GR US

Στην Ελλάδα ο Πομπέο, Σούδα και εξοπλιστικά στην ατζέντα

Εθνικός Κήρυξ

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. (John Hart/Wisconsin State Journal via AP)

ΑΘΗΝΑ. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης αναμενόταν να προσγειωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικλ Πομπέο, ο οποίος από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου επισκέπτεται την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγία Εδρα και την Κροατία.

Μετά τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, όπου θα τον υποδεχτεί ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο κ. Πομπέο θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγο προτού αφιχθεί στην Ελλάδα ο κ. Πομπέο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι δύο άντρες συζήτησαν για τη διατλαντική συνεργασία, την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και τη σημασία της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ο Μάικ Πομπέο, από την πλευρά του, χαιρέτισε την ανακοίνωση επανέναρξης διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, ενώ τονίζει την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην περιοχή.

Ως προς την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα τον φιλοξενήσει στο σπίτι του στα Χανιά και έτσι ο κ. Πομπέο θα γίνει ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος -μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο- που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού της οικογένειας Μητσοτάκη στην Κρήτη.

Η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών έρχεται σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας στην Ελλάδα με φόντο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία Αθήνας - Αγκυρας για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ θα βρεθούν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ιστορική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού εταίρου των ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

Παράλληλα, στην ατζέντα της επίσκεψης του Πομπέο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον για ναυπήγηση των 4 νέων φρεγατών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Την ίδια στιγμή, το επίκεντρο των επαφών του κ. Πομπέο θα βρεθεί και ο αναβαθμισμένος ρόλος της βάσης της Σούδας.

Σύμφωνα με την «Deutsche Welle», η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα αποκτά συμβολική σημασία όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας  με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως σημειώνεται, δεν περνά απαρατήρητο από τον τουρκικό Τύπο το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται τη μία χώρα χωρίς να επισκεφθεί την άλλη. Να σημειωθεί ότι με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ ως «την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες».

Η δημοσιότητα που έχει δοθεί στην επίσκεψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και, κυρίως, η έμφαση στην επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Σούδα, δεν είναι τυχαία, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν την εμβάθυνση των σχέσεων στον τομέα της άμυνας, κάτι που επιτρέπεται από τη νέα, αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που εγκρίθηκε πέρυσι.

Πέρα από αυτά, στον τομέα των εξοπλισμών οι ΗΠΑ (μέσω της Λόκχιντ Μάρτιν) έχουν ήδη αναλάβει την αναβάθμιση 84 F-16, έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), ενώ υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των τεσσάρων νέων φρεγατών και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αμερικανική πρόταση για ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου (MMCS) με παράλληλη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ στην Ελλάδα.

Δεύτερος ναύσταθμος

Η Αθήνα από την πλευρά της θα ζητήσει στήριξη για το ευρισκόμενο σε εξέλιξη πρόγραμμα δημιουργίας ενός δεύτερου ναυστάθμου, ώστε το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) στη Σούδα να έχει πραγματικές δυνατότητες στα επόμενα χρόνια. Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται στον κατάλογο των χωρών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μονάδες ή στοιχεία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης του αποτυπώματος από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, το σενάριο στάθμευσης ιπτάμενων τάνκερ KC-135 στην αεροπορική βάση της Λάρισας, η οποία με βάση την MDCA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ, παραμένει ενεργό.