ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εδώ και μήνες, διπλωμάτες και αναλυτές σε ξένες πρωτεύουσες ανησυχούν ότι η παρατεταμένη πολιτική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να ενθαρρύνει την επιθετικότητα στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, είτε για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, είτε για τα επεκτατικά σχέδια της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Τώρα, λιγότερο από 100 ημέρες πριν οι Αμερικανοί εκλέξουν νέο πρόεδρο, αυτή η ευρύτερη γεωπολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στο γνωστό θέατρο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σημειώνει σε ανάλυσή του στη «New York Times» o Μαρκ Λάντλερ (Mark Landler). Οι στοχευμένες δολοφονίες των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς στη Βηρυτό και την Τεχεράνη έχουν εντείνει τους φόβους για μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή – μια σύγκρουση που οι Ηνωμένες Πολιτείες, παγιδευμένες στο δικό τους πολιτικό δράμα στο εσωτερικό τους, μπορεί να έχουν μικρή ικανότητα να αποτρέψουν ή ακόμη και να περιορίσουν.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Τζ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση στην Τεχεράνη, για την οποία η ιρανική κυβέρνηση κατηγόρησε γρήγορα το Ισραήλ, ούτε καν ενημερώθηκαν για αυτήν. Για ορισμένους, η δήλωση του κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ένα επικίνδυνο κενό εξουσίας στην περιοχή, επισημαίνει ο κ. Λάντλερ.
«Πιστεύαμε ότι θα ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ή ο Σι Τζινπίνγκ ή ο Κιμ Γιονγκ Ουν που θα επωφελούνταν από αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Βάλι Ρ. Νασρ (Vali R. Nasr), καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Τζονς Χόπκινς. «Κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα το έκανε ένας Αμερικανός σύμμαχος».
«Αυτό θα κάνει την περιοχή εξαιρετικά νευρική», δήλωσε ο κ. Νασρ, ο οποίος υπηρέτησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί κυβέρνησης Ομπάμα. «Δεν είναι ποτέ καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να φαίνεται ότι δεν έχουν τον έλεγχο».
Για τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος ξόδεψε χρόνο και κύρος προσπαθώντας να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, οι διαδοχικές δολοφονίες του διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν τη ματαιότητα των διπλωματικών του προσπαθειών, τουλάχιστον προς το παρόν.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βρεθούν να παρασύρονται σε μια άμεση σύγκρουση με το Ιράν, κάτι που και οι δύο χώρες έχουν φροντίσει να αποφύγουν μέσα στους μήνες των εντάσεων για τον πόλεμο στη Γάζα.
Η δολοφονία του κ. Χανίγια, ενώ βρισκόταν στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, υποδηλώνει ότι οι αμερικανικές ευαισθησίες μετράνε ελάχιστα, είπαν αναλυτές.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον του Ιράν απευθείας από την Ουάσιγκτον, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα, υπενθυμίζει η ανάλυση.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι ο κ. Νετανιάχου, ένας οξυδερκής παρατηρητής της αμερικανικής πολιτικής, είδε μια ευκαιρία στην πολιτική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δράσει εναντίον της Χαμάς και του χρηματοδότη της, του Ιράν.
Πηγή: «The New York Times»