x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνοτουρκικά η συνέχεια

17 Φεβρουαρίου 2024

Συνεχίζοντας το προηγούμενο άρθρο πρέπει να προσθέσω πως πολλά στην περιοχή μας δείχνουν πως αλλάζουν, ιδίως σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές χωρών και συμμαχιών, χωρίς όμως αυτό, πράγματι, να συμβαίνει. Η μεγάλη κουβέντα που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα αφορά στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι εδώ οπαδοί του Πούτιν και «μεγάλοι» αναλυτές συνεχίζουν να ασκούν σφοδρή κριτική, σε ό,τι αφορά την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα. Ισχυρίζονται ότι η χώρα μας με την πολιτική της έχει δήθεν φτάσει στο σημείο να θεωρείται από τους συμμάχους, και κυρίως από τις ΗΠΑ, ως δεδομένος σύμμαχος, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην διαθέτει, πλέον, κάποια επιρροή στα δρώμενα της περιοχής μας. Μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να δείχνουν ότι επιχαίρονται κιόλας για τις εξελίξεις που θέλουν νικητή τον Πούτιν. Οι τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ, σχετικά με το ΝΑΤΟ και τον Πούτιν, ανέβασε το ηθικό τους και πλέον θεωρούν την τυχοδιωκτική τους πολιτική, που εισηγούνται για τη χώρα μας, ως τη μόνη ορθή και την οποία η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει.

Με βάση τα λεγόμενά τους φαίνεται ότι συμφωνούμε, τουλάχιστον, σε ένα πράγμα, ότι, δηλαδή, η πολιτική που ασκεί η Τουρκία έχει τα χαρακτηριστικά μιας σαφούς επεκτατικής πολιτικής. Από εκεί και πέρα χωρίζουν οι δρόμοι μας και καλώς χωρίζουν, γιατί η χώρα μας με την πολιτική που ασκεί, πολλά χρόνια τώρα, έχει αναδειχθεί, πέραν κάθε αμφιβολίας, ως μια δύναμη ειρήνης που εναντιώνεται στις επεκτατικές πολιτικές, από όπου και εάν προέρχονται, που εναντιώνεται σε αυτούς που αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο και που αποκαλείται από συμμάχους και φίλιες χώρες ως μία δύναμη σταθεροποιητή στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο τίτλος αυτός κερδήθηκε ακριβώς επειδή ασκούμε σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική, ακριβώς γιατί οι επενδύσεις μας στην εξωτερική και αμυντική πολιτική είναι οι κατάλληλες. Καταφέραμε, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας, όχι μόνο να ισορροπήσουμε τις αμυντικές δυνάμεις μας με αυτές της Τουρκίας, αλλά και να ξεπεράσουμε σε κρίσιμους τομείς, μαζί με τη βοήθεια της Ομογένειας, την ισχύ μας σε σύγκριση με αυτήν που διαθέτει η Τουρκία. Αυτό το πλεονέκτημα θα πρέπει, εσαεί, να το διατηρήσουμε, εάν θέλουμε να έχουμε ήσυχό το κεφάλι μας, γιατί, όπως έλεγε συνεχώς και ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΝΑΤΟ δεν μας προστατεύει από τον υπαρκτό κίνδυνο που προέρχεται από σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ, δηλαδή την Τουρκία.

Αυτά σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της χώρας μας. Τώρα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της Τουρκίας. Κατ’ αρχάς δεν έχει κερδίσει τον τίτλο του σταθεροποιητή στην περιοχή. Αντίθετα, κατηγορείται ως εκβιαστής και αποσταθεροποιητής στην εν λόγω περιοχή. Κατά δεύτερον, οι εκβιασμοί της δεν πέρασαν. Προσπαθεί μάλιστα να διορθώσει τα στραβά της πολιτικής της με συνεχείς κωλοτούμπες, σε μια προσπάθειά της να λύσει το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της, στην πολεμική της αεροπορία, όπου για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει απόλυτη υπεροχή. Προσπαθώντας η Τουρκία να παρακάμψει τα F-16 αποφάσισε να προσεγγίσει τους Ευρωπαίους με στόχο να εξασφαλίσει την αντικατάσταση των F-16 με τα Eurofighter. Πλησίασε τους Βρετανούς, τους Γερμανούς, τους Ισπανούς και τους Ιταλούς και, από ό,τι φαίνεται εκ του αποτελέσματος, έφαγε πόρτα. Προσπάθησε, επίσης, να το παίξει παλικάρι, σε ό,τι αφορά την έγκριση εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παζαρεύοντας με τους Αμερικανούς την απόκτηση των F-16. Παρά ταύτα, και όχι μόνον δεν τα κατάφερε να κάμψει τους Αμερικανούς, η Τουρκία αναγκάστηκε να προχωρήσει, ακόμα, και σε συμφωνία με την Ουκρανία για παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της εκεί, στενοχωρώντας τα μέγιστα τον φίλο της Πούτιν. Κατά τρίτον, παρακολουθούμε το κατά συρροή γλείψιμο εκεί όπου στο παρελθόν έφτυνε, όπως στα Εμιράτα, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο. Η τυχοδιωκτική της πολιτική, που επιθυμούν οι εδώ φίλοι του Πούτιν να ασκήσει η Ελλάδα, οδήγησε την Τουρκία σε πλήρη απομόνωση στην περιοχή μας και την κατέστησε στη Δύση σε έναν εντελώς αναξιόπιστο σύμμαχο. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί εσαεί παράδειγμα προς αποφυγή.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν πως προσπαθώντας η Τουρκία να το παίξει μεγάλη δύναμη στην περιοχή και ανεξάρτητη από ΝΑΤΟϊκές πολιτικές κατάντησε ποντικάκι που βρυχάται. Παίζει τον πατερούλη προς τους ισλαμιστές, αλλά προστασία προς τους Παλαιστίνιους καμιά. Ο βασιλιάς γυμνός και με σκυφτό κεφάλι οδεύει προς πλήρη υποταγή και το πρόβλημα για εμάς που δημιουργείται είναι ότι τώρα θα μπορεί να παίζει και κάποιο ρόλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κάτι που μακριά από τη Δύση δεν θα μπορούσε ποτέ να παίξει.

* Ο Θεόδωρος Στάθης έζησε για χρόνια στις ΗΠΑ. Είναι πρώην βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και υπουργός Γεωργίας. Είναι διδάκτωρ του Columbia University και πρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε άλλες χώρες ο τελικός του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο είναι γιορτή κατά κυριολεξία: τον αγώνα τον περιμένουν πώς και πώς όχι μόνο οι φίλαθλοι των ομάδων που διεκδικούν το τρόπαιο αλλά όλη η φίλαθλη κοινότητα, τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα, ενώ η «σύγκρουση» προκαλεί συζητήσεις επί συζητήσεων για το αγωνιστικό κυρίως κομμάτι (και όχι μόνο), τόσο πριν από αυτή, όσο και μετά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ