x
 

Πολιτική

Ενισχύει τον «Αττίλα» με επιπλέον τουρκικό στρατό ο Ταγίπ Ερντογάν

29 Σεπτεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Προκλητικές απειλές και κατά της της Κύπρου εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας πως είναι έτοιμος να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία του «Αττίλα» στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου, σε αντίδραση προς την πρόσφατη απόφαση των Αμερικανών για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Türk, αμέσως μετά τη συνεδρία του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «ανεξήγητη» για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά «το περιεχόμενό της», όσο και για τη «χρονική στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δημοσιονομικό έτος 2023.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες –που παραβλέπουν, ακόμη και ενθαρρύνουν, τα βήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδος, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο– θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτήν την ενέργεια», ισχυρίστηκε με θρασύτητα ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης.

«Θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα; Δεν μπορούμε», τόνισε ο Ερντογάν, παραδεχόμενος ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη 40.000 στρατιώτες στο νησί και θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατιωτική της παρουσία εκεί.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο και ότι θα ληφθεί κάθε προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», σχολίασε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αναγνώριση ψευδοκράτους

Αισιόδοξος και για μελλοντική αναγνώριση του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων δήλωσε στην ίδια συνέντευξή του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «αυτές οι αναγνωρίσεις δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μια στιγμή. Πολλές μεγάλες και μικρές χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωριστεί, αλλά πόσο σύντομα αναγνωρίστηκαν; Χρειάστηκε πολύς χρόνος. Λέμε ότι πρέπει να εδραιωθεί το κυρίαρχο καθεστώς στη βάση των δικαιωμάτων της συμφωνίας του 1959-1960 του τ/κ λαού. Η προτεραιότητα για τη διασφάλιση αυτής της ισότητας ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας ενεργήσει δίκαια, θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία. Γιατί πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα και από τον ΟΗΕ».

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στο θέμα ο Ερντογάν επιχείρησε να δικαιολογήσει και την παράλογη αξίωσή του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων που προέκυψε από μια βάρβαρη τουρκική εισβολή και μακροχρόνια κατοχή.

Εξέφρασε παράπονα για τον ΟΗΕ λέγοντας ότι «δεν έκαναν κανένα βήμα για να καθορίσουν την κυριαρχική ισότητα του τ/κ λαού. Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τα μέλη του ΟΗΕ μπορούν να θεμελιώσουν τα δικαιώματά τους με την αναγνώριση της Κύπρου. Γι’ αυτό έκανα έκκληση στη διεθνή κοινότητα. Αυτό ήταν προκαταρκτικό. Το θέμα βέβαια το εξηγήσαμε αναλυτικά στους συνομιλητές μας που συναντήσαμε στη Νέα Υόρκη. Πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτέλεσμα», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στο μεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη, το κατοχικό ψευδοκράτος γνωστοποίησε διά του ψευδοϋπουργού Εξωτερικών ότι έθεσε ενώπιον του ΟΗΕ το αίτημα για υπογραφή μας ξεχωριστής συμφωνίας για το καθεστώς και τις αρμοδιότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα.

Το προσχέδιο, σύμφωνα με τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, της «συμφωνίας για το καθεστώς των δυνάμεων» παρέδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Βοηθό ΓΓ, αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά η τουρκοκυπριακή πλευρά την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

«Ανάλογα με τις απαντήσεις, που θα πάρουμε δεν θα διστάσουμε να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί. Ως τδβκ τους λέμε ξεκάθαρα «κοιτάξτε, για να ασκείτε τα καθήκοντά σας στα εδάφη της τδβκ αυτός που θα δώσει έγκριση δεν είναι η ε/κ κυβέρνηση. Εμείς είμαστε», ανέφερε ο ψευδοϋπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος για να συμπληρώσει. «Ήμασταν φιλόξενοι όλα αυτά τα χρόνια, είπαμε καλοπροαίρετα ότι σας δεχόμαστε φιλοξενούμενους, το επιτρέψαμε, αλλά τώρα τελείωσε. Λόγω της πολιτικής δύο ισότιμων κρατών και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, δεν θα μπορούμε πλέον να παρέχουμε αυτή τη φιλοξενία και πρέπει να υπογράψετε ξεχωριστή συμφωνία μαζί μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ