x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εναρξη λειτουργίας του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σμύρνης

02 Νοεμβρίου 2023

ΣΜΥΡΝΗ. Αρχισε να λειτουργεί ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σμύρνη. Ο Ναός παραχωρήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προς τη Μητρόπολη της Σμύρνης, η οποία ως γνωστόν θα ανασυσταθεί.

Η Μητρόπολη Σμύρνης σε ανακοινωθέν που εξέδωσε αναφέρει πως «επραγματοποιήθη η έναρξις της τακτικής λειτουργίας του υπό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παραχωρηθέντος εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Ναού της SANTA MARIA εν Κόνακ Σμύρνης, διά τας πνευματικάς ανάγκας των Ορθοδόξων της Σμύρνης. Ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος εκ μελών της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης.

Κατά την Θείαν Λειτουργίαν παρέστησαν οι Οσιολ. κ. Ireneusz Bohinski, εκ προσώπου του Αρχιεπισκόπου των εν Σμύρνη Ρωμαιοκαθολικών, και κ. Apollinaire Bahinde, εκ προσώπου του Τάγματος των Φραγκισκανών, διατελέσας κατά το παρελθόν εφημέριος του Ναού της SANTA MARIA, και εκκλησιάσθησαν ο κ. Αλέξανδρος Κώνστας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εν Σμύρνη, η Ευγεν. κ. Mioara Ştefan, Γενική Πρόξενος της Ρουμανίας εν Σμύρνη, και η Ευγεν. κ. Makvala Kharebava, εκ προσώπου της εν Αγκύρα Διπλωματικής Αρχής της Γεωργίας, διαμένουσα εν Σμύρνη.

Μετά την Απόλυσιν της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τας θερμάς αυτού ευχαριστίας προς τον Οικουμενικόν Πατριάρχην Βαρθολομαίον, διότι από πρώτης στιγμής κατενόησε την ανάγκην των Ορθοδόξων της Σμύρνης και ενωτίσθη το αίτημα του Ποιμενάρχου των διά την απόκτησιν ενός Ναού, ο οποίος θα εξυπηρετή τας πνευματικάς των ανάγκας, και την Ρωμαιοκαθολικήν Εκκλησίαν, ιδία δε το Τάγμα των Φραγκισκανών, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι εις την επιθυμίαν και προτροπήν του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου, ασμένως αποδεχθέντος την σχετικήν παράκλησιν του Οικουμενικού Πατριάρχου, παρεχώρησαν τον Ναόν. Εις μίαν αποστροφήν μάλιστα του λόγου του ανέφερε χαρακτηριστικώς ότι ‘η συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος, ως δυνάμεθα σήμερον ιδίοις όμμασι να διαπιστώσωμεν κατά την τελεσθείσαν Θείαν Λειτουργίαν της Κυριακής ταύτης, η οποία δεν αποτελεί ιδιαιτέραν ημέραν του Ορθοδόξου Εορτολογίου, αποδεικνύει την ανάγκην υπάρξεως Ορθοδόξου Ναού, ανταποκρινομένου εις τας ανάγκας του εν Σμύρνη διαβιούντος Ορθοδόξου ποιμνίου’».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πεποίθηση πως το όνομα του Χένρι Κίσιντζερ, από την οπτική γωνία της ελληνικής Ιστορίας, θα είναι πάντα γραμμένο με μελανά χρώματα και υπό το σκοτεινό φόντο της τουρκικής εισβολής, της κατοχής και του αιματηρού ξεριζωμού του κυπριακού Ελληνισμού, εκφράζουν, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ