x
 

Πολιτική

Ενισχύεται ο ανθρωπιστικός διάδρομος από Λάρνακα στη Γάζα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την κοινή δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εμπλοκή τους στην προσπάθεια ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς Γάζα μέσω θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, επιβεβαίωσαν Κυπριακή Δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ως αποτέλεσμα τηλεδιάσκεψης υπό τον Υπουργό Εξωτερικών της ΚΔ Κωνσταντίνο Κόμπο.

Σε Κοινή Δήλωσή τους σχετικά με τις υπουργικές διαβουλεύσεις για την προώθηση ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ΚΔ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΗΑΕ, ΗΒ, Κατάρ και ΗΠΑ, σημειώνουν πως οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εμπλοκή τους και να στείλουν ανώτερους αξιωματούχους στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 18ης Μαρτίου για εμπεριστατωμένες διαβουλεύσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του διαδρόμου, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών στρατιωτικού σχεδιασμού των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας ικανής να δέχεται σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι θα προβούν επίσης σε διαβουλεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα σύστασης κοινού ταμείου για τη στήριξη του θαλάσσιου διαδρόμου και θα συντονίσουν τις συνεισφορές σε είδος και χρηματοδότηση για την ενίσχυσή του.

Στην Κοινή Δήλωση σημειώνεται επίσης ότι οι υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί -και πρέπει- να είναι μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών οδών – συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων χερσαίων διαδρομών και της συνεχούς εναέριας παροχής, σε στενή συνεργασία με την Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα, Σίγκριντ Κάαγκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διευκόλυνση, τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την επαλήθευση της ροής βοήθειας στη Γάζα σύμφωνα με την Απόφαση 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι υπουργοί τόνισαν παράλληλα την ανάγκη να ανοίξει το Ισραήλ πρόσθετα περάσματα, ώστε περισσότερη βοήθεια να φτάσει στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων και διόδων από τον Βορρά, και χαλάρωση των τελωνειακών περιορισμών για να διευκολυνθεί η αυξημένη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές.

Στην Κοινή Δήλωση σημειώνεται ότι την τηλεδιάσκεψη φιλοξένησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος και πως σε αυτήν συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, ο Υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ για Υποθέσεις Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης Ντέιβιντ Κάμερον, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαζίζ μπιν Σάλεχ Αλ Χουλαΐφι, και η Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα, Σίγκριντ Κάαγκ και ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό υποκατάστατο των χερσαίων οδών μέσω της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και των σημείων εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα για την παροχή βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα αλλά και ότι το άνοιγμα του λιμανιού του Ασντόντ για ανθρωπιστική βοήθεια θα ήταν μια ευπρόσδεκτη και σημαντική συμπληρωματική για τον διάδρομο ενέργεια.

Παρασκευή φθάνει το πλοίο

Σε κανονική πορεία βρίσκεται το πλοίο «Open Arms» της World Central Kitchen, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του την Παρασκευή πριν από το μεσημέρι, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Το πλοίο κινείται κανονικά και δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, είπε.

Οπως σημείωσε, στο λιμάνι Λάρνακας βρίσκεται δεύτερο πλοίο και αρχίζουν διαδικασίες για να μπορέσει το συντομότερο να υπάρξει συνέχεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αμερικανικοί πύραυλοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ από το Κατάρ μέσω της Κύπρου, ενόψει της προετοιμασίας της ισραηλινής αεράμυνας για την αντιμετώπιση της πρόσφατης ιρανικής πυραυλικής επίθεσης, μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης η ισραηλινή κρατική τηλεόραση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ