x

ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνόπουλο, ο αργυρός ολυμπιονίκης της φετινής Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας

09 Σεπτεμβρίου 2022

Μεταξύ 38.000 διαγωνιζομένων μαθητών από επτά χώρες, ένας Ελληνας μαθητής της Β’ Λυκείου, ο Αλκιβιάδης-Ιωάννης Τουτζιαρίδης, από το Κολλέγιο Ψυχικού, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στους τελικούς της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας, που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη στη Βουδαπέστη. Στην πέμπτη θέση κατετάγη η Σόνια Βουδούρη, συμμαθήτριά του από το ίδιο σχολείο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, που δημοσιοποιεί και τη σχετική είδηση, «η επιτυχία των δύο παιδιών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου του ότι τα Οικονομικά διδάσκονται στην Ελλάδα αυτοτελώς μόνο στην Γ’ Λυκείου, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο οικονομικός εγγραμματισμός ξεκινά πολύ νωρίτερα στο σχολικό πρόγραμμα».

Στις εθνικές φάσεις του διαγωνισμού συμμετείχαν συνολικά 38.000 μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από επτά χώρες. Στην Ελλάδα, η Οικονομική Ολυμπιάδα, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων για μαθητές και μαθήτριες Λυκείου στη χώρα μας, διοργανώθηκε φέτος για δεύτερη φορά με συμμετοχή 2.352 διαγωνιζομένων από 172 σχολεία της επικράτειας και δύο σχολεία της ομογένειας από την Αίγυπτο και την Αλβανία.

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης Αλκιβιάδης-Ιωάννης Τουτζιαρίδης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι «η οικονομική εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα τόσο στην διαδικασία της μετάβασης από το σχολείο στην πραγματική αγορά εργασίας, όσο και στις πολιτικές απόψεις που διαμορφώνονται. Ο διαγωνισμός αυτός είναι λοιπόν ένα μέσο καταπολέμησης του οικονομικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα και στις συμμετέχουσες χώρες».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος διοργάνωσης της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας, Νίκος Ρώμπαπας παρατήρησε πως «η μεγάλη φετινή επιτυχία του Άλκη, της Σόνιας και των υπόλοιπων παιδιών της ελληνικής αποστολής στέλνει το μήνυμα της ενίσχυσης της οικονομικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Μέσω της Οικονομικής Ολυμπιάδας στο πλαίσιο της ευρείας κοινωνικής συμμαχίας που ήδη έχει διαμορφωθεί θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε ο οικονομικός εγγραμματισμός να γίνει πολύτιμο κτήμα όλων των παιδιών στη χώρα μας».

Τέλος, ο Άρης Νότης, καθηγητής οικονομικών και υπεύθυνος προετοιμασίας της ελληνικής αποστολής στην Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα, υπογράμμισε ότι «η ελληνική αποστολή έδωσε ένα μήνυμα στους ασκούντες εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα μας ότι οι μαθητές έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για τα οικονομικά φαινόμενα».

Η Οικονομική Ολυμπιάδα 2021-2022 διοργανώθηκε στην Ελλάδα με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Δέλτα του Έβρου δεν είναι κομμάτι της ζωής μου, είναι η ζωή μου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Παραδοσιακό καζάνι στο χωριό Πλατάνη για την παραγωγή τσίπουρου (Βίντεο)

ΕΔΕΣΣΑ. Στους βόρειους πρόποδες του Βερμίου, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την Έδεσσα, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Πλατάνη, με τους μερικούς εκατοντάδες κατοίκους του.

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας