GR US

Μαρίνα Τσιγονάκη, η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Τελική Αποπληρωμή» με διανομή στις ΗΠΑ

Εθνικός Κήρυξ

Η Μαρίνα Τσιγονάκη σε σκηνή από την ταινία "The Final Pay Off".

Δεν είναι εύκολο να δώσεις μία συγκεκριμένη ιδιότητα στην Μαρίνα Τσιγονάκη, γνωστή και ως Ladydust*. Δεν είναι μόνο ηθοποιός, ή μοντέλο, ή μουσικός παραγωγός ή συγγραφέας. Η Μαρίνα είναι όλα αυτά και μαζί άλλα τόσα. Είναι ένα εξαιρετικά ταλαντούχο κορίτσι, μια πολύπλευρη καλλιτέχνιδα με μεγάλες επιτυχίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατα, η ταινία «Τελική αποπληρωμή» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λεονταρίτη, στην οποία πρωταγωνιστεί, ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας και έφτασε στην αμερικανική ήπειρο. Προβάλλεται με τον τίτλο «The final pay off» και μπορεί κανείς να την απολαύσει σε online πλατφόρμες αλλά και στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Ηθοποιός, μοντέλο, μουσικός παραγωγός, dj, συγγραφέας, ποιήτρια, παρουσιάστρια, τόσες πολλές ιδιότητες, τόσοι πολλοί πετυχημένοι ρόλοι, πίσω από ένα γοητευτικό όνομα που θυμίζει …αστερόσκονη. Ποια είναι η Μαρίνα χωρίς ταμπέλες και πώς μας συστήνει την «Ladydust»;

H Mαρίνα είναι καταρχάς η φουλ γραμματέας της Ladydust (γέλια) αλλά και κάποια που θα μπορούσε κιόλας να μην έχει κάνει τίποτε απ' όλ' αυτά. Θέλω να πω πως κάθε διαδρομή από τις προαναφερόμενες και το ίδιο το άβαταρ της Ladydust ήλθε αρχικά ως αναζήτηση και συμβάδισε με την πορεία της ζωής μου ως Μαρίνας και τις ανάγκες μου, πρακτικές και ψυχολογικές και δεν ήλθε ως αυτοσκοπός. Μπορεί ν' ακούγεται λίγο σαν τη γνωστή φράση «η κότα έκανε τ' αυγό ή το αυγό την κότα», αλλά είναι η αλήθεια…

H Mαρίνα λοιπόν συστήνει τη Ladydust τόσα χρόνια υπογράφοντας με αυτό το όνομα τις περισσότερες από τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες και όταν με το καλό ολοκληρωθεί και το βιβλίο της που θα έχει ως τίτλο το «Ladydust The Book» (του οποίου έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 2/3), θα συστηθεί επισήμως στον κόσμο και η ιστορία πίσω από τη γέννηση της σούπερ /αντί ηρωίδας που έχει ως σκοπό να ανατρέψει αρκετές «κατεστημένες» ανθρώπινες πεποιθήσεις.

Εθνικός Κήρυξ

Η Μαρίνα Τσιγονάκη στην ταινία Τere Mere Darmian.

Πρόσφατα η βραβευμένη ταινία «Τελική Αποπληρωμή» στην οποία πρωταγωνιστείτε έλαβε διανομή στην Αμερική, και βρίσκεται πλέον online σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες όπως η Αmazon. Μάλιστα, πρόκειται να βγει και στις αίθουσες των κινηματογράφων. Τι σημαίνει αυτό για μια ελληνική ταινία;

Σημαίνει για όσους γνωρίζουν, το σπάνιο! Nομίζω πως λίγες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού σινεμά έχουν ζήσει τέτοια πράγματα και μάλιστα έχοντας λάβει διανομή από εξαιρετική αμερικανική εταιρεία όπως είναι η BayViewEntertainment. Mπαίνοντας κάποιος στο website της (www.bayviewentertainment.com) και βλέποντας τι ταινίες επιλέγει να εκπροσωπήσει από το παγκόσμιο πάνθεον, καταλαβαίνει γιατί το λέω αυτό. Πρέπει εν τω μεταξύ να είμαστε η μοναδική ελληνική παραγωγή που έχει ποτέ ασχοληθεί.

Σημαίνει επίσης φοβερή δικαίωση για όσους πίστεψαν σ' αυτήν, κυρίως για τους συντελεστές της και τέλος, ένα μεγάλο μάθημα για όσους «έμειναν στο δέντρο και δεν πρόσεξαν το δάσος», όπως η ελληνική ακαδημία κινηματογράφου ας πούμε που είμαι σίγουρη πως δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων και που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να στηρίζει πολύ περισσότερο το ελληνικό σινεμά. O λόγος που λέω κάτι τέτοιο είναι διότι θυμάμαι πως η ταινία δεν είχε καν συμπεριληφθεί για υποψηφιότητες σε κατηγορίες όπου ήταν πραγματικά δυνατή όπως για παράδειγμα το βραβείο α' αντρικού ρόλου. Υπάρχουν συγκλονιστικές ερμηνείες σε αυτήν από άντρες ηθοποιούς και ένα ελάχιστο λιθαράκι στο να εμψυχώσεις παραγωγές που έχουν γίνει με μεράκι, πάθος και αιματηρές θυσίες, υπό αληθινά αντίξοες συνθήκες κι από ανθρώπους που δεν ανήκουν σε πηγαδάκια του χώρου, θα ήταν να αναγνωρίσεις ως ακαδημία έστω τα σημεία αυτά, εμψυχώνοντας έτσι περισσότερες τέτοιες προσπάθειες. Ομως μιλάμε για την Ελλάδα όπου τα περισσότερα πράγματα κινούνται δυστυχώς σε καρτέλ.

Ποιο είναι το θέμα της ταινίας, σε τι είδους κοινό απευθύνεται και ποια ήταν η μέχρι τώρα πορεία της;

«Tελική Aποπληρωμή», είναι ένα κοινωνικό noir action movie που αντικατοπτρίζει ένα γνώριμο δυστυχώς κομμάτι της κοινωνίας: αυτό που έχει να κάνει με τη διαφθορά, την τοκογλυφία και τις συνέπειές της. Αυτό όμως είναι απλά ο άξονας: γύρω από αυτόν ξεδιπλώνονται χαρακτήρες, ανεκπλήρωτα όνειρα κι επιθυμίες, έρωτες, ο γνωστός νομοτελειακός συμπαντικός κύκλος του «εγκλήματος και της τιμωρίας» και η πάλη της ανθρώπινης φύσης στο να συνεχίσει να πιστεύει πως η ζωή είναι κάτι τελικά που αξίζει να το ζεις.

πευθύνεται δε στους λάτρεις αντίστοιχου είδους ταινιών και σε μια αρκετά ευρεία ηλικιακή γκάμα.

Στην Eλλάδα έλαβε διανομή και προβλήθηκε στις αίθουσες από την Film Boy Pictures, βγήκε σε dvd από την Audiovisual, ενώ είχε ήδη διακριθεί στο Wοrld Film Festival του Houston, ένα από τα παλαιότερα και θρυλικότερα αμερικανικά φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου, λαμβάνοντας το «remiaward».

Εθνικός Κήρυξ

Η Μαρίνα στην ταινία Denousa.

Στην ταινία είσαι η Νεφέλη, μια νεαρή ηθοποιός. Τι κοινό έχει η Νεφέλη με την Μαρίνα;

Tο κοινό της Nεφέλης με την Mαρίνα είναι πως και οι δυο βιώνουν την τελική αποπληρωμή στις ζωές τους αλλά και το ότι συνεχίζουν και μάχονται παρ' όλες τις αντιξοότητες.

Τι είναι ο πλανήτης «Ladydust» και πώς προέκυψε;

Ο πλανήτης «ladydust» είναι το όνομα της ραδιοφωνικής μου εκπομπής που έχει στεγαστεί από το 2009 σε διαφορετικά fm ραδιόφωνα. Playlist της κι εκπομπές μπορεί κάποιος να βρει εδώ: https://planetladydust.blogspot.com/2020/08/first-planet-doesnt-really-exist-as.html. Σύμφωνα με το βιβλίο της «Ladydust» o πλανήτης αυτός είναι ο μόνιμος τόπος κατοικίας της. Οπως στην ιστορία του βιβλίου «Ο μικρός πρίγκιπας».

Τον τελευταίο καιρό ερχόμαστε σε επαφή με τη σκοτεινή πλευρά του χώρου του θεάματος. Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο με όνειρα να επιβιώσει στον σκληρό αυτό χώρο, χωρίς να χάσει την ψυχή του;

χώρος του θεάματος και δη του ελληνικού θεάτρου δυστυχώς είναι αυτός ακριβώς που έχει αναδυθεί δημοσίως μέσα από το κίνημα #MeToo και μάλιστα, μιλώντας από προσωπική εμπειρία περιστατικών που έχω βιώσει, πολύ χειρότερος κι από αυτόν. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που παράτησα το θέατρο και στράφηκα στο σινεμά όπου τα πράγματα ήταν και είναι θεωρώ, καλύτερα.

ώρα για κάποιο νέο παιδί με όνειρα, είναι κατά τη γνώμη μου, σχεδόν ακατόρθωτο να επιβιώσει σε αυτό που ονομάζεται «ελληνικό θεατρικό στερέωμα» δίχως να κινδυνεύσει να μαγαρίσει άσχημα ή και να χάσει την ψυχή του. Mια λύση θα μπορούσαν να αποτελούν οι εξαιρετικά επιλεκτικές συνεργασίες αλλά και πάλι αν δεν έχεις ένα δεύτερο επάγγελμα που να μπορεί να σου εξασφαλίσει τα προς το ζην (όπως είχα κι έχω εγώ για παράδειγμα τη μουσική), ο βαθμός δυσκολίας για να μπορεί να είναι στην πράξη επιλεκτικός, παραμένει μεγάλος.

Με τι ασχολείστε τώρα και ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Εθνικός Κήρυξ

Την παρούσα περίοδο έχω βαλθεί να ολοκληρώσω το βιβλίο της Ladydust. Επίσης, είμαι παρουσιάστρια, αρχισυντάκτρια και executive producer σε ένα project που αφορά εκπομπές τύπου YouTube που εμπεριέχουν συνεντεύξεις και προβολή Ελλήνων διεθνών καλλιτεχνών ως προς τη μουσική και τέλος, πρόκειται το άμεσα επερχόμενο διάστημα να συνεργαστώ με μια μεγάλη αμερικανική πλατφόρμα on line streaming ως προς τον «πλανήτη ladydust».

* H Ladydust είναι το trademark της Μαρίνας Tσιγονάκη. (www.ladydust.com). H Μαρίνα μπήκε επισήμως στο χώρο της υποκριτικής το 2008 αν και η πρώτη της επαφή με αυτόν, ήταν οι εξετάσεις της στο Εθνικό Θέατρο το μακρινό 1993.

Παρακολούθησε για κάποια χρόνια κινηματογραφικά και θεατρικά σεμινάρια και έκανε κάποια ελάχιστα περάσματα από πρωταγωνιστικούς ρόλους, στην τηλεόραση και στο θέατρο.

Γρήγορα συνειδητοποίησε όμως πως ο χώρος του κινηματογράφου της ήτανε πολύ πιο αρεστός κι έτσι στράφηκε σε αυτόν προσθέτοντας στο βιογραφικό της credits σε παραγωγές μεγάλου και μικρού μήκους κυρίως από το διεθνές στερέωμα όπως: η ολλανδο/βελγική «Pοrtable life» της Fleur Boonman (με τον θρυλικό Rutger Hauers του Blade Runner), η νεοϋορκέζικη «Denousa», η ισραηλίτικη «MagicMen» του Guy Nattiv (o οποίος κέρδισε και το Οσκαρ στην Aμερική με την αμέσως επόμενη ταινία του: «Skin»), η «Receta» του Καναδού Michael Mantas, η αγγλική «Seal of Lilith» αλλά και τα πρωταγωνιστικά στα δημοφιλή animation της αμερικανικής Fοx: «Rio 1» και «2» και «Ice Age 4» και «5».

Εχει επίσης υπάρξει executive και assistant producer στις ταινίες «Thepenalcolony» (αμερικανικής παραγωγής) & «Tere MereDarmian» (ινδικής παραγωγής), η φωνή στα audio books της λονδρέζικης «Ontimebooks» και η παρουσιάστρια - οικοδέσποινα σε ποικίλα projects όπως ντοκιμαντέρ ή φυσικά στην προσωπική της ραδιοφωνική fm εκπομπή: «Πλανήτης Ladydust», μια εκτεταμένη έρευνα στο διεθνές τοπίο της ροκ - και όχι μόνο.

Tον Φεβρουάριο του 2021 η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί: «H Τελική Αποπληρωμή» («The Final Pay Off»), έλαβε διανομή στην Aμερική από την Bay View Entertainment και αναμένεται στις εκεί αίθουσες το άμεσα επερχόμενο διάστημα κάνοντάς την να έχει μέχρι στιγμής δύο μεγάλου μήκους ταινίες στην αμερικανική ήπειρο, την «Magic Men» και τώρα αυτήν.