GR US

Ελίζα Χριστοπούλου στον «Ε.Κ.»: Οpen the box, dive into Greece

Εθνικός Κήρυξ

Η σχεδιάστρια κοσμημάτων Ελίζα Χριστοπούλου φοράει σκουλαρίκια με τον Πρίγκιπα των Κρίνων (από μινωική τοιχογραφία). Ευγενική παραχώρηση της κ. Χριστοπούλου.

H Ελίζα Χριστοπούλου* είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων και ζει σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του νομού Καβάλας. Εδώ και χρόνια σχεδιάζει, κατασκευάζει και εμπορεύεται μοναδικά κοσμήματα που ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο στυλ και την κομψότητά τους. Πρόσφατα η Ελίζα κυκλοφόρησε τη σειρά «Κόρη», μια σειρά εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική τέχνη. Ολη η ιστορία του Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού αποτυπώνεται γλαφυρά σε λαξευμένες επιφάνειες ξύλου, αναδεικνύοντας τα έντονα χρώματα και τις αναπαραστάσεις εκείνης της εποχής. Τα μοντέρνα υλικά: plexiglas, σκοινιά, τρέσες, φούντες, αλυσίδες, κορδόνια «αγκαλιάζουν» τις δημιουργίες, προσδίδοντας σ' αυτές έναν αέρα νεωτερισμού. Κάθε κόσμημα τοποθετείται μέσα σε ξύλινο κουτί όπου φέρει χαραγμένο στην επιφάνειά της το λογότυπο της συλλογής και συνοδεύεται από έναν πάπυρο, στον οποίο καταγράφονται τα ιστορικά δεδομένα της αναπαράστασης του εκάστοτε κοσμήματος. Τα χρώματα και τα υλικά που επιλέγει η Ελίζα για την κατασκευή των δημιουργιών της, είναι μη τοξικά, έτσι ώστε να μην ερεθίζουν το δέρμα. Οπως λέει χαρακτηριστικά η δημιουργός, «η σειρά κοσμημάτων «KORE» αποτελεί για μένα το εναρκτήριο λάκτισμα για την ενασχόλησή μου με ιδιαίτερα υλικά και τεχνοτροπίες που μετατρέπουν το κόσμημα σε έργο τέχνης».

Είστε σχεδιάστρια κοσμημάτων. Πρόσφατα δημιουργήσατε τη σειρά «Κόρη». Ποιο είναι το χαρακτηριστικό αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει;

Το στοιχείο που κάνει τη συγκεκριμένη συλλογή, την «Κόρη», να ξεχωρίζει είναι η ενέργειά της. Το κάθε κόσμημα εκπέμπει την ενέργεια της αρχαίας Ελλάδας, της τέχνης που έχει παραμείνει ζωντανή μέσα στους αιώνες και τη μεταφέρει σε όποιον το φοράει. Υμνεί τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και κάνει τη σύγχρονη Ελληνίδα μέρος του μύθου.

Η σειρά αυτή περιλαμβάνει κοσμήματα, κυρίως κολιέ και σκουλαρίκια. Το κύριο υλικό είναι το ξύλο, υλικό φυσικό, ζεστό και γήινο. Μου δίνει τη δυνατότητα να αποτυπώσω τη δύναμη της τοιχογραφίας πάνω του και να δημιουργήσω γλαφυρές συνθέσεις.

Το κάθε κόσμημα σε αυτή τη συλλογή έχει κάτι να πει, για την θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες, για την Ιστορία και την Τέχνη της Αρχαίας Ελλάδας.

Τέλος, η κάθε δημιουργία τοποθετείται σε ένα ξύλινο κουτί συνοδευόμενη από έναν πάπυρο που αφηγείται την ιστορία της τοιχογραφίας. Ετσι, ανοίγοντας το κουτί, ξεδιπλώνεται η ιστορία καθιστώντας τον αποδέκτη, μέρος της αφήγησης.

Το μότο μου είναι, Open the box, dive into Greece!

Πώς εμπνευστήκατε τη σειρά «Κόρη» και ποια ήταν η ανταπόκριση των πελατών σας;

Εθνικός Κήρυξ

Η Εβελίνα Παπούλια φοράει την «Παριζιάνα». Ευγενική παραχώρηση της κ. Χριστοπούλου.

Σε ένα ταξίδι μου στη δεύτερη πατρίδα μου την Κρήτη, επισκέφτηκα το ανάκτορο της Κνωσού. Εκεί γέμισαν τα μάτια μου τέχνη και ιστορία. Γοητεύτηκα από τον τρόπο ζωής των Μινωιτών και προσπάθησα να φανταστώ τις γυναίκες της εποχής. Μαγεύτηκα από τις τοιχογραφίες, τα περίτεχνα αγγεία και τα ειδώλια. Και κάπου εκεί το αποφάσισα. Την τέχνη αυτή έπρεπε με κάποιο τρόπο να τη φέρουμε πάνω μας. Εφυγα από το νησί με την ιδέα καλά χαραγμένη στο μυαλό μου. Λίγους μήνες αργότερα κλείστηκα στο εργαστήρι μου, με ένα laptop, χάρακες, διαβήτες, μολύβια, γόμες και ένα μπλοκ. Τρεις μέρες μετά είχα σχεδιασμένη όλη τη συλλογή στο μπλοκ, τις ιστορίες των τοιχογραφιών, το λογότυπο και το όνομα «Κόρη» («Kore»). Η «κόρη» είναι τύπος αγάλματος με γυναικεία μορφή της αρχαϊκής εποχής, αλλά και θυγατέρα. Μια λέξη που μπορεί να μεταφέρει όλα όσα θέλω να πω, για το ταξίδι της γυναικείας μορφής μέσα από την τέχνη, για την αρχέγονη ουσία της θυγατέρας από την κλασική Ελλάδα ώς το σήμερα.

Και το όνειρό μου πραγματοποιήθηκε. Γυναίκες διαφόρων ηλικιών και στυλ αγκάλιασαν το αποτέλεσμα και είδαν στην «Κόρη» όλα όσα ήθελα να εκφράσω.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κόσμημα από τη σειρά αυτή και τι σημαίνει για εσάς;

Αν θα έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα θα διάλεγα τη θεά του Κρόκου, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που αναπαριστούν την Πότνια των Θηρών, μια επιβλητική γυναίκα-θεά η οποία επέβλεπε τις εργάτριες που μάζευαν τον κρόκο, έχοντας στο πλάι της έναν μυθικό γρύπα. Μια μορφή τόσο ισχυρή, που κάθε φορά που φοράω τα σκουλαρίκια νιώθω πως αντλώ από την δύναμή της.

Εθνικός Κήρυξ

Η Μαντώ Γαστεράτου φωτογραφίζεται με σκουλαρίκια «Απόλλων» και «Αρτεμις». Ευγενική παραχώρηση της κ. Χριστοπούλου.

Σε ποιες περιστάσεις θα μπορούσαν να φορεθούν τα κοσμήματα από τη σειρά «Kore»;

Τα κοσμήματα της συλλογής είναι κομμάτια που μπορούν να ακολουθήσουν το στυλ μιας γυναίκας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είναι ελαφριά, ξεκούραστα και εντυπωσιακά. Προσδίδουν ιδιαίτερο ύφος και αναβαθμίζουν το ντύσιμο της σύγχρονης γυναίκας που εργάζεται και βρίσκεται σε κίνηση όλη μέρα, ενώ μπορούν να απογειώσουν ένα βραδινό outfit.

Πώς μπορεί κάποιος να γνωρίσει και να αγοράσει τα κοσμήματά σας;

Τη συλλογή μου, μπορείτε να τη γνωρίσετε μέσα από τα social media στο

Facebook https://www.facebook.com/korebyelizachristopoulou,

Instagram https://www.instagram.com/korebyeliza/?hl=el

Και να την αγοράσετε μέσα από το e-shop μου https://korecollection.gr/

Επίσης σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, σε πωλητήρια μουσείων και σε giftshop ξενοδοχείων.

Εθνικός Κήρυξ

Σκουλαρίκια της σειράς "Κόρη". Ευγενική παραχώρηση της κ. Χριστοπούλου.

Πάντα στα πρωταρχικά μου σχέδια ήταν η συλλογή «Kore» να ταξιδέψει έξω από τα σύνορα της Ελλάδας και να μεταφέρει την ιστορία σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει ο Ελληνισμός για την ελληνική ιστορία θα ήθελα να προσφέρω επιπλέον δώρο σε κάθε παραγγελία των αναγνωστών του «Eθνικού Kήρυκα», ένα μενταγιόν με την απεικόνιση του Μινώταυρου.

* Η Ελίζα Χριστοπούλου είναι σχεδιάστρια/κατασκευάστρια κοσμημάτων. Από το 2007, ζει στη Νέα Πέραμο Καβάλας, όπου τα καλοκαίρια διατηρεί το «The little shop by the sea», ένα μικρό κατάστημα ακριβώς μπροστά στο κύμα, όπου διαθέτει τα κοσμήματά της. Η αγάπη της για την αρχαία ελληνική παράδοση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της νέας της σειράς κοσμημάτων με την ονομασία «KORE» («Κόρη»). Μία συλλογή εμπνευσμένη και αφιερωμένη στην Αρχαία Ελλάδα και την τέχνη.

Εθνικός Κήρυξ

Η Ελίζα την ώρα της δημιουργίας

Εθνικός Κήρυξ

The Beauty and the Blue bird. (φωτο: George Delimosis)

Εθνικός Κήρυξ

Η σειρά «Κόρη» παρουσιάζει εντυπωσιακά κοσμήματα που φοριούνται σε κάθε περίσταση.