x

Υγεία

Ενα στα 44 παιδιά στις ΗΠΑ διαγιγνώσκεται με αυτισμό

03 Δεκεμβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέοι αριθμοί για τον αυτισμό που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη υποδηλώνουν ότι περισσότερα παιδιά στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με αναπτυξιακή πάθηση και σε μικρότερες ηλικίες.

Σε μια ανάλυση δεδομένων του 2018 από σχεδόν δώδεκα πολιτείες, ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό. Αυτό το ποσοστό συγκρίνεται με 1 στους 54 που είχαν ταυτοποιηθεί με αυτισμό το 2016.

Οι αριθμοί του αυτισμού στις ΗΠΑ αυξάνονται εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό αντικατοπτρίζει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ευρύτερη διαθεσιμότητα υπηρεσιών για τη θεραπεία της πάθησης παρά μια πραγματική αύξηση στον αριθμό των προσβεβλημένων παιδιών.

Μια ξεχωριστή έκθεση του CDC που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ανέφερε ότι τα παιδιά είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό μέχρι την ηλικία των 4 ετών το 2018 σε σχέση με το 2014.

«Υπάρχει κάποια πρόοδος και όσο νωρίτερα εντοπιστούν τα παιδιά, τόσο νωρίτερα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που μπορεί να χρειαστούν για να βελτιώσουν το αναπτυξιακό τους αποτέλεσμα», δήλωσε η ερευνήτρια και συν-συγγραφέας του CDC, Kέλι Σάου (Kelly Shaw).

Η Τζεραλντίν Ντόσον (Geraldine Dawson), διευθύντρια του Κέντρου Αυτισμού και Ανάπτυξης του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου Duke, είπε ότι η νέα εκτίμηση είναι παρόμοια με εκείνη που βρέθηκε σε έρευνα που βασίζεται στον έλεγχο ενός μεγάλου πληθυσμού παιδιών και όχι σε αυτά που έχουν ήδη διαγνωστεί. Ως εκ τούτου, είπε ότι μπορεί να είναι πιο κοντά στο να αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση του αυτισμού στα παιδιά των ΗΠΑ από ό,τι προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι αναφορές του CDC βασίζονται σε δεδομένα από κομητείες και άλλες κοινότητες σε 11 πολιτείες — ορισμένες με πιο αστικές γειτονιές, όπου τα ποσοστά αυτισμού τείνουν να είναι υψηλότερα. Τα ποσοστά είναι εκτιμήσεις και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα ολόκληρη την κατάσταση στις ΗΠΑ, είπαν οι συγγραφείς.

Τα ποσοστά αυτισμού διέφεραν πολύ – από 1 ανά 26 στην Καλιφόρνια, όπου οι υπηρεσίες είναι άφθονες, έως 1 ανά 60 στο Μισούρι.

Συνολικά, η συχνότητα του αυτισμού ήταν παρόμοια σε φυλετικές και εθνοτικές γραμμές, αλλά τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ των μαύρων παιδιών σε δύο τοποθεσίες, το Μέριλαντ και τη Μινεσότα. Μέχρι πρόσφατα, τα δεδομένα των ΗΠΑ έδειχναν ότι η συχνότητα μεταξύ των λευκών παιδιών ήταν υψηλότερη.

Σε μια τρίτη τοποθεσία, στη Γιούτα, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ των παιδιών από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος από εκείνα πλουσιότερων, αντιστρέφοντας μια μακροχρόνια τάση, δήλωσε η συν-συγγραφέας της έκθεσης Αμάντα Μπάκιαν (Amanda Bakian), ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Γιούτα που επιβλέπει την επιτήρηση του αυτισμού για το CDC σε αυτήν την πολιτεία.

Η Μπάκιαν είπε ότι αυτό πιθανότατα αντανακλά περισσότερη κάλυψη για υπηρεσίες αυτισμού από τη Medicaid και τους ιδιωτικούς ασφαλιστές Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Δύο χρόνια μετά την πανδημία, έχει επηρεαστεί σημαντικά τόσο η ψυχική/συναισθηματική υγεία, όσο και η κοινωνική ζωή των Ελλήνων, σύμφωνα με μια νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari | YouGov, που διεξήχθη μεταξύ 21-31 Δεκεμβρίου 2021 σε δείγμα 1.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.