x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εντονη προειδοποίηση ΟΗΕ για κλίμα

Η ανθρωπότητα έχει ακόμα μια ευκαιρία, από τις τελευταίες, να αποτρέψει τις χειρότερες από τις μελλοντικές βλάβες της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε τη Δευτέρα μια κορυφαία ομάδα επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών, όπως έγραψε χθες ο «Εθνικός Κήρυξ».

Ωστόσο, για να γίνει αυτό απαιτείται γρήγορη μείωση της ρύπανσης από άνθρακα και της χρήσης ορυκτών καυσίμων κατά σχεδόν τα δύο τρίτα έως το 2035, δήλωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών το είπε πιο ωμά, ζητώντας να σταματήσουν οι νέες έρευνες ορυκτών καυσίμων και οι πλούσιες χώρες να εγκαταλείψουν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έως το 2040.

Οι πιστοί αναγνώστες της εφημερίδας μας, ξέρουν ότι επανειλημμένα έχουμε γράψει για το περιβάλλον. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ευαισθητοποιημένοι εδώ και χρόνια γιατί ο πλανήτης Γη είναι το σπίτι όλων μας. Και το καταστρέφουμε. Αδιαφορώντας ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν κληρονομώντας τα δικά μας περιβαλλοντικά εγκλήματα. Αλλά αυτές οι επόμενες γενιές είναι τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

Για την καταστροφή του πανέμορφου αυτού πλανήτη συνηθίζουμε να λέμε ότι ευθυνόμαστε όλοι. Ενδεχομένως να είναι αλήθεια. Αλλά δεν είναι ο απλός κόσμος, ο φτωχός κάτοικος αυτού του πλανήτη, ο κυριότερος υπεύθυνος.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει ο αναπτυγμένος κόσμος. Εκεί όπου οι κάτοικοι αφυπνίζονται ταχέως αλλά οι κυβερνήσεις τους κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Συνηθίζουμε να κατηγορούμε Κίνα και Ινδία για μεγάλη ρύπανση. Κι όμως, η Ινδία κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες από τις ΗΠΑ να υιοθετήσει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το ίδιο και η Κίνα. Και η κάθε μία έχει να ταϊσει από ενάμιση δισ. κόσμο.

Ο σεβασμός του περιβάλλοντος πρέπει να ξεκινάει από την αυλή μας, τη γειτονιά, την πόλη μας. Με απλές πράξεις ανακύκλωσης και πολιτικής πίεσης στους νομοθέτες μας να μην αδιαφορούν για το κλίμα.

Η άδεια του προέδρου Μπάιντεν και μάλιστα χωρίς τη συνήθη πίεσης του Κογκρέσου, που ετοιμάζεται να δώσει στην παρθένα Αρκτική Αλάσκα για άντληση πετρελαίου από την Conoco Phillips Willow θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες «βόμβες άνθρακα» στο έδαφος των ΗΠΑ, και θα παράγει ενδεχομένως υπερδιπλάσιες εκπομπές σε σχέση με όλα τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσιες εκτάσεις έως το 2030. Πάνω σε παγετώνα που λιώνει γρήγορα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εξάρτηση μεγάλου μέρους του πλανήτη από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο είναι παράγοντες που οπισθοδρόμησαν τις προσπάθειες της Δύσης κυρίως να απεξαρτηθεί από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας.

Κι όμως, υπάρχουν λύσεις. Τις οποίες δεν αφήνουν, ενδεχομένως, όσοι κερδίζουν από τις εξορύξεις.

Ο πλανήτης μας αντιστέκεται. Αλλά μέχρι πότε…

Εναπόκειται σε κάθε κυβέρνηση να κάνει το δικό της καθήκον και όλες μαζί να επιταχύνουν τις μειώσεις των εκπομπών, τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενημέρωση των ανθρώπων, ώστε να μην χαθεί η ελπίδα.

Γιατί αν χαθεί η ελπίδα χάνεται μετά και η ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα και καλό μήνα, από την Αθήνα που σηκώθηκε με ήλιο και γύρω στους 67-68 βαθμούς, πολύ καθαρό ουρανό κι ένα ψυχρό αεράκι να μάς θυμίζει ότι μπήκαμε στον πρώτο μήνα του χειμώνα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ