x
 

Αμερική

Εορτασμός Αγίου Γεωργίου στο Μανχάταν, ιερουργούντος Αρχ/που Ελπιδοφόρου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, τιμήθηκε η εορτή του Αγίου Γεωργίου στις 3 Μαϊου 2021 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Μανχάταν (307 W 54th St, New York, NY 10019).

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, λειτούργησαν ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Γεωργίου και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας του Σωτήρος στο Ράι, π. Ηλίας Βίλλης, ο π. Ευρυπίδης (Πήτερ) Δαράτσος, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, χειροθέτησε πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν, π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, ο Αρχιδιάκονος, Διονύσιος Παπίρης και ο Διάκονος, Μιχαήλ Γιαβρής. Να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής χειροθέτησε επίσης, αναγνώστες ορισμένα από τα νεότερα, σε ηλικία, μέλη της κοινότητας.

Εκ μέρους της κοινότητας Αγίου Γεωργίου, ο π. Ανδρέας Βυθούλκας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, για την ευλογία του στην εορτή του προστάτη Αγίου της εν λόγω κοινότητας, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί τη μοναδική ορθόδοξη κοινότητα στο κέντρο του Μανχάταν.

Αναφερόμενος στο έργο συντήρησης του κτιρίου, είπε ότι ανεγέρθηκε τον 19ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ιστορικά κτίρια στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι η κοινότητα Αγίου Γεωργίου συνεχίζει να κρατά την ορθόδοξη πίστη ζωντανή στην πόλη, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή ήταν αρχικά το κέντρο του Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, εξέφρασε τη χαρά του που επισκέφθηκε τη μοναδική, όπως είπε, κοινότητα που διατηρεί στην επίσημη ονομασία της τον τίτλο «Αγιος Γεώργιος Τροπαιοφόρος».

Απευθυνόμενος προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο είπε μεταξύ άλλων: «Κρατάτε τη φλόγα της Ορθοδοξίας στην πόλη και γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι αυτό ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο χρόνο για όλους μας και ειδικά, για αυτή τη μικρή κοινότητα».

Αναφερόμενος στον βίο του Αγίου Γεωργίου, «Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός» (Απολυτίκιο), είπε ότι ο Αγιος Γεώργιος θεωρείται σημαντικός σε ολόκληρο τον κόσμο και Τροπαιοφόρος της Αγάπης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι κάθε χρόνο, χιλιάδες μουσουλμάνοι προσκυνούν στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, υπερτόνισε ότι τα κτίρια των Εκκλησιών είναι ιερά και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ακίνητη περιουσία. Αναφερόμενος στον τόπο καταγωγής του, την Κωνσταντινούπολη, και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είπε ότι αποτελεί μακραίωνη παράδοση να μην εγκαταλείπεται το κτίριο μιας Εκκλησίας, να γίνονται λειτουργίες στις παλιές βυζαντινές, συχνά κατεστραμμένες, εκκλησίες της Μικράς Ασίας, ακόμα και εάν δεν υπάρχουν πλέον πιστοί εκεί, ενώ επεσήμανε ότι, όταν υπάρχει δυνατότητα, οι εκκλησίες αγοράζονται από τους Τούρκους ιδιοκτήτες.

Ευχαρίστησε τον π. Ανδρέα Βυθούλκα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την προσφορά τους. Τόνισε ότι το γεγονός ότι συμμετέχουν αρκετές γυναίκες στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποτελεί ένδειξη της προόδου και της επιτυχίας που σημειώνεται στη συγκεκριμένη Κοινότητα.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Σεβασμιωτάτου στη συγκεκριμένη ενορία, ο π. Ανδρέας Βυθούλκας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δώρισαν αρχιερατικά άμφια ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100, Δημήτρης Λογοθέτης, μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη κομίζοντας επιστολή υποστήριξης για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ