x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνορθόδοξος ιερέας συνελήφθη στην Πενσυλβάνια για κλοπή χρημάτων της κοινότητάς του

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Ελληνορθόδοξος ιερέας Γεώργιος Αθανασίου, από την κοινότητα των Αγίων Πάντων στην πόλη Canonsburg της Πενσυλβάνιας, συνελήφθη την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου από την Αστυνομία με πάνω από διακόσιες κατηγορίες κλοπής χρημάτων από την κοινότητα στην οποία υπηρετούσε. Το υπεξαιρεθέν ποσό ανέρχεται στις $117.000. Το θέμα αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός «CBS Pittsburgh».

Ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Σάββας έδρασε ακαριαία και έθεσε αμέσως σε αργία από κάθε ιεροπραξία τον π. Αθανασίου. Σε επιστολή του με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2023 προς τον ιερατικό προϊστάμενο π. Δημήτριο Κυρίτση, το Κοινοτικό Συμβούλιο και τα μέλη της κοινότητας, πληροφορεί ότι έθεσε σε αργία τον π. Αθανασίου. Ανάμεσα στα άλλα, ο Μητροπολίτης Σάββας έγραψε στην επιστολή του πως «ίσως να έχετε ακούσει πως ο αγαπητός σας βοηθός ιερεύς π. Γεώργιος Αθανασίου, συνελήφθη σήμερα και κατηγορήθηκε για κλοπή χρημάτων της κοινότητας.

Η σύλληψη έγινε έπειτα από εσωτερική έρευνα, η οποία προκλήθηκε από ηγετικά μέλη της κοινότητας όταν εντόπισαν συγκεκριμένες ατασθαλίες στις οικονομικές συνεισφορές της κοινότητας. Η ηγεσία της κοινότητας έδωσε τις πληροφορίες στις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες ανέλαβαν την έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη του π. Γεωργίου».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Μητροπολίτης Σάββας έγραψε πως «το σύστημα Δικαιοσύνης θα κάνει την εργασία, αλλά εμείς λάβαμε τα ακόλουθα μέτρα: Ο π. Γεώργιος έχει τεθεί σε αργία από τα ιερατικά του καθήκοντα μέχρι την αποπεράτωση της νομικής διαδικασίας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα είναι άμισθος και τίθενται σε αργία όλες οι λειτουργικές και μυστηριακές του ευθύνες. Εμείς, η Μητρόπολη και η κοινότητα θα συνεργασθούμε πλήρως με τις αρμόδιες Αρχές καθώς προβαίνουν στην έρευνά τους προκειμένου να εντοπίσουν το μέγεθος της κλοπής, συμπεριλαμβανομένης της χρονικής της διάρκειας και το συνολικό ποσών των κλαπέντων χρημάτων».

Η κλοπή γινόταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα και τις αρμόδιες Αρχές, είτε με επιταγές πιστών προοριζόμενες για την ενίσχυση της κοινότητας, είτε μέσω ATM. Ο π. Αθανασίου υπέγραφε τις επιταγές οι οποίες προορίζονταν για την κοινότητα, τις κατέθετε σε λογαριασμό του και στη συνέχεια έκανε ανάληψη ρευστού μέσω ATM.

Οι ντέντεκτιβ βρήκαν από τα έγγραφα της Τράπεζας ότι ο π. Γεώργιος Αθανασίου από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 προέβη μέσω του ATM σε 220 αναλήψεις ρευστού, συνολικού ποσού $117.000.

Η Αστυνομία είπε πως σε έρευνα που διενήργησε στο διαμέρισμά του βρήκε την κάρτα με την οποία έκανε τις αναλήψεις από το ATM. Σύμφωνα πάντοτε με την Αστυνομία, ο π. Αθανασίου παραδέχθηκε ότι έκλεβε χρήματα λόγω προσωπικών δυσκολιών.

Σε επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας των Αγίων Πάντων στο Canonsburg π. Δημήτριο Κυρίτση, μας είπε ότι «ήταν βοηθός ιερεύς εδώ. Εγώ είμαι νέος στην κοινότητα. Εκείνος ήταν εδώ πριν από εμένα, υπηρέτησε με τον αείμνηστο π. Γεώργιο Λιβανό».

Ο π. Δημήτριος είπε ακόμα πως «έφτασε η επιστολή στην κοινότητά μας από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ κ. Σάββα και εκτιμούμε πολύ την υποστήριξή του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ