x
 

Πολιτική

Εντυπωσιακή πρόοδος της Κύπρου στη διαχείριση μεταναστευτικού

09 Ιανουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η εντυπωσιακή πρόοδος που έχει επιτύχει η Κύπρος σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους υπόλοιπους, δήλωσε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κα Ylva Johansson,μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ιωάννου παρουσίασε εκτενώς τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τα αποτελέσματά τους, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη καλωσορίζοντας την κα Johansson στην Κύπρο και ευχαριστώντας την για την εποικοδομητική συζήτηση, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι στη συνάντηση είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δράσεις που υλοποιούνται στην Κύπρο για την ολιστική ανταπόκριση στην πρόκληση του μεταναστευτικού. «Η Κύπρος, ως νησί και χώρα εκτός της Ζώνης Σένγκεν, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό πρόβλημα ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, 5.5% του πληθυσμού, ποσοστό τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, είναι νέοι αιτητές ασύλου ή κατέχουν καθεστώς διεθνούς προστασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Από πλευράς της, η κα Johansson, μιλώντας επίσης στα αγγλικά, συνεχάρη τον Υπουργό Εσωτερικών για τα θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Εχουμε δει εντυπωσιακή πρόοδο από τη συνεργασία των Κυπριακών Αρχών με την Επιτροπή. Αυτό που έχετε πετύχει με την τεράστια μείωση των παράτυπων αφίξεων, την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, την εντυπωσιακή αύξηση των επιστροφών, που είναι πραγματικά εξαιρετική σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Johansson. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την προσέγγιση της Κύπρου σε σχέση με την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης προς αντικατάσταση της παράνομης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό με μεθοδικότητα.

Αναφερόμενη στην αλλαγή στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου από τις Αρχές της Κύπρου, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων είναι επωφελής τόσο για τους ίδιους τους αιτητές όσο και για την κοινωνία ευρύτερα.

Σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η Ευρωπαία αξιωματούχος συνεχάρη τον Υπουργό Εσωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία μέσω ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν μαζικές ροές παράτυπων μεταναστών. Η κα Johansson έστειλε χαρακτηριστικά το μήνυμα πως η Κύπρος δεν είναι μόνη, τονίζοντας πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της χώρας, όπως έκανε μέχρι τώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι τουρκικές κινήσεις για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας διαμορφώνουν και εν πολλοίς επιβάλλουν ένα συνεχή «πόλεμο χαρακωμάτων» μεταξύ Αγκυρας και Λευκωσίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ