x
 

Κοινωνία

Ενας πρίγκιπας στην Ουάσιγκτον

Τι σημαίνει να είσαι σύγχρονος πρίγκιπας;

Αν ακολουθείς τη βρετανική βασιλική οικογένεια, σημαίνει κληρονόμος και εφεδρικός, εγκλωβισμένος σε ιστορίες, μελοδράματος και προδοσίας.

Ο πρίγκιπας Ιωακείμ (Joachim) της Δανίας, μετακόμισε στην Ουάσιγκτον, DC, το περασμένο καλοκαίρι. Ο 54χρονος πρίγκιπας είναι γιος της βασίλισσας Μαργκρέθης II (Margrethe II) και του μικρότερου αδελφού του βασιλιά Φρειδερίκου Χ, ο οποίος στέφθηκε τον Ιανουάριο 2024 όταν η μητέρα τους παραιτήθηκε από το θρόνο μετά από 52 χρόνια. Ο Ιωακείμ είναι ένας εργαζόμενος βασιλιάς, ένας στρατιωτικός ειδικός στην Αμυνα, σύζυγος, πατέρας και λάτρης των αγωνιστικών αυτοκινήτων. Η δουλειά του  είναι να εκπροσωπεί την παλαιότερη μοναρχία της Ευρώπης και να τη μεταφέρει στο μέλλον.

Είναι άμεσα αναγνωρίσιμος στην Κοπεγχάγη, αλλά στην Ουάσιγκτον περπατάει απαρατήρητος.

Αλλά τι έγινε στη βασιλική οικογένεια της Δανίας και πίκρανε τον Ιωακείμ;

Η βασίλισσα μητέρα του έγινε πρωτοσέλιδο στις διεθνείς ειδήσεις πριν από δύο χρόνια, όταν αφαίρεσε από τα τέσσερα παιδιά του Ιωακείμ τους βασιλικούς τίτλους. Μια κακόγουστη έκπληξη, φαινομενικά τυχαία κίνηση που εξακολουθεί πάραυτα να είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Στη συνέχεια συγκλόνισε τη χώρα την περασμένη Πρωτοχρονιά όταν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί. Σε μια τελετή χαμηλών τόνων, ο Φρέντερικ ο πρωτότοκος γιος της έγινε βασιλιάς μόλις δύο εβδομάδες αργότερα.

Ηταν λοιπόν μια καλή στιγμή για μια νέα αρχή, μια ευκαιρία για τον Ιωακείμ και την οικογένειά του να φύγουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ηρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να υπηρετήσει ως ακόλουθος Αμυνας στη Δανέζικη Πρεσβεία -συνεργαζόμενος με το Πεντάγωνο και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ- και, με μια ευρύτερη έννοια, να διδάξει στους Αμερικανούς για τη Δανία.

Ο πρίγκιπας είναι ψηλός και λεπτός με σχεδόν τέλεια Αγγλικά. Η σύζυγός του, Γαλλίδα ιθαγενής, είναι μικροκαμωμένη και κομψή και μιλά επίσης άπταιστα Αγγλικά.

Ο αδελφός του, Φρέντερικ, μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερος, προοριζόταν να γίνει βασιλιάς. Αλλά ο ρόλος του δευτερότοκου είναι πάντα μια πράξη εξισορρόπησης: συνοδεύεται από τίτλο, προσδοκίες και εισόδημα, αλλά χωρίς πραγματική περιγραφή της θέσης εργασίας. Οταν ήταν 8 χρόνων, ο Ιωακείμ πίστευε ότι θα γινόταν αγρότης, ένα επάγγελμα που σπούδασε αλλά τελικά, όπως ο ίδιος αστειεύτηκε, ήταν πολύ καλός στο «the gentleman part».

Ο πρίγκιπας Ιωακείμ

Αντίθετα, κατατάχτηκε  στον Στρατό της Δανίας. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του (μιλάει Δανικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά), γράφτηκε στα εφεδρεία, ενώ παράλληλα εργαζόταν. Πριν από πέντε χρόνια, προσκλήθηκε να εγγραφεί στην ελίτ Ecole Militaire στο Παρίσι, ένα πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους για αξιωματικούς και εμπειρογνώμονες στην Αμυνα. Στη συνέχεια ονομάστηκε Δανός ταξίαρχος και στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία στη Γαλλία. Πέρυσι, το παλάτι ανακοίνωσε ότι θα μετακομίσει στην Ουάσιγκτον, όπου θα επικεντρωθεί επίσης στην άμυνα με κύριο σκοπό να ανοίξει το δρόμο, να ενισχύσει και να εμπνεύσει για τις αμυντικές βιομηχανίες της Δανίας, μεγάλες και μικρές, να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Ο Ιωακείμ είναι ένα πρίγκιπας, που αναπτύσσει τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δανίας ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας μια σοβαρή και ευαίσθητη ευθύνη αντί να επιβάλλει τον τίτλο του.

Εκτός από τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες, των οποίων η επαγγελματική πορεία αποφασίστηκε από τη γέννηση, άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να βρουν έναν ρόλο πέρα από τις περιστασιακές κρατικές εμφανίσεις. Οι περισσότεροι επιλέγουν μη πολιτικές θέσεις εργασίας: η πριγκίπισσα της Νορβηγίας Μάρθα Λουίζ σταμάτησε να χρησιμοποιεί επαγγελματικά τον τίτλο της μετά από κριτική που τον εκμεταλλευόταν για επαγγελματικούς σκοπούς. Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας εργάζεται στα οικονομικά της Νέας Υόρκης. Ο Willem-Alexander, βασιλιάς της Ολλανδίας, πετούσε ως πιλότος της «KLM» για χρόνια.

Οι Δανοί είναι αρκετά ανοιχτόμυαλοι όταν πρόκειται για τους βασιλιάδες τους, στους οποίους επιτρέπεται να παντρεύονται από έρωτα. Ο βασιλιάς Φρειδερίκος γνώρισε την Αυστραλή σύζυγό του, τώρα βασίλισσα Μαρία, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ και την παντρεύτηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Το 1995, ο Ιωακείμ παντρεύτηκε ένα στέλεχος μάρκετινγκ στο Χονγκ Κονγκ και απέκτησε δύο γιους, τον Νικολάι, 24, και τον Φέλιξ, 21. Το ζευγάρι χώρισε 10 χρόνια αργότερα. Το 2008, παντρεύτηκε τη Marie Cavallier, μια Γαλλίδα στέλεχος μάρκετινγκ και διαφήμισης. Εχουν δύο παιδιά: τον Χένρικk, 14, και την Αθηνά, 12.

Οπως η Κέιτ και η Μέγκαν γνωρίζουν πολύ καλά, ερωτεύεσαι ένα άτομο, παντρεύεσαι όμως μια χώρα.

Αλλά η Δανία είναι στην πραγματικότητα μια εύκολη χώρα για να ζεις. Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι σέβονται πολύ ο ένας τον άλλον και δεν υπάρχουν πολλές συγκρούσεις. Τα πράγματα λειτουργούν καλά.

Οι Δανοί φαίνεται να απολαμβάνουν τη μοναρχία τους, η οποία χρονολογείται από τους Βίκινγκς του 10ου αιώνα. Αγαπούν την πρώην βασίλισσα και αγαπούν την οικογένειά της.

Η μοναρχία της Δανίας πρωτοπορεί σε μεγάλο βαθμό καθώς σχετίζεται με το τι σημαίνει να είσαι μια σύγχρονη βασιλική οικογένεια. Η ατζέντα τους περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή, το εμπόριο, την τεχνολογία, αυτά που ονομάζουμε «ζητήματα επόμενης γενιάς». Οι Δανοί είναι επίσης πολύ καλοί στο να είναι βασιλικοί χωρίς να είναι σνομπ. Η Δανία είναι η λιγότερο ιεραρχική κοινωνία παρόλο που η βασιλική οικογένεια είναι ο ορισμός μιας ιεραρχίας. Η μεγαλοπρέπεια και η συγκυρία εξισορροπείται από τα πράγματα που τους συνδέουν με τους μέσους, απλούς ανθρώπους όπως αγώνες δρόμου, ποδηλασία, κάθισμα στο κρύο ή βροχή (βρέχει πολύ) χωρίς παράπονο. Στους Δανούς αρέσει να έχουν βασιλιά ή βασίλισσα. Δίνει μια ηρεμία και σταθερότητα στην εικόνα της Δανίας. Οι Δανοί πολιτικοί διοικούν πραγματικά τη χώρα, και είναι οι βασιλικοί που διατηρούν τις παραδόσεις και την Ιστορία. Αλλά πρέπει να εργάζονται για να ζήσουν.

Ο «ελέφαντας» στην αίθουσα του θρόνου είναι το ζήτημα των χρημάτων. Στις περισσότερες συνταγματικές μοναρχίες, οι βασιλικές οικογένειες υποστηρίζονται από φορολογούμενους. Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, ήδη αφ’ εαυτής πολύ πλούσια, λαμβάνει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε δημόσιους πόρους ετησίως. Για να αντιμετωπιστεί η κριτική, πολλές από τις μικρότερες μοναρχίες στην Ευρώπη μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, περιορίζοντας τον αριθμό και τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν οτιδήποτε από τη δημόσια προσφορά.

Το 2016, η βασίλισσα μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων βασιλικών που λαμβάνουν πρόσοδο από την κυβέρνηση μόνο στα εν οίκω, δηλαδή τον διάδοχο (τώρα βασιλιά), την αδελφή της πριγκίπισσα Βενεδίκτη και τον μικρότερο γιο της. Επίσης, όρισε ότι ο μεγαλύτερος γιος του Φρέντερικ, ο Κρίστιαν, θα ήταν το μόνο εγγόνι που θα λάμβανε πρόσοδο ως ενήλικας. Τα άλλα βασιλικά εγγόνια αναμένεται να εργαστούν σε θέσεις εργασίας ως ενήλικες.

Ο βασιλικός προϋπολογισμός είναι δημόσια πληροφόρηση: Η οικονομική έκθεση του 2023 απαριθμεί συνολικά 13 εκατομμύρια δολάρια σε δημόσιους πόρους. Ως βασιλικός υπάλληλος πλήρους απασχόλησης, ο πρίγκιπας Ιωακείμ λαμβάνει περίπου $575.000 ετησίως.

Τα χρήματα είναι ένα πράγμα. Οι τίτλοι είναι άλλος. Το 2022, η βασιλική οικογένεια βρέθηκε σε ένα σπάνιο και δημόσιο δράμα όταν η βασίλισσα ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα παιδιά του Ιωακείμ δεν θα αποκαλούνται πλέον υψηλότατοι και τα μείωσε σε «εξοχότατους», αν και διατηρούν τις αντίστοιχες θέσεις τους στη σειρά διαδοχής. Θα ήταν πλέον γνωστοί ως κόμητες και κόμισσα του Monpezat (ο οικογενειακός τίτλος του παππού τους). Η βασίλισσα εξήγησε ότι ένιωθε πως αυτό ήταν απαραίτητο για το μέλλον της μοναρχίας και τα παιδιά θα μπορούσαν να διαμορφώσουν καλύτερα τη ζωή τους χωρίς την επίσημη ένταξη στον Βασιλικό Οίκο. Τα τέσσερα μικρά παιδιά του βασιλιά Frederik εξακολουθούν να είναι πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Η απόφαση της βασίλισσας απηχούσε τον βασιλιά της Σουηδίας Carl XVI Gustaf, ο οποίος το 2019 υποβάθμισε πέντε εγγόνια που δεν ήταν σε άμεση γραμμή για τον θρόνο.

Η βασιλική οικογένεια της Δανίας

Οι τίτλοι είναι σαφώς ένα ευαίσθητο θέμα για τη βασιλική οικογένεια της Δανίας. Η τότε πριγκίπισσα Μαργκέθη παντρεύτηκε τον Γάλλο Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat το 1967. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μακροχρόνιου γάμου τους, ο Χένρικ ήταν δημοσίως δυσαρεστημένος που δεν τον αναβάθμισε ποτέ από πρίγκιπα σύζυγο σε βασιλιά σύζυγο. Τόσο δυστυχισμένος, μάλιστα, που όταν πέθανε το 2018, αρνήθηκε να ταφεί στον τάφο που προοριζόταν για το ζευγάρι. Αντίθετα, αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του μοιράστηκαν ανάμεσα στον κήπο του παλατιού και στη θάλασσα.

Ο Ιωακείμ και οι δύο σύζυγοι, πρώην και νυν, ένωσαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τους μειώθηκαν, εκδηλώνοντας την απογοήτευσή τους. «Δεν ήμασταν ευχαριστημένοι με τον τρόπο που συνέβη», είπε η Μαρί. «Αλλά είναι οικογενειακό θέμα. Είναι περίπλοκο». Αυτό που μερικοί άνθρωποι μπορεί να δουν ως επιπόλαιο είναι κάτι περισσότερο, είπε: «Είναι επίσης το όνομά τους. Είναι η ταυτότητά τους από τότε που γεννήθηκαν. Επομένως, είναι κάτι περισσότερο από αυτό που οι άνθρωποι βλέπουν ως τίτλο».

Χαμογελούσε ολόκληρος στη στέψη του αδελφού του.

Ολοι γνωρίζουν μεταξύ τους ότι η διαφορά τού να είσαι πρίγκιπας ή κόμης μπορεί να μην αλλάζει το παιχνίδι στο ευρύτερο σχέδιο της ζωής τους. Οι μεγαλύτεροι γιοι του Ιωακείμ (ο Νικολάι είναι μοντέλο μόδας, ο Φέλιξ πηγαίνει σε Σχολή Επιχειρήσεων) και τα μικρότερα παιδιά του πηγαίνουν σε ένα διεθνές σχολείο στην Ουάσιγκτον.

Ζουν στην Ουάσιγκτον επτά μήνες τώρα, και πολύ λίγοι άνθρωποι ξέρουν ποιοι είναι. Ο πρίγκιπας είναι χορηγός σε 60 οργανισμούς. Εργάζεται για το θέμα της πείνας και της σπατάλης φαγητού εδώ και χρόνια και από τότε που έφτασε στην Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τον Veteran Coalition International, έναν δανικό αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στη μακροχρόνια φροντίδα των βετεράνων του ΝΑΤΟ και των οικογενειών τους.

Αν θέλετε να τον δείτε θα τον εντοπίσετε σε έναν αγώνα Formula 1. Ο πρίγκιπας αποκαλεί τα ιστορικά αυτοκίνητα και τους αγώνες αυτοκινήτου «πάθος μου». Εχει το δικό του αγωνιστικό αυτοκίνητο και κέρδισε «πέντε ή έξι» πρωταθλήματα για την Δανία. Η πριγκίπισσα είναι επίσης φαν. Οπότε, κανένα παραμύθι. Απλώς ένας τύπος, γιος, αδελφός, σύζυγος, πατέρας, με μια διάσημη οικογένεια που προσπαθεί να ζήσει τη ζωή του. Ενας σύγχρονος πρίγκιπας, για όσους ενδιαφέρονται για τέτοια πράγματα.

Πηγή: «Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών, ως επί το πλείστον, τους πρώτους μήνες του 2024, στις δημοφιλείς για αγορά εξοχικού περιοχές της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκε από τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ