x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ενημέρωση από ΥΠΕΞ και ΥΠΕΣ των επικεφαλής διπλωματικών και προξενικών αρχών για την επιστολική ψήφο

01 Μαρτίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως συμμετείχαν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των πρεσβειών και των προξενικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό προκειμένου να τους ενημερώσουν για την επιστολική ψήφο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν διεξοδικά για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην επιστολική ψήφο και ζήτησαν τη συνδρομή των αρχών της Ελλάδος στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερώσουν και να διευκολύνουν με τη σειρά τους τους εκλογείς του εξωτερικού στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Πρόκειται για την ικανοποίηση, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, ενός πάγιου αιτήματος των απανταχού Ελλήνων οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ψήφου χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στην Ελλάδα ή σε πρεσβείες και προξενεία της Ελληνικής Δημοκρατίας που βρίσκονται σε αρκετές περιπτώσεις εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Επισημαίνεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής για την επιστολική ψήφο epistoliki.ypes.gov.gr, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, έως και 40 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, δηλαδή έως την 29η Απριλίου, να εγγράφονται ακολουθώντας μία εξαιρετικά απλή διαδικασία.

Αναλυτικές οδηγίες είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών. Εναλλακτικά, οι εκλογείς του εξωτερικού μπορούν να εγγραφούν για την επιστολική ψήφο με φυσική παρουσία στις προξενικές αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών) της Ελλάδας στο εξωτερικό.

«Η ελληνική πολιτεία έκανε το καθήκον της, αίροντας τα εμπόδια της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές» τόνισε, απευθυνόμενος στους επικεφαλής των Αρχών της Ελλάδος στο εξωτερικό, ο κ. Γεραπετρίτης. «Η επιτυχία του εγχειρήματος συναρτάται απόλυτα με τη συμμετοχή τους στην πράξη στην εκλογική διαδικασία. Και αυτή είναι πλέον η διακύβευση» πρόσθεσε.

Επεσήμανε ακόμη ότι «η επιστολική ψήφος και γενικά η ψήφος στις ευρωεκλογές αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν είτε εντός είτε εκτός ΕΕ. Η ψήφος είναι νοοτροπία. Πρέπει να καθιερώσουμε αυτή τη νέα νοοτροπία».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Εξωτερικών και τις διπλωματικές και προξενικές μας αρχές. Η καίρια συμβολή τους στο εγχείρημα της επιστολικής ψήφου εκτείνεται σε δύο κυρίως άξονες: Αφενός στην ενημέρωση των εκλογέων για να φτάσει η πληροφορία σε κάθε πολίτη και αφετέρου, στην υποστήριξη που μπορούν να παράσχουν στους εκλογείς για την εγγραφή τους στην πλατφόρμα».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τελέσθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης η εις Επίσκοπο χειροτονία του Αντωνίου Βρέιμ, με τον ψιλό τίτλο της πάλαι ποτέ διαλάμψασας Επισκοπής Συνάδων.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ