x

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Eνα ευχαριστώ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Πέρασαν, από τότε, 568 χρόνια. Από τότε που ακούστηκε το Εάλω η Πόλη, έπεσε, κυριεύτηκε η Πόλη.

Πέρασαν 568 χρόνια κι όμως δεν την ξεχνάμε. Και δεν θα την ξεχάσουν ούτε και οι επόμενες γενιές.

Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα από τα κοινά σημεία αναφοράς του Ελληνισμού.

Μεγαλώνουμε με την ιστορία της πρωτεύουσας του Βυζαντίου. Τους μύθους της.

Δεν μας ενδιέφερε να ψάξουμε τα λάθη που κάναμε και που οδήγησαν στην άλωσή της. Αν κι αυτό ίσως κάτι να μας δίδασκε.

Η Μεγάλη Ιδέα που για χρόνια ενέπνεε, που αποτελούσε την κινητήρια δύναμη του Ελληνα, θάφτηκε στα συντρίμμια της μεγάλης καταστροφής.

Ομως η Κωνσταντινούπολη, η Αγία Σοφία, ο μαρτυρικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα στη συνολική συνείδησή μας.

Η Πόλη δεν ξεχνιέται κι αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό, στο ότι στην Πόλη εξακολουθεί και υπάρχει ένα φωτεινό αστέρι. Η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που καθοδηγεί την πορεία του Απόδημου Ελληνισμού και συνοδεύει με τη στοργή του και την αγάπη του τους Ελληνες της Ελλάδας.

Δεν έμειναν πια παρά λίγοι Ρωμιοί στην Πόλη. Και δεν είναι απαλλαγμένοι από τις ανθρώπινες αδυναμίες όλοι οι φύλακες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τα μνημεία, όμως, τα ιδρύματα, οι ιεροί ναοί εξακολουθούν και υπάρχουν και με τη σιωπή τους μαρτυρούν δυνατά την άλλη Ιστορία.

Την ύπαρξη κάποτε ενός πολυπληθούς Ελληνισμού που θριάμβευε, που ήταν φημισμένος, που όμως όσο απίστευτο κι αν είναι, αποδεκατίστηκε μέσα σε ένα αιώνα.

Πολλά τα κοινά σημεία αυτών που φυλάνε Θερμοπύλες στην Πόλη με εμάς τους άλλους ομογενείς ανά τον Κόσμο. Το βασικότερο είναι ότι είναι σαν και εμάς. Εχουν παρόμοια προβλήματα με εμάς.

Αγωνίζονται να κρατήσουν τα σχολεία τους. Να διατηρηθούν.

Ο αριθμός τους συρρικνώνεται. Τους κρατά η γη μέσα στην οποία έθαψαν τους προγόνους τους η οποία βέβαια ασκεί πάνω τους μία πολύ ισχυρή έλξη.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η πνευματική διακονία του Απόδημου Ελληνισμού παραχωρήθηκε στην ευθύνη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Και ούτε είναι τυχαίο ότι ο Απόδημος Ελληνισμός, στη συντριπτική πλειοψηφία του, αγκαλιάζει με σεβασμό και στοργή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Θα λύγιζε, θα έπεφτε, ο ένας χωρίς τον άλλον. Θα αποκοπτόταν από τον κορμό του έθνους.

Και οι δύο μαζί, Πατριαρχείο και Απόδημος Ελληνισμός, τουλάχιστον δίνουν τη μάχη για το μέλλον.

Στην Πόλη, λοιπόν, όπου βρίσκομαι για λίγες μέρες, με τους διάσπαρτους παντού μιναρέδες να διατρυπούν τον ουρανό και να μην αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το ρόλο της πίστης τους και το χρέος των πιστών, με τις ατέλειωτες τουρκικές σημαίες παντού -μα παντού- να διατυμπανίζουν -σε ποιους άραγε- την περηφάνια τους ή να ενισχύουν το πατριωτικό αίσθημά τους, έχουν συγκεντρωθεί Ορθόδοξοι Ιεράρχες και λαϊκοί από διάφορα μέρη του κόσμου, για την ονομαστική γιορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Δεν έρχονται μόνο εκ καθήκοντος. Τους τραβά η ηγετική προσωπικότητα του Βαρθολομαίου.

Από πεποίθηση ότι το τιμόνι της Ορθοδοξίας βρίσκεται στα χέρια ενός ανθρώπου με ασυνήθιστη ικανότητα και αφοσίωση στην αποστολή που έχει αναλάβει εδώ και 30 χρόνια.

Παρακολουθώ από αρκετά κοντά το έργο και την προσωπικότητά του για δεκαετίες.

Είχα όμως την ευκαιρία να το γνωρίσω από μία άλλη οπτική γωνία, από τη θέση του υφυπουργού των Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και να διαπιστώσω τον ανεκτίμητης σημασίας ρόλο του.

Μπορώ λοιπόν να εκφράσω τη γνώμη ότι αν και κανείς μας δεν είναι αλάνθαστος, αποτελεί μία ιδιαίτερα ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο Βαρθολομαίος.

Αυτές οι διαπιστώσεις, αγαπητοί αναγνώστες, ήταν που με οδήγησαν στο να πάρω την απόφαση να συμμετάσχω στην ονομαστική του εορτή και να του ευχηθώ και εγώ ως ένας κοντοχωριανός του -καθότι εκείνος κατάγεται από την Ιμβρο και εγώ από τη Λήμνο- ως ένας ομογενής, αλλά και ως ένας άνθρωπος επιφορτισμένος με αυξημένη ευθύνη απέναντί σας, υγεία και δύναμη.

Μα πάνω από όλα να του πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Περιοδικό», η εβδομαδιαία μας έκδοση που προσφέρεται δωρεάν (για τώρα)  κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με το βασικό φύλλο της εφημερίδας, καλύπτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, και όπως ο αναγνώστης θα συμφωνήσει, γίνεται όλο και καλύτερο, από κάθε άποψη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.