x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Εκκλησία

Ελληνοαμερικανός ο νέος Μητροπολίτης Μεξικού

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο εκλεγείς Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβος Ανδριόπουλος από τη Σύνοδο του Φαναρίου είναι Ελληνοαμερικανός και απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Εξελέγη σε διαδοχή του επίσης Ελληνοαμερικανού Μητροπολίτη μέχρι τώρα Μεξικού Αθηναγόρα Ανέστη, στον οποίον δόθηκε ο τίτλος της πάλαι ποτέ διαλάμψασας Μητροπόλεως Βυζίης. Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Μεξικού Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος ήταν μέχρι τώρα Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εκ των πλέον στενών συνεργατών του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ιεράρχες του Φαναρίου παρατηρούσαν στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «η εκλογή του π. Ιακώβου ήταν έκπληξη ακόμα και στους Συνοδικούς Πάρεδρους, αλλά και στους Ιεράρχες του Πατριαρχείου εκτός από τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και τον Αρχιμανδρίτη Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο οποίος συνδέεται με μεγάλη φιλία και εγγύτητα με τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Ιάκωβο».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επί αρκετή ώρα έκανε εισήγηση στην οποία έπλεξε με ένθερμα φιλόφρονα λόγια το εγκώμιο του π. Ιακώβου. Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν πως στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις και ερωτηματικά για τον υποψήφιο, συμπεριλαμβανομένου και του νεαρού της ηλικίας του, για το οποίο ο Πατριάρχης έφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του που εκλέχτηκε πολύ νέος. Φέρεται να είπε ωστόσο πως δεν θα τον ενοχλούσε σε περίπτωση που υπήρχαν κάποιοι Συνοδικοί που θα μειοψηφούσαν κατά την εκλογή. Τελικά οι όποιες αντιρρήσεις των Συνοδικών Ιεραρχών κάμφθηκαν και ο π. Ιάκωβος Ανδριόπουλος εκλέχτηκε παμψηφεί.

Ο π. Ιάκωβος Ανδριόπουλος γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λύκειο Hohenstaufen  και στο Kaiserslautern της Γερμανίας.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Exeter με αντικείμενο τον «Εθνοφυλετισμό» και «Το Πρόσωπο του Πρόσφυγα».

Ομιλεί την αγγλική και ελληνική γλώσσα ως μητρικές γλώσσες, και επίσης ομιλεί ι ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά.

Εχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα.

Διετέλεσε γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων και κοινωνικών προγραμμάτων της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας. Είναι χειροτονία του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και από εκεί μεταπήδησε στον Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Μέχρι και τώρα συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Ευρώπης για τη μετανάστευση (CCME), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της PMC ΑΕ καθώς και αναπληρωματικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Council of European Churches».

Διετέλεσε εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως και μέλος της Αντιπροσωπείας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.

Από το έτος 2020 έως και σήμερα τέλεσε χρέη Διευθυντού Ανάπτυξης στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στη φράση του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο  δεν είναι ένα Ορθόδοξο Βατικανό» στήριξε το πρόσφατο άρθρο του και συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου 2024 ο Matthew Namee στο περιοδικό «Ορθόδοξη Ιστορία - Η Ορθόδοξη Εκκλησία στον Σύγχρονο Κόσμο».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ