x
 

Πολιτική

Εντυπωσιασμένος δηλώνει από την ελληνική οικονομία ο πρέσβης Γιώργος Τσούνης

AΘΗΝΑ. «Εντυπωσιασμένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» ο ομογενής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, τονίζοντας ότι «οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά».

Ο πρέσβης κ. Τσούνης αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

«Είναι πολύ σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μια ισχυρή, δημοκρατική Ελλάδα, ως πολύτιμος, αξιόπιστος και ικανός εταίρος. Ενας παράγοντας που συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας σε όλη την περιοχή», σημείωσε ο κ. Τσούνης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχιστούν γιατί η Ελλάδα μετά από χρόνια κρίσης έχει βρει τον δρόμο της, η οικονομία αναπτύσσεται», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας στη «Ναυτεμπορική».

«Η Ελλάδα χαράσσει εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης. «Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει την εναλλακτική διέξοδο ως ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ως κόμβος logistics, κόμβος συνδεσιμότητας. Μέσω της Αλεξανδρούπολης η διαδρομή είναι πιο σύντομη και φθηνή απ’ ό,τι μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Είναι μια εναλλακτική με αξιοπιστία. Η Ελλάδα παρέχει σημαντική ηγετική θέση στην Ευρώπη. Επαναλαμβάνω: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και αυτό είναι προς το παγκόσμιο συμφέρον» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε και στη συνεργασία στον ναυπηγικό τομέα και την αμυντική βιομηχανία επισημαίνοντας τη συμβολή των δύο αμερικανικών εταιρειών ΟΝΕΧ και CISCO στην αναζωογόνηση των ναυπηγείων. «Η συνεργασία αυτή δεν θα ενισχύσει μόνο την ηγετική θέση της Ελλάδας, αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα στο αμερικανικό και στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να προχωρήσουν στη συμπαραγωγή της νέας γενιάς των φρεγατών Constellation».

Η συνεργασία της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) με τη Martin Lockheed θα συμβάλει επίσης στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών οπλικών συστημάτων, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης. «Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και θα γίνουν ακόμη καλύτερες. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να είναι προσηλωμένη στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, γενικά στη Δύση», σημείωσε ο κ. Τσούνης.

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι πρέπει «να δώσουμε έμφαση στην ειρηνική συνύπαρξη και αυτό συμβαίνει ήδη. Στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων – των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, όσο η αναθέρμανση των σχέσεων συνεχίζεται».

Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε και στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ λέγοντας πως «είναι πολύ καλές και θα γίνουν ακόμη καλύτερες. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να είναι προσηλωμένη στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, γενικά στη Δύση. Το ήθος, οι αρχές και οι αξίες της Δύσης είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία γεννήθηκε εδώ στην Αρχαία Ελλάδα και γι’ αυτό πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να είναι στη Δύση».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσούνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα συνεχιστούν. «Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ανακαλύψει την Ελλάδα. Η χώρα δεν είναι μόνο ένα υπέροχο μέρος για διακοπές και ένας όμορφος τόπος για να ζεις, αλλά και ένα σημαντικό κράτος για επενδύσεις. Κι αυτό διότι η Ελλάδα κατέχει πέρα από όλα τα άλλα κάτι που όλοι οι CEO αναζητούν: πανέξυπνους, σπουδαγμένους ανθρώπους με πολλά προσόντα. Η Ελλάδα διαθέτει δηλαδή σημαντικό πνευματικό κεφάλαιο. Εκτιμώ ότι οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχιστούν γιατί η Ελλάδα μετά από χρόνια κρίσης έχει βρει τον δρόμο της, η οικονομία αναπτύσσεται και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται πλέον να βρουν υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Αυτό μπορεί να καλυφθεί με τη συνεχή επανεκπαίδευση, με την ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται μάλιστα να εργαστούν στην Ελλάδα από το εξωτερικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Την ποιητική του συλλογή (εκδόσεις ΕΝΤΟΣ) υπό τον τίτλο «Νυκταλγία» παρουσιάζει ο ποιητής Πέτρος Βασιλάκος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ