NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε πρόσφατη έρευνα, οι μισοί Αμερικανοί δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι εθνικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί σκοπεύουν να παραπλανήσουν, να παραπληροφορήσουν ή να πείσουν το κοινό να υιοθετήσει μια συγκεκριμένη άποψη μέσω των ρεπορτάζ τους.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Gallup και το Ιδρυμα Knight, υπερβαίνει άλλες που έχουν δείξει χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φτάνει στο εκπληκτικό σημείο όπου πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει πρόθεση εξαπάτησης.
Στην ερώτηση αν συμφωνούν με τη δήλωση ότι οι εθνικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί δεν έχουν πρόθεση να παραπλανήσουν, το 50% απάντησε ότι διαφωνεί. Μόνο το 25% συμφώνησε, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ομοίως, το 52% διαφώνησε με τη δήλωση ότι οι διανομείς εθνικών ειδήσεων “ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των αναγνωστών, των τηλεθεατών και των ακροατών τους”, σύμφωνα με τη μελέτη. Η έρευνα βρήκε ακόμα ότι μόλις το 23% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι ενεργούν προς το συμφέρον του κοινού.
«Αυτό ήταν αρκετά εντυπωσιακό για εμάς», δήλωσε η Sarah Fioroni, σύμβουλος της Gallup. Τα ευρήματα έδειξαν ένα βάθος δυσπιστίας και κακών συναισθημάτων που υπερβαίνουν τα θεμέλια και τις διαδικασίες της δημοσιογραφίας, είπε η ίδια.
Οι δημοσιογράφοι πρέπει να προχωρήσουν πέρα από την έμφαση στη διαφάνεια και την ακρίβεια για να δείξουν τον αντίκτυπο των ρεπορτάζ τους στο κοινό, ανέφερε η μελέτη.
«Οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι οι εθνικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί ενδιαφέρονται για τον συνολικό αντίκτυπο των ρεπορτάζ τους στην κοινωνία», δήλωσε ο John Sands, ανώτερος διευθυντής του Knight για τα μέσα ενημέρωσης και τη δημοκρατία.
Μικρή παρηγοριά αποτελεί το γεγονός πως και στις δύο περιπτώσεις οι Αμερικανοί είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις τοπικές ειδήσεις.
Η ικανότητα πολλών ανθρώπων να μαθαίνουν άμεσα ειδήσεις από μια συσκευή που κρατούν στο χέρι τους, ο γρήγορος ρυθμός του ειδησεογραφικού κύκλου και ο αυξημένος αριθμός ειδησεογραφικών πηγών δείχνουν ότι περισσότεροι Αμερικανοί είναι ενήμεροι για τις ειδήσεις από ποτέ άλλοτε.
Αντίθετα, η υπερφόρτωση με πληροφορίες φαίνεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 61% των Αμερικανών πιστεύει ότι αυτοί οι παράγοντες δυσχεραίνουν την ενημέρωση, ενώ το 37% δηλώνει ότι είναι ευκολότερη.
Όπως και σε πολλές άλλες μελέτες, το Knight και η Gallup διαπίστωσαν ότι οι Δημοκρατικοί εμπιστεύονται τις ειδήσεις περισσότερο από τους Ρεπουμπλικάνους. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το επίπεδο δυσπιστίας έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μεταξύ των ανεξάρτητων. Συνολικά, το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πολιτική προκατάληψη στην κάλυψη, σε σύγκριση με το 45% το 2017.
Σε μια διαπίστωση που αντανακλά τους οικονομικούς αγώνες ορισμένων ειδησεογραφικών οργανισμών και τη μείωση της τηλεθέασης των τηλεοπτικών ειδησεογραφικών δικτύων, η έρευνα έδειξε ότι το 32% των Αμερικανών δήλωσε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στις τοπικές ειδήσεις, σε σύγκριση με το 56% στις αρχές του 2020. Αυτό συνέβαινε στην αρχή μιας χρονιάς προεδρικών εκλογών και στην αρχή της επιδημίας COVID-19.
Σε μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι λαμβάνουν τις ειδήσεις τους, το 58% απάντησε το διαδίκτυο, το 31% την τηλεόραση, το 7% το ραδιόφωνο και το 3% τις έντυπες εφημερίδες ή τα περιοδικά.
Πηγή: «Associated Press»