x

Συνεργάτες

Ενδιαφέροντα

Πολλά ενδιαφέροντα είπε στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην έκδοσή μας του Σαββατοκύριακου, ο Δρ Πάνος Σταυριανίδης, ο οποίος θα είναι ένας εκ των κεντρικών ομιλητών στο επικείμενο συνέδριο της AHEPA στην Αθήνα, με θέμα «Η Εξέλιξη της Ελληνικής Ομογένειας της Αμερικής στον 21ο Αιώνα και ο Αγώνας για την Επιβίωσή της».

Σίγουρα πρόκειται για ένα θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά επίκαιρο και ουσιώδες διότι αγγίζει την ίδια την ύπαρξη και επιβίωση της Ομογένειάς μας και νομίζω πως ο κ. Σταυριανίδης είναι ίσως ο πλέον κατάλληλος να το αναδείξει, επειδή τη βιώνει κατ’ αρχήν την Ομογένεια, αλλά και διότι έχει κάνει και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα.

Τέτοια θέματα και τέτοιοι προβληματισμοί όφειλαν να είναι τα θέματα συζητήσεων τόσο στις εκκλησιαστικές κοινότητες, Μητροπόλεις, Αρχιεπισκοπή, Θεολογική Σχολή, Ομοσπονδίες και Συλλόγους. Οπως είναι, όμως, γνωστό ούτε καν ασχολούμαστε πέρα από τα τετριμμένα φεστιβάλ, τη συγκέντρωση χρημάτων με μία διαρκή επαιτεία και τα εμφυλιοπολεμικά μέτωπα τόσο σε τοπικούς συλλόγους και ομοσπονδίες, όσο και σε εκκλησιαστικές κοινότητες. Μία συμμετοχή ή παρακολούθηση γενικών συνελεύσεων αμφοτέρων, θα επιβεβαιώσει περίτρανα την εδώ κατατιθέμενη επισήμανση.

Οπως έχω αναφέρει πολλές φορές ιδιαίτερα στις εκκλησιαστικές αναλύσεις μου και όχι μόνο, η φθίση φαντάζει δυστυχώς ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη. Εν τη ροή της συνέντευξής μας με τον κ. Σταυριανίδη, του έθεσα την ερώτηση για τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους. Ιδού η στιχομυθία μας:

«Ε.Κ.»: Νομίζετε ότι η φθισική πορεία των Ομοσπονδιών και εθνικοτοπικών συλλόγων είναι αναστρέψιμη;

Δρ Σταυριανίδης: Δυστυχώς όχι! Είναι μια σταδιακή και φυσική εξέλιξη, και η τελευταία γενιά που θα τοποθετήσει το μνημείο σε αυτό το έπος είναι η δική μας. Εάν θα υπάρξει κάποια μη εκκλησιαστική οργάνωση που έχει τις δυνατότητες να επιβιώσει, αυτή είναι η AHEPA».

Αρκεί μία απλή έστω ανάγνωση των όσων διημείφθησαν και διαμείβονται στις Ομοσπονδίες και συλλόγους για να καταλάβει κάποιος ότι βρίσκονται στα προτελεύτεια. Οχι βέβαια ότι η πλειάδα των εκκλησιαστικών κοινοτήτων αναδύει μεγαλύτερες ελπίδες για το μέλλον. Είναι τόσο εναργές άλλωστε και μέσα από τις φωτογραφικές καταγραφές πως είμαστε μία γηράσκουσα Εκκλησία. Αλλά γι’ αυτό θα γράψουμε εκτενέστερα μελλοντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόσκληση του «Εθνικού Κήρυκα» την περασμένη Τρίτη για διαβούλευση πάνω στην πρόταση του απερχόμενου γενικού προξένου Νέας Υόρκης Κωνσταντίνου Κούτρα, περί ανάγκης συνεργασίας των διοργανωτών της Εθνικής Παρέλασης της 5ης Λεωφόρου του Μανχάταν με το ελληνικό δημόσιο και τον αμερικανικό και ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ανοίγει το ομογενειακό «Κουτί της Πανδώρας».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας