x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Ελπιδοφόρος: Εκκλησία-Αριστερά συμμαχία

Μπορεί να θεωρηθεί ειρωνικό το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας ενός Κομμουνιστικού Κόμματος επισκέπτεται τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Δεν είναι όμως.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γγ του ΚΚΕ, επισκέφθηκε τις δύο αυτές χώρες τουλάχιστον σε ένα βαθμό για ψηφοθηρικούς λόγους. Για να ενθαρρύνει δηλαδή τους ομογενείς οπαδούς του κόμματός του να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Και ποιος μπορεί να τον επικρίνει γι’ αυτό; Πολύ καλά έκανε.

Μάλιστα, θα έλεγα ότι μακάρι ο κ. Κουτσούμπας να επισκεπτόταν πιο συχνά τις ΗΠΑ και όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο.

Κι αυτό, όχι γιατί με το να έρθει σε επαφή με την Αμερική ή τον Καναδά θα αλλάξει τις πολιτικές του ιδέες, αλλά γιατί θα του δοθεί η ευκαιρία να δει, εκτός από τα αρνητικά του συστήματος, π.χ. άστεγους στο κέντρο του Μανχάταν, και τα θετικά: Την ελευθερία, την δημοκρατία, την οικονομική πρόοδο, τα πανεπιστήμια, καθώς επίσης και την ευρύτερη Ομογένεια, την προκοπή της, τα προβλήματά της και τους αγώνες της για την μητέρα πατρίδα.

Σε τι θα βοηθήσουν αυτά; Θα τον βοηθήσουν ν’ διευρύνει τους ορίζοντές του και να μπορεί, την επόμενη φορά που θα κληθεί να πάρει θέση σε ένα θέμα που την αφορά, να ζυγίζει τα πράγματα καλύτερα, γιατί κατά τα άλλα, είναι ένας σοβαρός άνθρωπος.

Βέβαια, είναι ν’ απορεί και να εξίσταται κανείς πώς είναι δυνατόν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) να προσελκύει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ψήφων του ελληνικού λαού που, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πλησιάζει το 10%. Για όνομα του Θεού! Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν έμαθαν τίποτα οι άνθρωποι αυτοί για τις βαθιές πληγές που άφησαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα σε κάθε μια χώρα που μπόρεσαν ν’ αρπάξουν την εξουσία; Δεν βλέπουν ότι πουθενά σήμερα, ίσως με την εξαίρεση της Β. Κορέας, δεν επικρατεί ο κομμουνισμός; Δεν σκέφτονται πώς θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν είχε γίνει μέλος του κομμουνιστικού «παραδείσου»;

Και δεν οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην Αμερική του Χάρρυ Τρούμαν, που χάρη στο σχέδιο που φέρει το όνομά του κατάφερε η Ελλάδα να μην πέσει στα νύχια του Κομμουνισμού;

Εν πάση περιπτώσει, για να επιστρέψω στο αρχικό μου σημείο, μόνο θετικά  αποτελέσματα μπορεί να έχει η επίσκεψη Κουτσούμπα.

Στο πνεύμα αυτό, και στο πνεύμα της ελευθεροτυπίας που ο «Εθνικός Κήρυκας» ασκεί με συνέπεια και πάθος, του προσφέραμε το μεγάλο βήμα της εφημερίδας μας δημοσιεύοντας την συνέντευξη που μας παραχώρησε στο φύλλο μας του Σαββατοκύριακου και προβήκαμε σε με πλήρη κάλυψη του ταξιδιού του, στον Καναδά και στις ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο σωστός ρόλος των ΜΜΕ στις δυτικές καπιταλιστικές χώρες: Να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους, ακόμα και στους αντιφρονούντες, να εκφράσουν την γνώμη τους.

Αυτό ωστόσο που θα μείνει στη μνήμη από την όλη επίσκεψη του γγ του ΚΚΕ είναι η  περίεργη, η χωρίς προηγούμενο προσφώνησή του από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο κατά την συνάντησή τους στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Θα προσπεράσω το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου προς την Εκκλησία της Ελλάδας για τα οφέλη του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, αν και ασφαλώς γνωρίζει την έντονη αντίθεσή της σ’ αυτό, και θα επικεντρωθώ στο κήρυγμά του για τα «κοινά» σημεία ως «Εκκλησία και ως Χριστιανική Πίστη» με την Αριστερά. Παραθέτω τα λόγια του αυτούσια γιατί είναι τόσο… απίστευτα που θα σας δικαιολογούσα αν αμφιβάλλατε ότι τα αποδίδω σωστά:

«Ξέρετε», είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην προσφώνησή του στον γγ του ΚΚΕ, «ότι με την Αριστερά, να το πω γενικότερα, μάς συνδέουν τόσα κοινά ως Εκκλησία και ως Χριστιανική Πίστη. Οι ευαισθησίες για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την δικαιοσύνη, την ειρήνη, την αδικία που υπάρχει στον κόσμο, την φτώχεια, κι όλα αυτά είναι ένας κοινός παρονομαστής στον οποίο νομίζω ότι βρίσκουμε και έδαφος να συνεργαστούμε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε».

Εμπρός λοιπόν, Εκκλησία και ΚΚΕ αγκαζέ να σπάσουν τις αλυσίδες τους…

Προφανώς για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής η Δεξιά δεν συμμερίζεται τα παραπάνω. Δεν συμμερίζεται δηλαδή, επαναλαμβάνω για να είμαι απόλυτα σαφής και δίκαιος, τις «ευαισθησίες για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την δικαιοσύνη, την ειρήνη, την αδικία που υπάρχει στον κόσμο, την φτώχεια – και δεν αλληλοϋποστηρίζεται με την Εκκλησία». Μόνον η Αριστερά τα συμμερίζεται αυτά.

Αν ήμουν Κουτσούμπας, αυτό θα το έκανα προεκλογική διαφήμιση.

Γιατί λοιπόν μετά από αυτό να μην ανακηρύξουμε τον κύριο Ελπιδοφόρο, εκτός από Αρχιεπίσκοπο και γενικό γραμματέα της Εκκλησίας μας – τουλάχιστον στην Αμερική;

Και, ακόμα, γιατί να μην δούμε την σημαία με το σφυροδρέπανο να κυματίζει στα κεντρικά γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο κτίριο των 79 Δρόμων!!!

Δυστυχώς, το θέμα δεν είναι για γέλια. Είναι σοβαρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εχετε ψωνίσει πρόσφατα σε σούπερ μάρκετ;».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ