x
 

Ταξίδι

Ενα βουλγαρικό φεστιβάλ με το όνομα του ποταμού Στρυμόνα ακολουθεί τη γεωγραφική διαδρομή του και τιμά την Ελλάδα

06 Σεπτεμβρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τη διαδρομή του ποταμού Στρυμόνα, που ενώνει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, επιχειρεί να κάνει μέσα από τις δράσεις του, ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που φέρει το όνομά του. Το Φεστιβάλ Struma (σ.σ. αγγλική ονομασία του ποταμού Στρυμόνα) που είναι σε εξέλιξη στη γειτονική χώρα (2-9 Σεπτεμβρίου), ξεκίνησε από τη Σόφια όπου βρίσκεται το όρος από το οποίο πηγάζει ο Στρυμόνας, συνεχίζεται στην πόλη του Κιουστεντίλ, η οποία περιβάλλεται από τον ποταμό και θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο με εκδηλώσεις στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του νομού Σερρών όπου εκβάλλει ο Στρυμόνας.

Πρόκειται για την τρίτη χρονιά ενός Φεστιβάλ που μεγαλώνει διαρκώς με συμμετοχές από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά μέσα από το πρόγραμμά του φανερώνεται η λατρεία της διοργανώτριάς του Νάντιας Δημητρόβα για τη χώρα μας. Αλλωστε, για το λόγο αυτό η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια έχει δώσει την αιγίδα της στο Φεστιβάλ.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Σόφια Αλέξιος Μάριος Λυμπερόπουλος κατα τη διάρκεια της ξενάγησης από τον επιμελητή της έκθεσης Δημήτρη Γούδα. Φωτογραφία: Παραχώρηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια

«Η τρίτη χρονιά του Φεστιβάλ έχει τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, και μάλιστα μία ολόκληρη μέρα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στη χώρα μας και τον ελληνικό πολιτισμό, παρουσιάζοντας μόνο ελληνικά πολιτιστικά προϊόντα», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γραμματέας Επικοινωνίας Α’ στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια, Ναταλία Στενημαχίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, «μετακόμισε» από τη Δράμα στο Κιουστεντίλ, 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σόφιας, η έκθεση µε τίτλο «ΠΥΡΓOΒA – Ασπίδα Πολιτισμού» από την GALLERY13. Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν εννέα Ελληνες καλλιτέχνες, αποσκοπεί στη διάδοση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού στη Βουλγαρία, ενισχύοντας περαιτέρω τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών.

Εγκαινιάστηκε από τον Ελληνα πρέσβη στη Βουλγαρία Αλέξιο-Μάριο Λυμπερόπουλο, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής περιφέρειας και του δήμου και θα παραμείνει έως τις 10 Σεπτεμβρίου για να παρουσιαστεί στο βουλγαρικό κοινό. «Η έκθεση πραγματοποιείται στον παλαιό μεσαιωνικό πύργο “Πύργοβα” του 15ου αιώνα, ο οποίος αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουλγαρίας. Μέσω της έκθεσης, ο πύργος μετετράπη σε …βιβλιοθήκη έργων τέχνης, µε αναφορές στο βιβλίο και στην γραφή», λέει η κ. Στενημαχίτη.

Κινηματογραφικό αφιέρωμα από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ

Ακολούθησε επίσης την ημέρα των εγκαινίων ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με οκτώ βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, που συνέθεσαν την ενότητα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στη Βουλγαρία». Επρόκειτο για ταινίες που επιλέχθηκαν ειδικά για το βουλγαρικό κοινό από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

«Στο δεύτερο μέρος του ελληνικού κινηματογραφικού αφιερώματος, προβλήθηκαν διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ERTFLIX, τέσσερα ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της εμβληματικής Ελληνίδας σοπράνο Μαρία Κάλλας, με αφορμή τη φετινή επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της», συμπληρώνει η Ναταλία Στενημαχίτη.

Δύο ακόμη διακεκριμένες ταινίες συμπλήρωσαν το τρίτο μέρος του αφιερώματος, η μία εκ των οποίων παραχωρήθηκε για προβολή από το ελληνικό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου. Ηταν το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» της Ειρήνης Σαρίογλου, αλλά και η ταινία μικρού μήκους «Μαρμάρινη Νύχτα» του Πέτρου Νικολάου, η οποία είναι αφιερωμένη στον Έλληνα συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Σόφια Αλέξιος Μάριος Λυμπερόπουλος με τον Αντιπεριφερειάρχη του Κιουστεντίλ Alexander Pandurski, τον Πρόεδρο της Επιτροπής του Δήμου του Κιουστεντιλ Todor Andonov και τον επιμελητή της έκθεσης Δημήτρη Γούδα. Φωτογραφία: Παραχώρηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια

Καταληκτική ημέρα του Φεστιβάλ Struma στην Ασπροβάλτα

Εκτός από την 3η Σεπτεμβρίου που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ ρίχνει αυλαία στη χώρα μας, αφού οι εκδηλώσεις την καταληκτική του μέρα θα πραγματοποιηθούν στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, περιοχή όπου παραθερίζουν πολλοί Βούλγαροι.

Ενα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλβης στο ανοιχτό θέατρο της Ασπροβάλτας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής ορχήστρας του Vidin, τη χορωδία του Δήμου Βόλβης και τον χορευτικό σύλλογο «Το Σαραμουρσακλί» από τις Σέρρες.

«Σκοπός μας ως πρεσβεία είναι να προσπαθήσουμε του χρόνου η ημέρα του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα να είναι όσο πιο πλούσια γίνεται. Αυτό θα επιτευχθεί και με την εξεύρεση χορηγών, καθώς και φέτος υπήρχε προθυμία να έρθουν στο Κιουστεντίλ χορευτικά συγκροτήματα από Σέρρες και Καβάλα, αλλά δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί το κόστος για τη μετακίνηση και φιλοξενία τους», καταλήγει η κ. Στενημαχίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Οι δυνατότητες ενίσχυσης της ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς από δυνητικούς επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και υψηλής ταξιδιωτικής δαπάνης εξετάστηκαν σε συνάντηση που είχε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με εκπροσώπους της αεροπορικής εταιρείας British Airways και του tour operator British Airways Holidays.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ