GR US

«Αθλιο», η αγαπημένη προσβολή του Τραμπ βρήκε στόχο τη Χάρις

Αssociated Press

Η υποψήφια για την αντιπροεδρία που επέλεξε ο Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, προχθές στο Γουίλμινγκτον Ντελαγουέαρ. (AP Photo/Carolyn Kaster)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Ο πρόεδρος Τραμπ όταν δεν του αρέσει κάτι το χαρακτηρίζει με το επίθετο «άθλιο» (nasty). Κατά περιόδους έχει ονομάσει έτσι ανακοινώσεις για φάρμακα και ερωτήσεις. Εχει ονομάσει «άθλιες» τις φήμες, στατιστικές και έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή που είχε δώσει «άθλια» κριτική στη ριάλιτι εκπομπή του «Τhe Apprentice». Εχει αποκαλέσει με το ίδιο επίθετο «nasty» και άνδρες και γυναίκες.

Και έτσι λίγες μόνο ώρες μετά που ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε για αντιπρόεδρό του την γερουσιαστή Καμάλα Χάρις, ο κ. Τραμπ διάλεξε ένα από τα αγαπημένα του επίθετα και απέρριψε την πρώτη μαύρη γυναίκα υποψήφια ενός μεγάλου κόμματος ως «άθλια» (nasty).

Η πρώτη του αντίδραση σημειώθηκε την Τρίτη, όταν μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος χαρακτήρισε την ανάκριση της Χάρις για τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρετ Μ. Κάβανο κατά την ακρόαση επιβεβαίωσής του στη Γερουσία ως «εξαιρετικά άθλια», «άθλια σε ένα επίπεδο που ήταν απλώς ένα φρικτό πράγμα». Είπε επίσης, ότι ήταν «η πιο βίαιη» και «η πιο φρικτή» πίεση προς τον Κάβανο. Και ο Τραμπ είπε ότι οι επιθέσεις της κατά του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των δημοκρατικών εκλογών ήταν «πολύ, πολύ άθλιες» («very, very nasty»).

Είναι μία από τις προσβολές που ο Τραμπ έχει καταλογίσει σχεδόν εξίσου σε άνδρες και γυναίκες από τότε που έγινε πρόεδρος, σύμφωνα με την Factba.se, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που παρακολουθεί όλες τις δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ. Το χρησιμοποίησε πολύ πιο συχνά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016 εναντίον των γυναικών από τους άνδρες, δήλωσε ο ιδρυτής του Factba.se, Μπιλ Φρίσκλινγκ (Bill Frischling), αν και αυτό εν μέρει επειδή το απηύθυνε επανειλημμένα σε μια μόνο γυναίκα - τη Δημοκρατική υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, την οποία ο Τραμπ ονόμασε «τόσο άθλια γυναίκα» (such a nasty woman) κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης.

Αλλά ο συντονισμός του επιθέτου -ο τρόπος με τον οποίο «προσγειώνεται» η επίθεση, οι αποχρώσεις στον υπαινιγμό- είναι συχνά διαφορετικός όταν ο παραλήπτης είναι γυναίκα και διαφορετικός ακόμα όταν αυτή η γυναίκα είναι μαύρη. Το να αποκαλείς μια γυναίκα «άθλια», λένε πολλοί ειδικοί και γυναίκες στην πολιτική, είναι ένας άλλος τρόπος να απορρίπτεις σκόπιμα και να υποτιμάς τις γυναίκες πολιτικούς.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το «Αssociated Press», η εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αγωνίζεται να βάλει ετικέτα στην γερουσιαστή από την Καλιφόρνια. Και χωρίς ένα σαφές μήνυμα, ο Τραμπ επέστρεψε στο συνηθισμένο βιβλίο του, γεμάτο με σεξιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις. Έχει επανειλημμένα αποκαλέσει την Χάρις «άθλια» και έχει στηριχθεί σε αυτό που του αρέσει και μοιάζει με μία φανταστική έκδοση της δεκαετίας του 1950. «‘Η νοικοκυρά των προαστείων’ θα με ψηφίσει. Θέλουν ασφάλεια και είναι ενθουσιασμένοι που τερμάτισα το μακροχρόνιο πρόγραμμα όπου οι κατοικίες χαμηλού εισοδήματος θα εισέβαλαν στη γειτονιά τους. Ο Μπάιντεν θα το επανεγκαταστήσει, σε μεγαλύτερη μορφή, με τον Corey Booker να είναι υπεύθυνος!», έγραψε την Τετάρτη στο Twitter την Τετάρτη, κάνοντας λάθος το όνομα του Δημοκρατικού γερουσιαστή και πρώην δήμαρχου του Νιούαρκ, Νέας Ιερσέης, ο οποίος είναι επίσης μαύρος.

Καθώς ο Τραμπ υστερεί στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από 90 ημέρες πριν από τις εκλογές, η ομάδα του αντιμετωπίζει καθοριστική επιλογή. Προσπαθούν να πυροδοτήσουν τη δική τους βάση και να τρομάξουν τους μετριοπαθείς φωτογραφίζοντας τον Μπάιντεν και την Χάρις ως ριζοσπαστικούς σοσιαλιστές; ’Η μήπως σκοπεύουν να μειώσουν τον ενθουσιασμό μεταξύ της Δημοκρατικής βάσης υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν και ο Χάρις είναι ευκαιριακοί και ανεπαρκώς φιλελεύθεροι;

Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι και τα δύο. Αλλά αυτό δεν σταματά τον Τραμπ και τους συμμάχους του, επισημαίνει το «ΑΡ» από το να προσπαθούν να ενώσουν ασύνδετα μεταξύ τους πράγματα.

«Είναι σαφές ότι η Ψεύτικη Καμάλα θα εγκαταλείψει την ηθική της και θα προσπαθήσει να θάψει το παρελθόν της ως εισαγγελέας, προκειμένου να καθησυχάσει τους εξτρεμιστές που ελέγχουν το Δημοκρατικό Κόμμα και είναι κατά της Αστυνομίας», δήλωσε η ανώτερη σύμβουλος εκστρατείας Κατρίνα Πιέρσον στην πρώτη δήλωση της εκστρατείας του Τραμπ, απαντώντας στην είδηση της επιλογής της Καμάλα.