x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ενθουσιασμός για τα 20 χρόνια της Ακαδημίας Πλάτωνα με τα εννέα σχολεία στη Φλόριδα

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Γεμάτος συγκίνηση καθόταν στο τραπέζι του ο Τέρης Τσαφατίνος, το βράδυ της μεγάλης χοροεσπερίδας για τα 20 χρόνια λειτουργίας της Ακαδημίας Πλάτωνα που έχει εννέα σχολεία τσάρτερ στη Φλόριδα.

Ο κόσμος που είχε πλημμυρίσει την απέραντη αίθουσα της Ακαδημίας στο Κλίαργουότερ, άκουγε τις ομιλίες, απολάμβανε τα παραδοσιακά χορευτικά, γευόταν τα νόστιμα φαγητά, διασκέδαζε με τη μουσική και τα τραγούδια, αλλά ο Τέρης Τσαφατίνος δεν χόρταινε να κοιτά τους ευχαριστημένους τριγύρω γονείς, μαθητές και διάφορους ομογενείς. Σκεφτόταν, το δύσκολο και απίστευτο για πολλούς ξεκίνημα με ένα μόνο σχολείο αυτής της Ακαδημίας, που άρχισε ο ίδιος και τη μεγαλειώδη στη συνέχεια πρόοδο και επιτυχία του. Ηταν συγκινημένος, που η Ακαδημία Πλάτων, που ο ίδιος ίδρυσε, έφτασε με τον αείμνηστο Στηβ Χριστόπουλο, που αργότερα ανέλαβε τα ηνία, να έχει εννέα σχολεία και να γιορτάζει αυτό τον καιρό τα 20 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας.

«Με αφορμή αυτή την επέτειο, η διοίκηση της Ακαδημίας Πλάτωνος αποφάσισε να αναδείξει τον ιδρυτή κ. Θεόδωρο (Τέρη) Τσαφατίνο, τιμώντας το έργο και την προσφορά του στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού», σημείωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ακαδημία.

Ο ιδρυτής της Ακαδημίας Πλάτωνα, Θεόδωρος (Τέρης) Τσαφατίνος (δεξιά), ενώ μιλά από το μικρόφωνο κατά την εκδήλωση. Από αριστερά, οι: Γέηλ Γουώκερ, Ταμίας της Ακαδημίας, Ηλίας (Λούης) Κοκκινάκος, Πρόεδρος, Ιωάννης Πεταλάς, Αντιπρόεδρος και Γιώργος Αντωνακλάς, Γραμματέας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝ

Μιλώντας κατά την εκδήλωση, ο κ. Τσαφατίνος τόνισε ότι το κίνητρο για τη δημιουργία της Ακαδημίας υπήρξε η αγάπη προς την ελληνική γλώσσα και η ανάγκη συστηματικής διδασκαλίας και διατήρησής της στις ΗΠΑ. Ευχαρίστησε δε τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής για τις προσπάθειές τους προς διατήρηση αυτού του οράματος.

Σε δήλωσή του για τον κ. Τσαφατίνο, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, που έδωσε το παρών του στην εορταστική εκδήλωση, τόνισε τα εξής: «Ο κ. Τσαφατίνος, ακόμα και σήμερα είναι ενεργός, μετέχει, σε όλες τις εκδηλώσεις όχι μόνο της Ακαδημίας του Πλάτωνα, αλλά και σε όλες τις ομογενειακές εκδηλώσεις και είναι, ακριβώς, το καλύτερο παράδειγμα για τους ομογενείς μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, αγάπης προς την Ελλάδα, προσφοράς προς την Ομογένεια και, γενικότερα, προς τον Ελληνισμό. Θέλω κι εγώ, με τη σειρά μου, να συγχαρώ τον κ. Τσαφατίνο, για τη διαχρονική προσφορά του στον Ελληνισμό της περιοχής μας».

Για τον εορτασμό της Ακαδημίας, ο κ. Τσώκος είπε ότι αυτός έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Είναι τα 20 χρόνια από τη δημιουργία της Ακαδημίας και μας δίνει τη δυνατότητα ακριβώς τη σημασία που θεωρούμε ότι τα σχολεία αυτά διαδραματίζουν για την Ομογένεια, για τον Ελληνισμό στην περιοχή μας. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι, που εδώ, στην πολιτεία της Φλόριδας, έχουμε τα περισσότερα σχολεία τσάρτερ, από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία στις ΗΠΑ».

Ο κ. Τσώκος πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των σχολείων του Πλάτωνα και εξέφρασε την ελπίδα, στο προσεχές μέλλον να γίνουν ακόμα περισσότερα τέτοια σχολεία.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών τους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος (αριστερά_ με τη σύζυγό του, Εύη (δεξιά) και ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κώστας Βατικιώτης, με τη σύζυγό του, Νταρλίν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Στον εορτασμό αυτό που έγινε στο «S. Christopoulos Hall» της Ακαδημίας, καλωσόρισε τον κόσμο, ο πρόεδρος, Ηλίας (Λούης) Κοκκινάκος. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η δέσμευση της Ακαδημίας για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και την αριστεία, συμβάλλουν στο σημερινό επιτυχημένο αποτέλεσμα. Μαζί, πρόσθεσε, αποτελούν παράδειγμα του οράματος της Ακαδημίας για την πρόοδο, ως μια ακαδημαϊκή οικογένεια, όπου όλα τα μέλη αλληλοϋποστηρίζονται και μαζί ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Μιλώντας η Γενική Διευθύντρια της Ακαδημίας, Amy Hayes, είπε ότι είναι οι δάσκαλοι, οι οικογένειες, οι μαθητές και το προσωπικό, που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και του «Πλάτωνα». Ευχαρίστησε, εξάλλου, όλους εκείνους από την τοπική κοινωνία, καθώς και τους υποστηρικτές του Plato Education Foundation το οποίο, όπως συμπλήρωσε, δημιουργήθηκε για να ενισχύσει τον ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τις τέχνες και την ιστορία, μέσω των εκπαιδευτηρίων της Ακαδημίας Πλάτωνα.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Ακαδημαϊκών Θεμάτων της Ακαδημίας, Danielle Cicetti, τόνισε το σημαντικό ρόλο που έχουν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων και πως η εκδήλωση αυτή τιμά και εκείνους και το έργο τους.

Μεταξύ των επισήμων κατά την εκδήλωση, ήταν, εκτός του γενικού προξένου κ. Τσώκου, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κώστας Βατικιώτης και ιερείς της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Πλάτωνα, Λούης Κοκκινάκος, απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Εντυπωσιακές ήταν οι εμφανίσεις χορευτικών ομάδων της Ακαδημίας Πλάτωνα από το Σέμινολ, της κοινότητας Αγ. Στεφάνου, από το Σεντ Πίτερσμπουργκ και του τοπικού κρητικού συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της χοροεσπερίδας γινόταν προβολή βίντεο με στιγμιότυπα από τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις των σχολείων της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αείμνηστο Στηβ Χριστόπουλο, που ανέλαβε τη διοίκηση της Ακαδημίας το 2005 και τη συνέχισε μέχρι το θάνατό του το 2018. Στα σχολεία του Πλάτωνα που λειτουργούν σήμερα τις κομητείες Πινέλας, Χίλσμπορο και Πάσκο, 4.000 μαθητές Νηπιαγωγείου μέχρι και 8ης τάξης, διδάσκονται σήμερα την ελληνική γλώσσα καθημερινώς.

Κατά την εκδήλωση επιδόθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε διάφορους ομογενείς και μη, υποστηρικτές της αποστολής της Ακαδημίας. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι: Θεοδόσης Χαρέας, Λεωνίδας Ραπτάκης, Κάρλος Μπρίτο, πατήρ Τζέιμς Ρουσάκης, Adam Ventulett, Gopi Brahmbhatt, Juan and Genia Yanuzzi, Julia Gonser, Rocco Melchiorre, Πάστορας Genniser Davega, Sean Ferraro,

Σαβέλλα Καρόσα και Στέλλα Μακρή.

Επαιξε η ορχήστρα «Demetri and the Islanders» και τραγούδησε η Χριστίνα Ζάντι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις για την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν, οι οποίοι παρήλασαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν έως και το εμβληματικό Πάρκο, σε ένα σκηνικό ιδιαίτερα συγκινητικό, το πρωί της Παρασκευής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ