x
 

Πολιτική

Εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

20 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η αμερικανική εταιρεία ενέργειας Chevron η οποία ηγείται της κοινοπραξίας που έχει τη διαχείριση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να καταλήξει ίσως και εντός της ημέρας στις τελικές της αποφάσεις, αναφορικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Νοεμβρίου σε ανακοίνωση στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία και μέτοχος στο «Αφροδίτη», NewMed Energy, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου απέστειλε επιστολή προς τη Chevron, για χρονική παράταση μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, ώστε η κοινοπραξία να συμμορφωθεί με το σχέδιο ανάπτυξης.

Εάν τα μέλη της κοινοπραξίας, δηλαδή οι εταιρίες Chevron, BG Cyprus και Newmed συγκατατεθούν με το σχέδιο ανάπτυξης και προσυπογράψουν την τροποποιημένη Σύμβαση Αναλογικού Καταμερισμού, η ημερομηνία έναρξης της τεχνοοικονομικής μελέτης ανάπτυξης του κοιτάσματος θα παραταθεί κατά δύο μήνες και θα αρχίσει στις 7 Ιανουαρίου του 2024.

«Αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες και στόχος είναι η κοινή συνισταμένη», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, σε σχέση με τις συζητήσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αμερικανικής Chevron, αναφορικά με την επίλυση της διαφοράς που σημειώθηκε μεταξύ των δύο πλευρών για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ενόψει της λήξης του χρονοδιαγράμματος, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι τα δύο μέρη προσπαθούν να εξεύρουν μια «κοινή συνισταμένη που να αποτελεί νίκη για όλους» (win – win).

Ερωτηθείς αν τη Δευτέρα αναμένετο να απαντήσει η κυβέρνηση στην κοινοπραξία, ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε ότι στις 5 Νοεμβρίου είχε δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα στην εταιρεία για 15 μέρες δηλαδή έως τις 20 Νοεμβρίου.

«Έχει τοποθετηθεί (η εταιρεία), ήταν 15 μέρες οπότε ουσιαστικά η 20η Νοεμβρίου είναι η ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί η εταιρεία και σε αυτό το στάδιο υπήρξαν διαβουλεύσεις, μπορώ να σας πω αυτές τις 15 μέρες, αλλά δεν έχουμε κάτι το οποίο να είναι ανακοινώσιμο σήμερα», είπε.

Σε σχόλιο ότι το χρονοδιάγραμμα έληγε στις 11:40 της Δευτέρας, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως δεν πρέπει να θεωρηθούν οι συζητήσεις ως «τελεσίγραφα».

«Υπάρχει μία διαβούλευση», συνέχισε, «η οποία διαβούλευση θα πρέπει να δει το τι επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία, τι επιδιώκει η κοινοπραξία, εκ μέρους της οποίας μιλά η διαχειρίστρια εταιρεία που είναι η Chevron, και ουσιαστικά τα δύο μέρη προσπαθούν να εξεύρουν μία κοινή συνισταμένη, η οποία θα είναι μια κατάσταση win -win».

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, ο Υπουργός είπε ότι «σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, να μου επιτρέψετε να περιορίσουμε την τοποθέτηση και να αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες».

Το θέμα του κοιτάσματος «Αφροδίτη» απασχόλησε σύσκεψη του υπουργού Ενέργειας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το πράσινο φως άναψε η Κυπριακή Δημοκρατία στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το διορισμό απεσταλμένης του στο Κυπριακό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ