x
 

Πολιτισμός

Ενα αρχαίο χειρόγραφο προς πώληση δίνει μια ματιά στην ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού

23 Μαΐου 2024

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα σημαντικό κομμάτι της παλαιοχριστιανικής ιστορίας, ο Κώδικας Crosby-Schøyen, βγαίνει σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο. Αυτός ο κώδικας είναι ένα βιβλίο από τα μέσα του τέταρτου αιώνα από την Αίγυπτο που περιέχει έναν συνδυασμό βιβλικών και άλλων παλαιοχριστιανικών κειμένων.

Ο Κώδικας Crosby-Schøyen ανακαλύφθηκε μαζί με περισσότερους από 20 άλλους κώδικες κοντά στην Ντίσνα (Dishna) της Αιγύπτου, το 1952. Αυτά τα χειρόγραφα είναι συλλογικά γνωστά ως «Τα Εγγραφα Ντίσνα» ή «Πάπυροι Μπόντμερ», από το όνομα του Ελβετού συλλέκτη Μάρτιν Μπόντμερ.

Αν και συχνά επισκιάζεται από άλλες ανακαλύψεις του 20ού αιώνα, αυτός ο θησαυρός αρχαίων χειρογράφων αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα για την κατανόηση της ιστορίας του πρώιμου χριστιανισμού.

Μια επισκιασμένη ανακάλυψη

Οι μεσαίες δεκαετίες του 20ού αιώνα ήταν συναρπαστικά χρόνια για τους μελετητές του πρώιμου χριστιανισμού.

Το 1945, μια συλλογή από 13 αρχαίους κώδικες ανακαλύφθηκε κοντά στο Nag Hammadi της Αιγύπτου. Αυτά περιείχαν δεκάδες κατά τα άλλα άγνωστα έργα, τα οποία συνδέονταν κυρίως με μειονοτικές και περιθωριοποιημένες μορφές του πρώιμου χριστιανισμού. Με τίτλους όπως «Το Ευαγγέλιο του Θωμά» και «Η Μυστική Αποκάλυψη του Ιωάννη», αυτή η κρύπτη από μη κανονικές γραφές αιχμαλώτισε τη φαντασία του κοινού και ενέπνευσε ένα μπεστ σέλερ.

Την επόμενη κιόλας χρονιά, βεδουίνοι βοσκοί ανακάλυψαν αρχαίους εβραϊκούς ρόλους κρυμμένους σε μια σπηλιά στο Κουμράν στη βορειοδυτική ακτή της Νεκράς Θάλασσας.

Τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» που βρέθηκαν σε αυτό και σε μια ντουζίνα σπηλιές που ανακαλύφθηκαν στη συνέχεια αποτελούσαν μια τεράστια βιβλιοθήκη εβραϊκών κειμένων, συμπεριλαμβανομένων βιβλικών έργων και άγνωστων μέχρι τότε κειμένων με αξιοσημείωτους παραλληλισμούς με τα γραπτά της Καινής Διαθήκης. Αυτό το εύρημα αναγνωρίστηκε σε ειδήσεις, ντοκιμαντέρ και άλλες εκδόσεις ως μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ού αιώνα.

Την ίδια στιγμή, τα Εγγραφα Ντίσνα ανακαλύφθηκαν, μεταφέρθηκαν λαθραία από την Αίγυπτο και πωλήθηκαν σε Ευρωπαίους συλλέκτες με πολύ λιγότερες φανφάρες. Κανένας τίτλος δεν χαιρέτισε την ανακάλυψη των Dishna Papers. Αντίθετα, κομμάτια αυτής της συλλογής πουλήθηκαν στους πλειοδότες, σκορπίζοντας την αρχαία βιβλιοθήκη σε όλο τον Κόσμο.

Τα έγγραφα Ντίσνα

Αν και λιγότερο εξωτικά από το Nag Hammadi ή το Qumran, τα περιεχόμενα του Κώδικα Crosby- Schøyen και οι 20 επιπλέον κώδικες που ανακαλύφθηκαν κοντά στην  Ντίσνα έχουν αποδειχθεί εξίσου σημαντικά για την κατανόηση του πρώιμου χριστιανισμού.

Δύο χειρόγραφα των κανονικών ευαγγελίων, ο Λουκάς και ο Ιωάννης, που ανήκουν σε αυτή την αρχαία βιβλιοθήκη προηγούνται σχεδόν κάθε άλλου σωζόμενου αντιγράφου αυτών των ευαγγελίων. Οι μελετητές χρησιμοποίησαν αυτά τα νέα χειρόγραφα για να αναθεωρήσουν το κείμενο της Καινής Διαθήκης.

Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειοψηφία των χειρογράφων του Ευαγγελίου του Ιωάννη περιγράφει τον Ιησού ως «τον μονογενή Υιό» (1:18). Αλλά τα πρώτα χειρόγραφα που ανακαλύφθηκαν στην Ντίσνα έγραφαν «ο μονογενής Θεός». Εδώ και αλλού, οι αγγλικές μεταφράσεις της Βίβλου άλλαξαν για να αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο των εγγράφων Ντίσνα.

Αλλά η βιβλιοθήκη που ανακαλύφθηκε κοντά στην Ντίσνα δεν αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από κείμενα που κατέληξαν στη χριστιανική Βίβλο. Γραφές που δεν περιλαμβάνονταν στον χριστιανικό κανόνα, όπως η «Τρίτη Επιστολή προς τους Κορινθίους» του Παύλου και «Ο Ποιμένας του Ερμά», βρέθηκαν επίσης μεταξύ των «Εγγράφων Ντίσνα».
Ενας κώδικας από το Ντίσνα περιέχει τις «Πράξεις του Παύλου», μια εξωβιβλική αφήγηση των ταξιδιών και του μαρτυρίου του Παύλου. Ενα άλλο περιέχει το «Ευαγγέλιο του Ιακώβου για τη βρεφική ηλικία», μια μη κανονική ιστορία για τη ζωή της Μαρίας, της μητέρας του Ιησού. Οι ανακαλύψεις στη Ντίσνα παρέχουν στοιχεία ότι αυτά τα γραπτά, αν και άγνωστα στους σύγχρονους αναγνώστες της Βίβλου, πέρασαν αιώνες στην περιφέρεια της χριστιανικής γραφής.

Τα «Εγγραφα Ντίσνα» περιλάμβαναν μερικά επιπλέον λογοτεχνικά κείμενα. Ενας κώδικας αυτής της κυρίως χριστιανικής βιβλιοθήκης περιέχει πολλές κωμωδίες του ελληνιστικού θεατρικού συγγραφέα Μένανδρου. Ενας άλλος κώδικας συνδέει ένα κεφάλαιο της «Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκυδίδη με μια ελληνική έκδοση του βιβλικού Βιβλίου του Δανιήλ.

Προφανώς, ο ιδιοκτήτης αυτής της χριστιανικής βιβλιοθήκης δεν είχε καμία απέχθεια για τις τέχνες και τις επιστήμες του προχριστιανικού Ελληνισμού. Σε αυτή τη βιβλιοθήκη, οι παγανιστές κλασικοί και οι χριστιανικές γραφές στέκονταν δίπλα δίπλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μια σειρά έργων, ζωγραφικής και γλυπτικής, που δημιουργούν μία εγκατάσταση με αναφορές στον Μάγο του Οζ είναι η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη υπό τον τίτλο «ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» που φιλοξενείται στην γκαλερί a.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ