x

Αμερική

Εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ (Φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε αναστάσιμο κλίμα, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, τιμήθηκε η Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στις 7 Μαΐου 2021 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ.

Λειτούργησαν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειος Λούρος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Γεωργίου στο Νόργουοκ (Κονέκτικατ), π. Νικόλαος Ντασσούρας (Fr. Nicholas Dassouras), ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ (Νέα Υόρκη), π. Παντελεήμων Παπαδόπουλος (Fr. Panteleimon Papadopoulos), ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίας Τριάδος στο Χίκσβιλ (Νέα Υόρκη), π. Θεοφάνης Παπαντώνης (Theofanis Papandonis), ο π. Κρίστιαν Σίσκος (Christian Sisskos) από τη Σάρλοτ (Νεμπράσκα), ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης (Dionysios Papiris) και ο Διάκονος Βαρθολομαίος Μερκάντο (Bartholomew Mercado).

Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας, τρισάγιο στη μνήμη του π. Κωνσταντίνου και του Νικολάου Λούρου, μιας αδόκητης απώλειας για την οικογένεια του π. Βασιλείου Λούρου, λίγες ώρες νωρίτερα.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, αναφέρθηκε στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία τιμάται την Παρασκευή, μετά το Πάσχα: «Η Παναγία […] στη διδασκαλία της Εκκλησίας μας είναι εκείνο το ποτάμι, εκείνη η πηγή, από όπου πίνουμε, εμείς, οι χριστιανοί, το νερό της ζωής. Η Ζωοδόχος Πηγή. Και ποιο είναι το νερό της ζωής που έχουμε; Η Παναγία. Ο Χριστός. […] Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή…».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής περιγράφοντας την αγιογραφία της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής, διευκρίνισε ότι η ιστορία του εορτασμού της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής ξεκίνησε από τη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή (ή Βαλουκλή) στην Κωνσταντινούπολη, με το Αγίασμα της Παναγίας με τα ψάρια. Από εκεί, όπως είπε, διαδόθηκε σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Τόνισε δε, ότι ακόμα και οι Τούρκοι, οι μουσουλμάνοι «[…] παρακαλάνε την Παναγία και ζητάνε θαύματα στην Κωνσταντινούπολη και γίνονται θαύματα, γιατί η Παναγία δεν κάνει διακρίσεις στα παιδιά της […], αρκεί να έχουμε πίστη […]».

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής προέβη σε σύνδεση της εν λόγω Μονής με την ιστορία και την παράδοση για την άλωση της Πόλης, με «τα μισοτηγανισμένα ψάρια», ενώ κάλεσε τους πιστούς να αναλογιστούν τις κωνσταντινουπολίτικες ρίζες τις Ζωοδόχου Πηγής και «πόσο σημαντική είναι η Κωνσταντινούπολη για όλους μας, […] τους ορθόδοξους, […] τους Ελληνες, […] τους χριστιανούς…».

Ο π. Βασίλειος Λούρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο «για τη Θεόδοτο αγάπη και παροχή ευλογιών» προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, για την αγάπη του προς τον κλήρο και τον λαό της Ομογένειας: «Είναι εξαίρετη η τιμή και η ευλογία που μάς δίνει η παρουσία της Υμετέρου Σεβασμιώτητος. […] Οι καίριες τομές και η αγάπη Υμών, Σεβασμιώτατε, προς τον κλήρο και τον λαό της Ομογένειας ζωογονούν την Εκκλησία, αναγεννούν την πρόοδο αυτής και προσδίδουν ελπίδα για το μέλλον. […] Εχετε λύσει τα μεγάλα ζητήματα, ώστε να μπορούμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στα της ενορίας, γνωρίζοντας ότι στο πηδάλιο της Αρχιεπισκοπής ορίζετε κατεύθυνση που είναι για το πλήρωμα της Εκκλησίας ασφαλής, ορθή και σωτήριος».

«Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ ακολουθεί το παράδειγμα της Υμετέρου Σεβασμιότητος εργαζόμενη αόκνως και σθεναρώς για την καλλιέργεια χρηστοήθειας, για το Θεάρεστο έργο του ευαγγελισμού του Θεοφιλούς και Χριστεπώνυμου πληρώματος, αλλά και το πλούσιο φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό, ιεραποστολικό και πολιτιστικό της έργο. […] Eίμαστε υπερήφανοι εν Χριστώ για τους οργανισμούς της Κοινότητος, από το δυναμικότατο Εκκλησιαστικό μας Συμβούλιο, τη δραστήρια Φιλόπτωχο, τη νεολαία και τις σχολικές μας επιτροπές», είπε, μεταξύ άλλων, ο π. Βασίλειος Λούρος.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, απευθυνόμενος στον π. Βασίλειο Λούρο, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τον λόγο του και την ικανοποίησή του για τη διακονία του, δικαιώνοντας, όπως είπε, την επιλογή της Εκκλησίας να τον διορίσει στη συγκεκριμένη κοινότητα. Προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια στο έργο των προκατόχων για να υπάρχει πρόοδος, ενώ τόνισε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής συμπληρώνει εκατό χρόνια, αποτελώντας τη μεγαλύτερη, καλύτερα οργανωμένη, πιο υγιή και εύρωστη ορθόδοξη παρουσία στην Αμερική: «…Παρ’ όλα τα προβλήματα μας, θα τα ξεπεράσουμε και αυτά, είμαστε οι καλύτεροι! Και θέλω να γίνουμε ακόμα καλύτεροι! […] Να ξεφορτωθούμε τα βάρη του παρελθόντος, ώστε να τρέξουμε μπροστά στη δεύτερη εκατονταετία. […] Να λέμε […] τι οράματα έχω για τα παιδιά μου και το μέλλον της Ορθοδοξίας, του Ελληνισμού μας στην Αμερική…»

Αναφερόμενος στον οφίκιο του οικονόμου που έχει ήδη αποδοθεί στον π. Βασίλειο Λούρο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, του δώρισε ένα σταυρό, αντίγραφο του σταυρού της Αγίας Σοφίας από την Κωνσταντινούπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΜΟΥΣ, ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ - Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας τελέστηκε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.