x
 

Γαστρονομία

Ενημέρωση από την Σοφία Δαλαμπίρα

24 Φεβρουαρίου 2024
Δρ Ευρώπη-Σοφία Δαλαμπίρα, Γεωπόνος PhD Αγροτικής Οικονομίας, MSc Βιοποικιλότητα & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΑΠΘ) *

1. Nέο «business as usual» στο πλαίσιο της αγροτικής οικογένειας

Η οικογένεια στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας έχει, και θα έχει, κυρίαρχη θέση. Είναι -και θα είναι- η κινητήριος δύναμη στην εξέλιξή της. Γύρω από αυτό δημιουργούνται τα προϊόντα της, και αυτή είναι η προστιθέμενη αξία και ο λόγος επιτυχίας τους!

Μπορεί η Ελλάδα να είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά τα προϊόντα ανώτερης ποιότητας είναι πολλά και ιδιαίτερα. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ένα μίγμα πολλών παραγόντων όπως το μεράκι, η καλή πρώτη ύλη, οι γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες, η ιστορία και η κουλτούρα της διατροφής των Ελλήνων.

Πάνω στην κουλτούρα και την ιστορία δημιουργούνται νέες καινοτόμες ιδέες, οι οποίες σε συνεργασία με τις νέες τεχνολογίες, δημιουργούν παραδοσιακά προϊόντα με μία διαφορετική ματιά. Τέτοιες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, παρουσίασε το συνέδριο 1st Agrofuture Summit στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.

Το ενδιαφέρον αυτού του συνεδρίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 2/2/2024, δεν ήταν μόνο αυτές οι καινοτόμες πρωτοβουλίες και η αγροτική παραγωγή πέραν των ενισχύσεων, προς καλές πρακτικές και προστιθέμενη αξία της. Ηταν η συγκυρία της διοργάνωσής του με την κρίση που μαστίζει την Ευρώπη στην Αγροτική Οικονομία. Οι κινητοποιήσεις είναι μαζικές για το υψηλό κόστος παραγωγής. Ομως αυτό αποτελεί μία απειλή για τις οικογένειες του αγροτικού χώρου, οι οποίες πλήττονται. Είναι μία οικογενειακή υπόθεση λοιπόν, με μεγάλες διαστάσεις.

Η αναπτυξιακή δυναμική του ιδιωτικού τομέα σε όλο το φάσμα της αγροδιατροφής, πιέζει τις οικογένειες να μετασχηματιστούν, να δημιουργήσουν και να δοκιμάσουν νέους τρόπους, μακριά από το «business as usual». Βάζοντας την κλιματική κρίση ως πλαίσιο, οι οικογένειες του κλάδου θα πρέπει να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και να «παίξουν το παιχνίδι» με τους νέους κανόνες προς όφελός τους.

Η οικογένεια στην Ελλάδα, έχει ισχυρούς δεσμούς, ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά της στο να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν, δράττοντας την ευκαιρία της καινοτομίας!

2. Το «αληθινό» κρέας με οικονομικό «περιτύλιγμα» 

Παρ’ ότι η υψηλή κατανάλωση κρέατος, κυρίως κόκκινου, δεν ενδείκνυται για την υγεία, μία ισορροπημένη διατροφή το εμπλέκει πάντα. Τελικά, είναι η χορτοφαγία η πιο υγιεινή και αειφορική στάση ζωής; Οπως όλα, έτσι και για την χορτοφαγία, δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα -η μη κατανάλωση κρέατος-, αλλά και το πώς το επιτυγχάνεις. Πολύς «ντόρος» τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα για δύο πράγματα: τις παρένθετες μητέρες και το κρέας εργαστηρίου. Πώς αυτά μπορούν να συνδέονται;

Μέχρι τώρα, λόγω κόστους και έλλειψη κατάλληλης τεχνολογίας (αυτά τα δύο πάνε συνήθως μαζί), η παρασκευή πρωτεΐνης βοδινού κρέατος, ήταν αρκετά δύσκολη για να πραγματοποιηθεί σε μαζική παραγωγή. Πρόσφατα πειράματα στο Κέντρο Κυτταρικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Tufts πραγματοποίησαν ένα επιστημονικό άλμα στην παραγωγή μυϊκών κυττάρων βοοειδών με αυξητικούς παράγοντες. Αυτό το νέο επίτευγμα, σε συνδυασμό με την κρίση του γεωργικού τομέα στην Ευρώπη, δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα και κατευθύνει το πρόβλημα προς μία άλλη κατεύθυνση.

Η κατεύθυνση έχει να κάνει με το ποιος/α καταναλώνει. Οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων που παράγουν plant-based κρέατος, είναι συγκεκριμένες πολυεθνικές οι οποίες έχουν συγκεκριμένους στόχους και στρατηγικές. Πέραν της διαφοροποίησης σε θρεπτικό επίπεδο, σε αειφορικό επίπεδο, δεν είναι δόκιμο να υποστηρίζουμε ότι ένα vegan μπιφτέκι είναι καλύτερο από ένα πραγματικό μπιφτέκι βοδινού. Οι μέθοδοι παραγωγής των φυτών ή του κρέατος είναι αυτές που καθορίζουν εάν είναι αειφορικό ή όχι, σε επίπεδο κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος. Οι τεράστιες επενδύσεις (10 εκ. δολάρια στο Tufts για την παραγωγή καλλιεργούμενου κρέατος) σε αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα (τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία των καταναλωτών μακροπρόθεσμα;), είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Και το κέρδος του αποτελέσματος πού θα πάει; Θα παράγετε ένα «φτηνό» προϊόν για τους μη έχοντες; Ισως μία καλύτερη υποστήριξη και στρατηγική μεθόδευση των λύσεων του γεωργικού τομέα, να είναι πιο μικρή επένδυση.

Οπως και με τις παρένθετες μητέρες, έτσι και με το μη αληθινό κρέας (είτε αυτό είναι από φυτά είτε από εργαστήριο), θα πρέπει να αναρωτηθούμε, ποιος το παράγει, ποιος το «καταναλώνει» και γιατί υπάρχει αυτή η σχέση. Δυστυχώς στο 2024 δεν υπάρχει τόση ανιδιοτέλεια ώστε να πειστώ ότι υπάρχει κάποιος ανώτερος στόχος. Και αν υπάρχει, σίγουρα όχι για το καλό των ευάλωτων ομάδων του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

3. Τίτλος: Μίγμα γεύσεων και πολιτισμών: σούπες για τον χειμώνα

Μεγαλώνοντας σε μία ελληνική οικογένεια, όπου και αν βρίσκεται αυτή, η γευστική παλέτα που δημιουργείται είναι σίγουρα διαφορετική, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, έχοντας όλη την μεσογειακή παράδοση στο πιάτο μας. Καμιά φορά, είναι χαρακτηριστική η διαδοχή των συνταγών, λαδερά, όσπρια, ψάρι, λαδερά, κοτόπουλο. Παρ’ ότι «φανατική» αυτής της παράδοσης, δεν θα κρύψω ότι η εμπλοκή και άλλων στοιχείων από άλλους πολιτισμούς, «σπάει» την μονοτονία και ορισμένες φορές την εφαρμόζω!

Ενα από αυτά, η ασιατική κουζίνα. Ιδιαίτερη σχέση, ανέπτυξα με αυτήν όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα βότανα και το πώς μπορείς να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με μικρές αλλαγές/προσθήκες στην διατροφή. Μία από αυτές τις προσθήκες, οι σούπες με noodles.

Οι ζεστές σούπες με noodles, είναι σαν μία ζεστή αγκαλιά τον χειμώνα, που σε βοηθούν να καταπολεμήσεις κάποια ασθένεια ή να λειτουργήσουν ως πρόληψη σε αυτήν. Τα must-have μπαχαρικά γι’ αυτές είναι πολλά, ανάλογα την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι: το τζίντζερ, το κάρυ και ο κουρκουμάς είναι τα πιο συνηθισμένα και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με πολλούς τρόπους εκτός από αυτές τις σούπες.

Πώς μπορείς να «εξοπλίσεις» το ντουλάπι σου, με υλικά για τέτοιες σούπες;

* Noodles. Εγώ γενικά προτιμώ τα noodles ρυζιού και soba. Αλλά ως οικονομικότερη εναλλακτική μπορεί να χρησιμοποιήσω τον «μεσογειακό» φιδέ από σιτάρι. Το πιο σημαντικό είναι να τα προσθέσεις στο 2-3 λεπτά στο τέλος του βρασμού για να μην βράσουν πολύ. Αν περισσέψει σούπα και δεν καταναλωθεί άμεσα, μπορείς να προσθέσεις λίγο κρύο νερό για να μην μαλακώσουν πολύ.

* Σκορδόλαδο. Σε 1/4 κούπας ελαιόλαδο, πρόσθεσε 1 σκελίδα σκόρδο. Σούρωσε το λάδι σε 20 ημέρες.

* Ξύσμα λεμονιού αποξηραμένο. Μπορείς να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι σου, βάζοντάς το κοντά σε ένα θερμό σώμα. Προσοχή! Να μην είναι κερωμένα λεμόνια και να είναι βιολογικά.

* Αποξηραμένο/φρέσκο τζίντζερ. Αν και το φρέσκο τζίντζερ έχει περισσότερες ιδιότητες, η συντήρηση του είναι αρκετά απαιτητική για μεγάλο διάστημα. Ως εναλλακτική, μπορείς να έχεις στον ντουλάπι σου λίγη σκόνη αποξηραμένου τζίντζερ.

* Αποξηραμένα μανιτάρια. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μανιτάρια, τα οποία προσδίδουν διαφορετικές ιδιότητες. Μπορείτε να έχετε μία ποικιλία από αυτά. Προσοχή! Τα αποξηραμένα μανιτάρια έχουν πολύ έντονη γεύση και πολλά από αυτά πικρίζουν. Στην αρχή θα πρέπει να τα δοκιμάσετε.

* Κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς είναι ένα «θαυματουργό» καρύκευμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές συνταγές και προσφέρει ισχυρά αντιοξειδωτικά.

* Κύμινο. Παραδοσιακά, η ελληνική κουζίνα το χρησιμοποιεί σε κρέατα, αλλά ταιριάζει σε όλες σχεδόν τις σούπες, αρκεί να χρησιμοποιήσεις λίγο, λόγω της έντονης γεύσης του. Εχει φαινολικές ενώσεις, τερπένια και ισχυρή αντισηπτική δράση. Βοηθά πολύ στο πεπτικό σύστημα.

* Κόλιανδρος. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται φρέσκος, ώστε να λάβεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα μοναδικό φυτό που μπορεί να αποτοξινώσει το αίμα, βοηθά στην μείωση της χοληστερίνης και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή κάνουν αυτήν την σημαντική δουλειά και η γεύση που δίνει στις σούπες είναι ιδιαίτερη. Επιπλέον, βοηθά στον διαβήτη. Ενισχύει την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης

* Λάδι καρύδας/ σισαμέλαιο. Η αλήθεια είναι ότι τα noodles ταιριάζουν καλύτερα με αυτά τα έλαια. Αλλά και το ελαιόλαδο δίνει άλλη διάσταση στην γεύση. Τα έλαια αυτά είναι πιο «ελαφριά» και αρωματικά, επομένως δημιουργούν ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα σε σχέση με το «δυνατό» άρωμα και γεύση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

* Μαυροσούσαμο. Είτε σε σκόνη είτε ολόκληροι, χρησιμοποιούνται για τον «καθαρισμό» του συκωτιού από λίπη. Επιπλέον είναι πολύ καλό για το δέρμα και τα μαλλιά. Θυμάμαι την γιαγιά μου να τους «κρύβει» παντού: σε πίτες, ομελέτες, γλυκά.

Αρχίστε προσθέτοντας ένα-ένα τα υλικά σε μικρές ποσότητες και δοκιμές. Καλή απόλαυση!

* Βιογραφικό: Δρ Ευρώπη-Σοφία Δαλαμπίρα, γεωπόνος PhD Αγροτικής Οικονομίας, MSc Βιοποικιλότητα & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΑΠΘ).

Το πάθος της για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Επικοινωνία των Επιστημών, λειτούργησε ως πυξίδα στην διεπιστημονική εκπαίδευση, ερευνητική καριέρα και προσέγγιση του τρόπου ζωής της. Είναι γεωπόνος (ΑΠΘ) και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: στην φυτική παραγωγή της Γεωπονίας και στην βιοποικιλότητα και αειφορική αξιοποίηση των φυτών της Βιολογίας (ΑΠΘ). Στο διδακτορικό της διερεύνησε μια μεγάλη πρόκληση στην Ελλάδα: η σύνδεση της επιστήμης με το ευρύ κοινό, με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος, την μεταφορά τεχνολογίας, την καινοτομία /επιχειρηματικότητα και την αλλαγή γνώσεων/στάσεων/συμπεριφορών προς μια αειφόρο και τεχνολογικά προηγμένη ανάπτυξη. Τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά έργα ως ερευνήτρια και project manager από την ανάπτυξη μιας ιδέας, μέχρι την εφαρμογή της στην πράξη. Είναι μητέρα δυο παιδιών και ζει στην γενέτειρά της, την Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα μονοπάτια και τις ποδηλατικές διαδρομές του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής με συνοδοιπόρο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ