GR US

Συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων η Αγκυρα - Νοτιοανατολικά κινείται πλέον το «Oruc Reis»

Αssociated Press

Tο ερευνητικό «Oruc Reis» συνοδευόμενο από τουρκικά πλοία το πρωί της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020. Reis (IHA via AP)

ΑΘΗΝΑ. Τον πόλεμο νεύρων συνέχιζε η Αγκυρα έναντι της Αθήνας, καθώς το «Oruc Reis» (Ορουτς Ρέις) εξακολουθούσε να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, αγνοώντας τις επίμονες προτροπές του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που το παρακολουθούσε στενά, να αποχωρήσει. Το τουρκικό ερευνητικό πάντως, το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, δεν πραγματοποιεί έρευνες.

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τους πολιτικούς αρχηγούς για την τουρκική προκλητικότητα ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διεμήνυσε στην Αγκυρα ότι η Ελλάδα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα». Η τουρκική ηγεσία, πάντως, παρά τις αντιδράσεις της Αθήνας και της διεθνούς κοινότητας, τραβάει και άλλο το σχοινί με τον υπουργό των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει ότι η Αγκυρα θα εκδώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου και άλλες άδειες για έρευνες σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Νοτιοανατολικά κινείται πλέον το «Oruc Reis»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άλλαξε πορεία απόψε  και κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας.

Το  «Oruc Reis» συνοδεύεται από  βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται  από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη - Ν. Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις

Από την πλευρά τους, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα ενώ τα πολεμικά πλοία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το «Orus Reis» ζητώντας μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η απάντηση που δίδεται σε κάποιες περιπτώσεις από την τουρκική πλευρά είναι ότι «βρίσκεστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Αντιπαραβάλουν, δηλαδή, τον ισχυρισμό της Αγκυρας ότι η περιοχή ανήκει σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Να σημειωθεί ότι το τουρκικό ερευνητικό μπορεί να έχει εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων και να έχει ποντίσει τα καλώδιά του, ωστόσο σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει έρευνες εξαιτίας της παρουσίας πολλών πλοίων στην περιοχή και του θορύβου που αυτά προκαλούν. Το ερευνητικό πλοίο εν τω μεταξύ, πότε κλείνει και πότε ανοίγει τον πομπό του ώστε να μην καταγράφεται η ακριβής του πορεία και θέση.

Το «Oruc Reis» συνέχιζε τον πλου του με νοτιοδυτική πορεία με χαμηλή ταχύτητα σε διεθνή θαλάσσια ύδατα αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα έφτανε στο δυτικότερο άκρο της περιοχής που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες, σε σημείο που εφάπτεται με τη συμφωνηθείσα ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) Ελλάδας - Αιγύπτου.

Δένδιας: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα

Να αποχωρήσει το «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα κάλεσε την Αγκυρα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και δεν θα υπάρξει ανοχή στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

Σε δήλωσή του, σημείωσε ότι μετά από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Το αίτημα, όπως είπε, διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

O Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι παρά την προσήλωση της Ελλάδας στις προσπάθειες για διάλογο η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στην προκλητικότητα.

Να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με το αντικείμενο της συνάντησης να είναι να ελληνοτουρκικά.

Τσαβούσογλου: Εως τέλη Αυγούστου νέες άδειες για έρευνες

Εν τω μεταξύ, προς νέα, περαιτέρω κλιμάκωση φαίνεται να κινείται η Αγκυρα στη Μεσόγειο, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του θα εκδώσει νέες άδειες για έρευνες «στο δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας της».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προανήγγειλε έτσι νέα Navtex για τα τέλη Αυγούστου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ερευνητικό, σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis» θα προχωρήσει δυτικότερα και θα πραγματοποιήσει έρευνες.

«Εχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και το ‘Oruc Reis’ θα πραγματοποιήσει έρευνα σε αυτή την περιοχή», είπε ο Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «κάθε είδους σεισμογραφικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την έντονη αντίδραση χωρών όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν προκαλέσει οι ακραίες προκλήσεις της Aγκυρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε αυστηρό μήνυμά του προς την Τουρκία, ζητά να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Οruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ηχηρή παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.