωτερική πολιτική, αλλά και τις συνεννοήσεις να φύγει από την Ελλάδα η «βόμβα Οτσαλάν». Ως προς τα Ιμια, εστιάζει στον ρόλο τοπικών παραγόντων και δημοσιογραφικών κυκλωμάτων στην κλιμάκωση, αλλά και στην έλλειψη προετοιμασίας από την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία δεν είχε ακόμη πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Μάλιστα, σε σχέση με την υπόθεση των Ιμίων, περιγράφει μια στιχομυθία μεταξύ του ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, όταν ο τελευταίος διαπίστωσε ότι η μία από τις δύο βραχονησίδες είχε μείνει ακάλυπτη.

«Ο πρωθυπουργός γύρισε προς τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου ναύαρχο Λυμπέρη», γράφει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, «και χρησιμοποιώντας κατά τρόπο χαρακτηριστικό ένα βαρύτατο επίθετο του είπε: ‘[...]Καλά, δε σου είπα να φρουρηθούν οι δύο νησίδες;’. Αποσβολωμένος και κατακόκκινος, ο Λυμπέρης ψέλλισε: ‘Δεν μου είπατε και οι δύο, κύριε πρωθυπουργέ. Στη μία υπάρχει φρουρά βατραχανθρώπων. Για την άλλη δεν είχαμε δυνάμεις’».

Γιατί πήραμε τις σημαίες

Σε άλλο σημείο του βιβλίου του, σύμφωνα πάντα με την δημοσίευση του «Πρώτου Θέματος», ο κ. Πάγκαλος εξηγεί γιατί αποσύραμε την σημαία από την μία βραχονησίδα.

«Οι πατριδοκάπηλοι πάσης φύσεως και διάφοροι άκαπνοι ‘ελληναράδες’ έχουν θεωρήσει μεγίστη προδοσία την αφαίρεση της σημαίας του δημάρχου Καλύμνου από τη νησίδα Ιμια και τη μεταφορά της ‘εν τιμή’ από το αποχωρούν απόσπασμα. Η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο.

Είναι αλήθεια ότι εγώ συνηγόρησα υπέρ της αφαίρεσης της σημαίας και είπα ότι σημαία-σύμβολο δεν είναι οποιοδήποτε πανί με τα εθνικά χρώματα βάζει ο καθένας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όπου και όποτε του καπνίσει. Σημαία-σύμβολο, και μάλιστα κάτω από τέτοιες περιστάσεις, είναι σημαία επίσημη, με σταθερή βάση, γερά προσδεμένη, φρουρούμενη και επιτηρούμενη.

Υποστήριξα επίσης ότι, εάν αφήναμε τη σημαία του Διακομιχάλη πάνω στην Ανατολική Ιμια, ήταν πολύ πιθανό, λόγω της καταιγίδας που είχε ξεσπάσει τη δεδομένη στιγμή, ο άνεμος ή τα τεράστια κύματα να την έπαιρναν και να την εξαφάνιζαν. Αυτό υπήρξε άλλη μια αιτία για την οποία κατασυκοφαντήθηκα και καθυβρίσθηκα από τους υπερπατριώτες.

Ολοι αυτοί οι ανεγκέφαλοι δεν σκέφτονται ότι, εάν είχε τεθεί επίσημα από την πλευρά μας να παραμείνει η σημαία μας στη μία από τις δύο νησίδες, τότε και οι Τούρκοι θα μπορούσαν να αξιώσουν να μείνει και η δική τους η σημαία στην άλλη, όπου είχαν εγκαταστήσει φρουρά.

Η συζήτηση περί τη σημαία παραβλέπει το θεμελιώδες γεγονός ότι οι σημαίες ήταν δύο. Στη μία νησίδα η δικιά μας, στην άλλη νησίδα η σημαία των Τούρκων. Ετσι, όμως, θα ξαναγυρίζαμε στην αρχή του όλου προβλήματος και θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτό που συστηματικά προσπαθούσαμε να αποφύγουμε, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις...».

Για τον Οτσαλάν: Κοιμόταν με τις παλλακίδες του στην πρεσβεία

Για τον Οτσαλάν, ο πρώην Υπουργός γράφει: «Πήρα ο ίδιος προσωπικά στο τηλέφωνο τον Κωστούλα (σ.σ. πρέσβης της Ελλάδας στην Κένυα) και έδωσα δύο εντολές: πρώτον, να μην πάει για κανέναν λόγο και με κανέναν τρόπο ο Οτσαλάν στο ελληνικό έδαφος της πρεσβείας και, δεύτερον, να μετακινηθεί με κάποιο πρόσφορο μέσον προς τα σύνορα Τανζανίας και Κένυας και, μόλις φτάσει, να αναζητήσει άσυλο.

Ο ελληνικής καταγωγής Τανζανός Υπουργός είχε χιλιάδες εκτάρια στα σύνορα της Κένυας με τη χώρα του και εφτά συνολικά αεροπορικούς διαδρόμους. Ηταν πολύ εύκολο να κρυφτεί κάποιος από τα αδιάκριτα μάτια. Σε όλη αυτή την έκταση καλλιεργείτο το σιζάλ, ένα είδος κάκτου που οι ίνες του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σάκων και σχοινιών. Οποία ήτο η έκπληξή μου όταν ο Βασίλης Παπαϊωάννου, διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου μου, με περίμενε στην είσοδο του υπουργείου την επομένη το πρωί για να με ενημερώσει ότι ο Οτσαλάν είχε κοιμηθεί με τις τρεις παλλακίδες του στο φιλόξενο έδαφος της πρεσβείας, η οποία ήταν ελληνικό έδαφος, γιατί ήταν κουρασμένος. Ο πρέσβης είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να τον φιλοξενήσει, παραβαίνοντας έτσι και τις δύο μου εντολές...».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Πάγκαλος γράφει για τη σύλληψη του Οτσαλάν: «Ο Οτσαλάν είχε μια μικρή βαλίτσα που την έπαιρνε πάντα μαζί του, αλλά την άφησε μέσα στο αυτοκίνητο όταν τον συνέλαβαν. Ο Καλεντερίδης της ΕΥΠ είχε ενημερώσει τηλεφωνικώς τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου μου, Βασίλη Παπαϊωάννου, σχετικά με τον κίνδυνο να περιέχει εκρηκτικά τα οποία θα χρησιμοποιούσε για να αυτοκτονήσει εάν τον συνελάμβαναν. Στην πρεσβεία άνοιξαν τη μικρή βαλίτσα, παίρνοντας όλες τις προφυλάξεις, και διαπίστωσαν ότι περιείχε ένα τεράστιο ποσό σε εκατονταδόλαρα!».