x

Συνεργάτες

Ενδιαφέροντα

Πολλά ενδιαφέροντα είπε στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην έκδοσή μας του Σαββατοκύριακου, ο Δρ Πάνος Σταυριανίδης, ο οποίος θα είναι ένας εκ των κεντρικών ομιλητών στο επικείμενο συνέδριο της AHEPA στην Αθήνα, με θέμα «Η Εξέλιξη της Ελληνικής Ομογένειας της Αμερικής στον 21ο Αιώνα και ο Αγώνας για την Επιβίωσή της».

Σίγουρα πρόκειται για ένα θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά επίκαιρο και ουσιώδες διότι αγγίζει την ίδια την ύπαρξη και επιβίωση της Ομογένειάς μας και νομίζω πως ο κ. Σταυριανίδης είναι ίσως ο πλέον κατάλληλος να το αναδείξει, επειδή τη βιώνει κατ’ αρχήν την Ομογένεια, αλλά και διότι έχει κάνει και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα.

Τέτοια θέματα και τέτοιοι προβληματισμοί όφειλαν να είναι τα θέματα συζητήσεων τόσο στις εκκλησιαστικές κοινότητες, Μητροπόλεις, Αρχιεπισκοπή, Θεολογική Σχολή, Ομοσπονδίες και Συλλόγους. Οπως είναι, όμως, γνωστό ούτε καν ασχολούμαστε πέρα από τα τετριμμένα φεστιβάλ, τη συγκέντρωση χρημάτων με μία διαρκή επαιτεία και τα εμφυλιοπολεμικά μέτωπα τόσο σε τοπικούς συλλόγους και ομοσπονδίες, όσο και σε εκκλησιαστικές κοινότητες. Μία συμμετοχή ή παρακολούθηση γενικών συνελεύσεων αμφοτέρων, θα επιβεβαιώσει περίτρανα την εδώ κατατιθέμενη επισήμανση.

Οπως έχω αναφέρει πολλές φορές ιδιαίτερα στις εκκλησιαστικές αναλύσεις μου και όχι μόνο, η φθίση φαντάζει δυστυχώς ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη. Εν τη ροή της συνέντευξής μας με τον κ. Σταυριανίδη, του έθεσα την ερώτηση για τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους. Ιδού η στιχομυθία μας:

«Ε.Κ.»: Νομίζετε ότι η φθισική πορεία των Ομοσπονδιών και εθνικοτοπικών συλλόγων είναι αναστρέψιμη;

Δρ Σταυριανίδης: Δυστυχώς όχι! Είναι μια σταδιακή και φυσική εξέλιξη, και η τελευταία γενιά που θα τοποθετήσει το μνημείο σε αυτό το έπος είναι η δική μας. Εάν θα υπάρξει κάποια μη εκκλησιαστική οργάνωση που έχει τις δυνατότητες να επιβιώσει, αυτή είναι η AHEPA».

Αρκεί μία απλή έστω ανάγνωση των όσων διημείφθησαν και διαμείβονται στις Ομοσπονδίες και συλλόγους για να καταλάβει κάποιος ότι βρίσκονται στα προτελεύτεια. Οχι βέβαια ότι η πλειάδα των εκκλησιαστικών κοινοτήτων αναδύει μεγαλύτερες ελπίδες για το μέλλον. Είναι τόσο εναργές άλλωστε και μέσα από τις φωτογραφικές καταγραφές πως είμαστε μία γηράσκουσα Εκκλησία. Αλλά γι’ αυτό θα γράψουμε εκτενέστερα μελλοντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αρης αποτελεί το τυπικό παράδειγμα ομάδας που «στήθηκε» λάθος στο ξεκίνημα της σεζόν και τώρα «πληρώνει» και μάλιστα πολύ ακριβά τις επιλογές της.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κοινωνία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αστυνομικός της Νέας Υόρκης που τραυματίστηκε βαριά την περασμένη εβδομάδα σε πυροβολισμούς στο Χάρλεμ, όπου είχε σκοτωθεί επί τόπου ο συνάδελφός του Ριβέρα, υπέκυψε και αυτός στα βαριά τραύματά του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

ΒΙΝΤΕΟ

Διαρροή αερίου στο Παγκράτι – Απομακρύνονται όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 50μ. (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έπειτα από ειδοποίηση για διαρροή αερίου από το οδόστρωμα στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πύρρου και Αινείου.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase (Βίντεο)

Συνάντηση με τον ομογενή πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon), είχε σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.