x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εορταστική δεξίωση στο πλαίσιο της παρέλασης ΝΥ στο ξενοδοχείο «Pierre» (Φωτογραφίες & Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την αφυπνιστική προτροπή «Ζήτω η 25η Μαρτίου», «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η Κύπρος», σηματοδοτήθηκε η φετινή προ της παρελάσεως μεγάλη εορταστική δεξίωση στο ξενοδοχείο «Pierre», την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 11:30 π.µ. Η εκδήλωση αυτή προγραμματίζεται κάθε χρόνο από την Οµοσπονδία Ελληνικών Σωµατείων Μείζονος Νέας Υόρκης σαν ένδειξη ευγνωµοσύνης στους επισήµους και τους χορηγούς για την ευγενική τους υποστήριξη και οι παρευρισκόμενοι ομιλητές απευθύνουν χαιρετισµούς.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Aμερικής, ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης για την 203η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και τα 50 χρόνια της παράνομης κατοχής της Κύπρου, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό έκανε την έναρξη της γιορτής προσκαλώντας την σοπράνο Νικολέτα Μητρούσια από το Σικάγο και τη γνωστή τραγουδίστρια Αλέξια να ερμηνεύσουν, αντίστοιχα, τον αμερικανικό και τον ελληνικό εθνικό ύμνο, αφού πρώτα οι παρευρισκόμενοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του επίτιμου προέδρου και ευεργέτη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Βασίλη Σταθάκου, ο οποίος είχε αποβιώσει τις πρωινές ώρες της ημέρας που θα διεξαγόταν η παρέλαση.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ έδωσε το βήμα στον Τζον Κατσιματίδη, ο οποίος τόνισε, ότι ο λόγος για τον οποίο βρέθηκαν όλοι μαζί αυτή τη μέρα είναι για να αποτίσουν φόρο τιμής στους γονείς, στους παππούδες τους και σε όλους τους προγόνους που έδωσαν το αίμα τους για να υπάρχουν οι ίδιοι σήμερα. Ο Ερνι Ανάστος στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ημέρας που ενέχει και το αφιέρωμα στην Κύπρο, αλλά και στην ευγνωμοσύνη προς τους προγόνους μας. Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA Σάββας Τσιβίκος μίλησε για την ιστορικότητα της ημέρας, για την προσφορά του Δήμου της Νέας Υόρκης, που για πολλοστή φορά έκλεισε πάλι την 5η Λεωφόρο, επικυρώνοντας για ακόμα μια φορά την υπόσταση που έχει η ελληνική κοινότητα στην Αμερική και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας πως δεν μπορούμε να ξεχνάμε τα 50 καταραμένα χρόνια εισβολής και κατοχής στη Κύπρο και πως όλοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας, Μιχάλης Γιάνναρης, έκανε μια αναφορά στους Ελληνοαμερικανούς που έχουν εκλεγεί τα τελευταία χρόνια στον πολιτικό χώρο στη Νέα Υόρκη και ευχαρίστησε την κοινότητα για τη συμπαράστασή της δίνοντας τον λόγο στον κρατικό ελεγκτή Thomas P. DiNapoli (Τόμας ΝτιΝάπολι), ο οποίος ευχαρίστησε τον Τζον Κατσιματίδη, τον Φίλιπ Κρίστοφερ και όλους τους χορηγούς και δήλωσε περήφανος για την προσφορά της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη και στην Αμερική. Η Νικόλ Μαλλιωτάκη συνέχισε, εκφράζοντας τη συγκίνησή της για το ότι η η φετινή παρέλαση είναι αφιερωμένη στην Κύπρο και αυτό ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τον δεσμό ανάμεσα στην Κύπρο με την Ελλάδα και την Αμερική.

Ακολούθως, μίλησαν οι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Ντίνος Κωνσταντίνου ευχαρίστησε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, που αφιέρωσαν πολλές ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο, για να έχουμε τη μεγαλειώδη αυτή παρέλαση. Προλόγισε την νέα πρέσβη της Ελλάδας στην Αμερική Αικατερίνη Νασίκα, την οποία καλωσόρισε και ευχήθηκε εκ μέρους όλων, καλή επιτυχία στο έργο της. Η νέα πρέσβης πήρε τον λόγο εκφράζοντας το πόσο μεγάλη είναι η τιμή που αισθάνεται, να γιορτάζει μαζί με τους ομογενείς την Ελληνική Επανάσταση στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε η πρώτη δημοκρατική επανάσταση και το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα του σύγχρονου κόσμου.

Ο πρέσβης της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη, Ευάγγελος Σέκερης, αναφέρθηκε και αυτός στο ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να επιληφθεί το Κυπριακό είναι ο ΟΗΕ και πόσο η Αντιπροσωπεία της Κύπρου, όσο και η Ελληνική μεριμνούν γι’ αυτό. Η Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε εκτενώς στην αξία της 25ης Μαρτίου και στην προσωπικότητα του προέδρου της Διασποράς Φίλιππου Φόρτωμα στον οποίο έδωσε τον λόγο. Ο Φίλιππος Φόρτωμας τόνισε πως μαζί με τα μέλη της Βουλής και με την Επιτροπή Ελληνισμού Διασποράς της Ελληνικής Βουλής μπορούν να κάνουν από κοινού περισσότερα και να αναδείξουν αυτά τα οποία κάνει η Ομογένεια και στις ΗΠΑ και στη Νέα Υόρκη.

Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τους Ελληνες αξιωματούχους με επικεφαλής τον Γιάννη Πλακιωτάκη, Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή και παρουσίασε τους κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους από την Ελλάδα, όπως τον Φίλιππο Φόρτωμα – βουλευτή της ΝΔ, τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο – βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, την Μιλένα Αποστολάκη – βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, την Νίνα Κασιμάτη – βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και την Ρένα Δούρου – βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ μέρους της Βουλής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των μελών για την εξαιρετική δουλειά που κάνει η Ομογένεια των ΗΠΑ για να προωθήσει τους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας, Αμερικής και Κύπρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε για τον Ελληνισμό που είναι αδύνατον να υπάρξει χωρίς την παρουσία των Ελλήνων της Διασποράς σε όλο τον Κόσμο. Τον λόγο πήρε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή της παρέλασης και αναφέρθηκε στην ανάγκη του όταν βρίσκεται στο εξωτερικό να συνθέτει και να ενώνει γιατί είμαστε μόνο Ελληνες και δεν έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις. «Ενωμένοι θα προχωρήσουμε με τον επικεφαλής στην Ορθόδοξη θρησκεία τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος με την σοφία του μας καθοδηγεί και μας ενώνει».

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ συνέχισε αναφερόμενη στη σημαντικότητα της παρέλασης αυτής που είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια της τουρκικής κατοχή,  ενώ η πρέσβης Μαρία Κωνσταντινίδου, Επίτροπος Υπερπόντιων Κυπρίων, μετέφερε την ευγνωμοσύνη του υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργού Εξωτερικών και του κυπριακού λαού για τη συνεισφορά της Ομογένειας στο Κυπριακό. Ενα καλύτερο μέλλον για όλο τον Ελληνισμό και την Κύπρο ευχήθηκαν οι δύο εκπρόσωποι του κυπριακού λαού.

Ο Γιώργος Αυτιάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, ευχαρίστησε τους ομογενείς για την προσφορά τους, τονίζοντας τον ρόλο της διατήρησης της ταυτότητάς τους και στην προσέγγιση του «Ε.Κ.» μετά το πέρας της εορταστικής εκδήλωσης δήλωσε πως αισθάνεται υπέροχα, γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε ομογενείς, και έκανε αναφορά στη μεγαλύτερη εφημερίδα του Ελληνισμού «που κρατάει όρθια την Ελλάδα, όρθια τη σημαία, όρθια την πατρίδα. Ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ είναι το καθημερινό μας ανάγνωσμα και στην Ελλάδα. Πολλά συγχαρητήρια στην εφημερίδα και πολλά συγχαρητήρια σε όλους εσάς που εργάζεστε εκεί».

Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό από τους βουλευτές Θεόφιλο Ξανθόπουλο, την Μιλένα Αποστολάκη και την Νίνα Κασιμάτη καθώς και από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, της ΝΔ Νιόβη Χριστοπούλου, Αντώνη Γουναλάκη του ΣΥΡΙΖΑ και Νατάσα Ρωμανού της Νέας Αριστεράς. Μίλησαν επίσης ο πολιτειακός γερουσιαστής του Μπέι Ριτζ και των άλλων περιοχών του Μπρούκλιν, Αντριου Γουνάρδης, ο Μάικ Ταννούσης – μέλος της Πολιτειακής Συνέλευσης, ο Βασίλης Καυκάς – πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας, ο Πίτερ Σταυριανίδης – πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης. Παρευρέθησαν επίσης ο δήμαρχος Χίου Δρ Ιωάννης Μ. Μαλαφής, ο Γιώργος Καρλαύτης, αθλητής του NFL με την ομάδα Kansas City Chiefs, και πολλοί άλλοι επιφανείς ομογενείς.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ στο βήμα. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη
Η Θεοδώρα Κωνσταντινίδου. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη
Ο Αντρέας Γουνάρδης. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη
Ο Σάββας Τσίβικος στο βήμα. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με το μικρόφωνο. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη
Ο Μιχάλης Γιάναρης (αριστερά) με τον Νίκο Κωστόπουλο. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη
Η κ. Μαρία Μιχαήλ. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου, η οποία συνήλθε στις 17 και 18 Μαΐου 2024 τέθηκε ακροθιγώς το θέμα της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία με επιστολή της με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, την οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», διεμήνυσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις τον Μονών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ