x
 

Πολιτική

Ελληνική Βουλή: Χρέος μας να καλούνται τα μέλη της AHEPA

28 Ιουλίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Στον διπλό συμβολισμό, καθώς εφέτος οι Ελληνες γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία και την ανεξαρτησία μας και η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση, AHEPA, συμπληρώνει σχεδόν έναν αιώνα ζωής και διοργανώνει στην Ελλάδα το 99ο συνέδριό της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, καλωσορίζοντας σε μία τιμητική συνεδρίαση τα μέλη της AHEPA.

Ο κ. Γκιουλέκας τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Ομογένειας και για τα εθνικά μας θέματα λέγοντας πως «σε μία περίοδο αναταραχών και εντάσεων, τις οποίες προκαλεί η Τουρκία, είναι πολύ σημαντική η μεγαλύτερη δύναμη του Ελληνισμού που ζει εκτός των συνόρων, καθώς μπορεί πραγματικά να βοηθήσει πάρα πολύ στην υπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διασποράς, Σάββας Αναστασιάδης τους ζήτησε να στηρίξουν και να προωθήσουν την προσπάθεια που ξεκίνησε από το Τμήμα 601 Κωνσταντινούπολης, που αφορά την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης, επεσήμανε πως είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά να βρίσκεται η οργάνωση στο ιστορικό Κοινοβούλιο όπου είναι οι ρίζες της Δημοκρατίας, που απλώθηκαν σε όλον τον Κόσμο και πρόσθεσε: «Ο κόσμος όλος διψάει για τον Ελληνισμό και χρειάζονται τον Ελληνισμό ακόμα και αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν, τον έχουν ανάγκη». «Εάν ξεχάσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο στη Μεσόγειο, θα είμαστε όλοι στα σκοτεινά», υπογράμμισε. Χαρακτήρισε, δε, την AHEPA «μία δεύτερη Φιλική Εταιρεία. Εχουμε, πάνω από 500 τμήματα παντού στον Κόσμο, όχι μόνο στην Αμερική, στον Καναδά, την Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι ένα σύστημα που εμείς πιστεύουμε ότι θα δουλέψει για τον Ελληνισμό που έχει ανάγκη, και αυτό είναι το δικό μας μέλημα». Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως στις τάξεις τους έχουν πολλούς Φιλέλληνες. Στο δικό του τμήμα είναι πρόεδρος ένας Ιταλός. «Στην Αμερική έχουμε δικαστές, γιατρούς, που δεν είναι Ελληνες αλλά έχουν καταλάβει το φως και τον πλούτο του Ελληνισμού», είπε.

Ο ύπατος αντιπρόεδρος της AHEPA, Δημήτριος Κόκοτας, μίλησε για τη σημαντική δουλειά που κάνει το λόμπι με το Hellenic Caucus.

Ο πρώην διοικητής της AHEPA Ευρώπης, Αλφρεντ Μπάριτς, σημείωσε πως η οργάνωση δεν κάνει λόμπι με τον κλασικό τρόπο, γιατί αυτός ο τρόπος, πολλές φορές, δημιουργεί αμυντικές τάσεις στον στόχο σου. «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι ότι χρησιμοποιούμε το E των AHEPA, που σημαίνει education και γι' αυτό το Hellenic Caucus έχει μεγαλώσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Αποτελείται από γερουσιαστές, που δεν είναι ελληνικής καταγωγής, και έχει χτιστεί μία γέφυρα πάρα πολύ δυνατή για συνεργασία με την Ελλάδα, σε πάρα πολλά επίπεδα. Και στρατιωτικό επίπεδο και εκπαιδευτικό επίπεδο», τόνισε.

Η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε ότι «η συνεργασία του Κοινοβουλίου με την οργάνωση θα πρέπει να γίνει πολύ στενή και συνεχώς να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εκ του σύνεγγυς, καθώς και να υπάρχει μία διάχυση αυτής της συνεργασίας, καθώς έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι ««οφείλει να είναι κοινή η προσπάθεια στα εθνικά θέματα με σκοπό να βοηθάμε την πατρίδα μας».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε την ανάγκη που υπάρχει ο Ελληνισμός, είτε είναι στην Ελλάδα είτε είναι εκτός συνόρων, να βρίσκεται σε μία διαρκή συνεννόηση.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας τόνισε πως «το θέμα δεν είναι η AHEPA να είναι μαζί μας αλλά και εμείς να είμαστε μαζί σας».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα ζήτησε να πληροφορηθεί εάν με τον νέο οργανισμό του υπουργείου των Εξωτερικών και αν ο νέος σχηματισμός είναι αποδοτικός στη λειτουργία του και ρώτησε: «Γιατί καθυστερήσατε, κατά κάποιο τρόπο, όταν είχαμε εκείνο το δυσάρεστο επεισόδιο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, να βγάλετε μία ανακοίνωση».

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA απάντησε ότι η οργάνωση έβγαλε αμέσως ανακοίνωση και έδωσε το στίγμα της, καθώς η AHEPA ξεκίνησε, πριν από 100 χρόνια, γιατί η Κου Κλουξ Κλαν χτύπησε πολλές φορές τους Ελληνες. «Και εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ρίζες μας και πιστεύουμε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παροιμιώδους ελληνικής γραφειοκρατίας που μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων και έδωσε τροφή σε αναρίθμητες θεατρικές επιθεωρήσεις.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ