GR US

Προς νέα καραντίνα οδεύει η Αθήνα

Ευρωκίνηση

Σε ισχύ τα νέα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας στην περιφέρεια Αττικής, στιγμιότυπα από την καθημερινότητα, Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη. (ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)

ΑΘΗΝΑ. Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο επιβολής νέας καραντίνας στην Αθήνα προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην ελληνική πρωτεύουσα που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση προτού προχωρήσει βέβαια σε μια τέτοια απόφαση θα περιμένει να δει τι απόδοση θα έχουν τα νέα αυστηρά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την Δευτέρα, αν και οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ήδη αργά και ότι η αντίστροφή μέτρηση προς τη λύση της καραντίνας έχει ξεκινήσει.

Ισως άλλωστε να μην είναι τυχαίο που σήμερα ο υπουργός των Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι «η Οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown».

Πάντως, η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και ευελπιστεί ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν, ενώ σήμερα υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, να οδηγούνται στο Αυτόφωρο τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», ακόμη και εάν «κινούνται» εντός του Διαδικτύου, καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή».

Και σήμερα, ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν υψηλός, 346, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 77.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό επιβεβαίωσε ότι δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο για να εφαρμοστεί τοπικό lockdown. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση αν χρειαστεί αυτό θα γίνει και ότι για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας.

«Υπάρχει ανησυχία, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας, ενώ, παρά τα μέτρα, παραμένει ισχυρή η παρουσία του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «οι ειδικοί σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μας προτείνουν. Από την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας», είπε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μη φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μη φτάσουμε, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι «τα μισά από τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού είναι στην Αττική και τα μισά από αυτά είναι στο κέντρο, με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων με μεταναστευτικό και προσφυγικό προφίλ. Με μηνύματα στις γλώσσες τους και με περισσότερους ελέγχους προσπαθούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα».

Την ίδια ώρα πάντως, ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι το λεκανοπέδιο είναι ένα βήμα από το να μπει σε οριζόντιο lockdown, σημειώνοντας πως, αν συμβεί αυτό, θα είναι καταστροφικό για την Οικονομία.

«Είμαστε πολύ κοντά στο lockdown, καθώς η Αττική βρίσκεται στον λεγόμενο ‘πορτοκαλί’ συναγερμό. Ενα βήμα ακριβώς πριν από το ‘κόκκινο’. Το αν θα γίνει ‘κόκκινο’ είναι ένα θέμα που θα το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε να επιδράσουν τα μέτρα που ελήφθησαν στις 10 Σεπτεμβρίου για να μη φτάσουμε εκεί, όμως οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Αν κάθε πολίτης κάνει το σωστό, τότε δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα καταστροφικά για την Οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως «αν χρειαστεί να πάμε σε lockdown για να μην επιτρέψουμε στην επιδημία να φύγει μπροστά, εμείς θα πρέπει να είμαστε μπροστά από την επιδημία και όχι πίσω. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω, γιατί, αν την αφήσουμε να φύγει, από ένα σημείο και μετά η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο της Ιταλίας, ή άλλες εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση. Οπότε, αν έχουμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε νωρίς, πριν ξεφύγει η κατάσταση».

Από την πλευρά του, πάντως, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος απέκλεισε το άμεσο lockdown και είπε ότι πρέπει να δοθεί κάποιο διάστημα λίγων ημερών για να αποδώσουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

«Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα και αυτό θα φανεί το πολύ σε ένα 7ήμερο με 10ήμερο θα βγουν στο τραπέζι οι επόμενες δέσμες μέτρων. Η προσπάθεια είναι να υπάρχει βελτίωση των δεικτών και των παραμέτρων ώστε να μην φτάσουμε σε μέτρα όπως lockdown», τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.