x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ενα βιβλίο για την Ομογένεια και τα Ελληνόπουλα της Αμερικής από την Κ. Τασσοπούλου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, με σπουδές στη δημοσιογραφία και τη μουσική, είναι συγγραφέας βιβλίων για όλους, μικρούς και μεγάλους. Ενα από τα τελευταία της έργα είναι «Το Πιάτο» το οποίο ιχνηλατεί «το ζήτημα της ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική, κατά τη δεκαετία του ’50».

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου έχει εκτενή αναφορά στον «Εθνικό Κήρυκα», στην ιστορικότητά του και τη συμβολή του στον Ελληνισμό της Αμερικής.

Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη στον «Ε.Κ.»:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σας παρακαλούμε, είναι δυνατόν να πληροφορήσετε την Ομογένεια για το βιβλίο σας, «Το Πιάτο»; Πώς το εμπνευστήκατε;

Κωνσταντίνα Τασσοπούλου: «Το Πιάτο» είναι μια έμπνευση που έρχεται από παλιά, από όταν ήμουν μικρή. Τότε που πήγαινα στο χωριό για διακοπές, στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, τότε που χάζευα το σπίτι τους, τους τοίχους, τις κορνίζες, τις φωτογραφίες. Μια φωτογραφία έδειχνε την γιαγιά μου νέα μάνα, να κρατά τα παιδιά της αγκαλιά και πίσω, λίγο πιο μακριά, ο παππούς μου νέος, αλλά στον αέρα, να μην κρατά τίποτα και να μην κρατιέται από πουθενά. Ρώτησα μια μέρα τη γιαγιά, γιατί ο παππούς δείχνει να είναι έτσι «κομμένος» και μακριά από τους άλλους και μου εξήγησε πως ο παππούς, όταν βγήκε η φωτογραφία αυτή, ήταν μακριά. Στην Αμερική. Μετανάστης που είχε πάει εκεί για να δουλέψει, φροντίζοντας με τον τρόπο αυτόν, αυτούς που μένανε πίσω. Εκείνους.

Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου κρατά το βιβλίο “Το Πιάτο” αφιερωμένο στους Ελληνες μετανάστες της Αμερικής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτή η ιστορία, αυτή η εξήγηση, αυτή η αλήθεια, έμεινε μέσα μου από τότε που ήμουν παιδί και ήρθε κάποια στιγμή ο καιρός να μετουσιωθεί σε ένα βιβλίο.

«Ε.Κ.»: Γιατί το ονομάσατε «Το Πιάτο»; Σε ποιους απευθύνεται;

Κ. Τασσοπούλου: Απευθύνεται σε παιδιά και σε ενήλικες. Σε όλους. Κατά κύριο λόγο βέβαια, ήθελα να προσεγγίσω τα παιδιά και να τους μιλήσω για ένα θέμα που δεν συνηθίζουμε πια να συζητούμε: για το ζήτημα της ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική, κατά τη δεκαετία του ’50. Ηταν αυτονόητο να ονομάσω το βιβλίο «Το Πιάτο» αφού ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών, όταν έφτανε στην Αμερική έπλενε πιάτα. Εκανε όπως λέγαμε, τον πιατά. Το πιάτο ως τίτλος συνδέεται με τα πιάτα που έπλεναν οι μετανάστες. Αλλά επίσης, το πιάτο ως έννοια, συνδέεται με τον αγώνα για τον επιούσιο. Ενα πιάτο φαγητό, δεν είναι η καθημερινή, η βασική ανάγκη κάθε ανθρώπου;

«Ε.Κ.»: Θα μας λέγατε μερικά από τα κεφάλαια που διαλαμβάνονται σ’ αυτό;

Κ. Τασσοπούλου: «Το Πιάτο» περιέχει πολλά κεφάλαια και όλα παράξενα. «Ένα παράξενο ταξίδι», «Ενα παράξενο εστιατόριο», «Ενας παράξενος τόπος» και πάει λέγοντας. Κάθε κεφάλαιο έχει στην ονομασία του τη λέξη «παράξενο» γιατί παράξενα είναι όλα για τον ήρωα Γιώργο που τα ζει και που είναι ταυτόχρονα παιδί και προπάππους!

Ενα περιγραφικό κεφάλαιο στο βιβλίο “Το Πιάτο” για τους Ελληνες μετανάστες της Αμερικής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Ε.Κ.»: Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τη μετανάστευση και την Ομογένεια;

Κ. Τασσοπούλου: Ο παππούς μου. Η δική του ξενιτιά στην Αμερική, η δική του κοπιαστική ιστορία, που για χρόνια έπλενε πιάτα για να μπορέσει να μορφώσει τα παιδιά του, για να μπορέσει να χαρίσει σε όλους μας μια καλύτερη ζωή. Οι δικές του δυσκολίες. Αυτό το συναίσθημα με έκανε να γράψω αυτό το βιβλίο. Και ένας φόβος πως αν εκλείψουν και οι τελευταίοι παππούδες που μπορούν να μας διηγηθούν αυτές τις ιστορίες μετανάστευσης που έζησαν, ποιος θα τις αφηγηθεί στα παιδιά του σήμερα;

«Ε.Κ.»: Σας παρακαλώ μιλήστε μας λίγο για την ενότητα εκείνη η οποία αναφέρεται στον «Εθνικό Κήρυκα».

Κ. Τασσοπούλου: Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι ένα κομμάτι της Ομογένειας πολύ σημαντικό. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει η αναφορά σε αυτόν. Στο Β’ Μέρος του βιβλίου όπου υπάρχουν κάποιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και φωτογραφίες, γίνεται αναφορά στον «Εθνικό Κήρυκα», στην ιστορικότητά του και στο γεγονός πως στην Αμερική υπάρχει δρόμος με το όνομά του.

«Ε.Κ.»: Μπορεί αυτό το βιβλίο να αποτελέσει εγχειρίδιο διδασκαλίας στα σχολεία της Ομογένειας;

Κ. Τασσοπούλου: Μπορεί. Σαφώς. Είναι μάλιστα και μια προσπάθεια που κάνουμε με την εκδότρια κυρία Σοφία Θάνου– είναι μια βαθιά μας επιθυμία: να μπορέσουμε να το φτάσουμε στα χέρια εκπαιδευτικών που θα το αξιοποιήσουν εντός τάξεων, τόσο σε σχολεία στην Ομογένεια όπως αναφέρετε, όσο και σε σχολεία στην Ελλάδα.

«Ε.Κ.»: Πώς και από πού μπορούν να το προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι;

Ενότητα από το βιβλίο “Το Πιάτο” αφιερωμένη στον “Εθνικό Κήρυκα”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Κ. Τασσοπούλου: Μέσω του eshop των Εκδόσεων Υδροπλάνο – https://ydroplanobooks.gr/product/to-piato/ η διαδικασία είναι εύκολη και το βιβλίο θα το παραλάβουν δίχως καθυστερήσεις.

«Ε.Κ.»: Πώς βλέπετε την Ομογένεια; Τι είμαστε εμείς για σας;

Κ. Τασσοπούλου: Η εκτός Ελλάδος Ελλάδα που όμως έχει μέσα της, την περισσότερη Ελλάδα.

Για την συγγραφέα:

Η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και έχει Μεσσηνιακή και Μανιάτικη καταγωγή. Σπούδασε Δημοσιογραφία και είναι κάτοχος Πτυχίου Πιάνου και Πτυχίου Θεωρητικών της Μουσικής. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Εκτός από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο, βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, Απαρσις, Ιτανος, Οσελότος, Εντύποις, Αστερόπη, Otherwise, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογικές εκδόσεις Γράφει ιστορίες για μεγάλα και μικρά παιδιά. Γράφει, όπως η ίδια συνηθίζει να λέει, με την ψυχή, όχι με το χέρι. Μπορείτε να την γνωρίσετε μέσω της ιστοσελίδας της: www.tassopoulou.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια νέα επένδυση στη λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας νέας σειράς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, προχωράει η εταιρεία Red Apple Group, ιδιοκτησίας του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα, Τζον Κατσιματίδη (John Catsimatidis).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ