x
 

Πολιτική

«Επαφές με ΜΙΤ και Τούρκους στρατιωτικούς»

25 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο ενιαίος κατάλογος ύποπτων αλλοδαπών προσώπων που έφερε στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή ο «Φιλελεύθερος», περιλαμβάνει πολλές περιπτώσεις μεταναστών οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με Τουρκία. Οπως, μάλιστα, προκύπτει από τα στοιχεία, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνουν συνεχείς ελέγχους για τέτοια πρόσωπα, επαναξιολογώντας τα και συγκεντρώνοντας σχετικές πληροφορίες. Σε μια περίπτωση οι Αρχές ασφαλείας «κοσκίνισαν» μετανάστη, ο οποίος φερόταν να σχετίζεται με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ (Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών). Αλλο άτομο, φερόταν να έχει απευθείας επαφές με Τούρκους στρατιωτικούς. Αυτές είναι μόνο δυο από τις περιπτώσεις, καθώς είναι πολλοί απ’ όσους έρχονται για άσυλο στο νησί μας κι έχουν στενές επαφές με Τουρκία. Άλλωστε, είναι καλά γνωστό ότι, μέσω αυτής προέρχεται μεγάλος αριθμός μεταναστών.

«Με τη συνεργασία ΜΙΤ»

Πληροφορίες για αλλοδαπό, ο οποίος φέρεται να μετέβη στη Συρία ενόσω διέμενε στην Κύπρο για να πολεμήσει με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ή/και με το μέτωπο Al Nusra, ενώ διασυνδέθηκε με την οργάνωση Ahraral Sham. Ο ίδιος εμφανίζεται σε φωτογραφία που αναρτήθηκε σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης να κρατά σημαία στρατιωτικής οργάνωσης, σε πολυσύχναστο σημείο πόλης της Κύπρου. Αλλες φωτογραφίες παρουσιάζουν αντάρτες με στρατιωτικό εξοπλισμό. Πρόσωπο με το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς είναι εγκατεστημένο στην Τουρκία.

Οι πληροφορίες θέλουν το τελευταίο αυτό άτομο να διατηρεί εταιρεία – βιτρίνα, η οποία «στην πραγματικότητα λειτουργεί ώστε να βοηθά πρώην μαχητές να μεταβούν στην Ευρώπη, με τη συνεργασία της ΜΙΤ». Πάντως, αρμόδια υπηρεσία της Δημοκρατίας η οποία έχει συμμετοχή στην «Ομάδα Αξιολόγησης Υποπτων Αλλοδαπών για θέματα Τρομοκρατίας», τον είχε θέσει υπό στενή παρακολούθηση.

«Επαφές με Τούρκους»

Υπηρεσίες πληροφοριών της Κύπρου είχαν θέσει υπό το μικροσκόπιό τους άλλον αλλοδαπό, ο οποίος φερόταν να «έχει επαφές στην Τουρκία με Τούρκους στρατιωτικούς». Στοιχεία που τέθηκαν υπό διερεύνηση έφεραν τον ίδιο αλλοδαπό να έχει στο κινητό του οπτικό υλικό, το οποίο παρουσίαζε τον ίδιο να προβαίνει σε ακραία ενέργεια αφαιρώντας τη ζωή Σύρου στρατιώτη. Η περίπτωση αυτού του προσώπου, σύμφωνα με στοιχεία, διερευνήθηκε, ενώ ο ίδιος ανακρίθηκε. Οπως προέκυψε δεν είναι φανατικός, ούτε παρουσιάζει οποιεσδήποτε ριζοσπαστικές τάσεις. Παρέμεινε, ωστόσο, στον κατάλογο για παρακολούθηση.

Αλλες περιπτώσεις

Υπάρχουν πολλές άλλες αναφορές στην απόρρητη λίστα για την Τουρκία και σχέσεις μεταναστών με τη χώρα. Όλες ελέγχθηκαν και τέθηκαν υπό παρακολούθηση:

– Αιτητής ασύλου ανήρτησε σε ΜΚΔ την φωτογραφία του δολοφόνου του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία.

-Μετανάστης εντοπίστηκε με συριακό διαβατήριο που εκδόθηκε από τον ISIS, όταν κατέλαβε τα κυβερνητικά τυπογραφεία. Όταν ανακρίθηκε ισχυρίστηκε ότι του το απέστειλε ο πατέρας του. Είχε τουρκική άδεια διαμονής στο όνομα του.

– Άτομο που κατέχει «συμπληρωματική προστασία» μετέβη παράνομα στην Τουρκία μέσω κατεχομένων. Κατά την επιστροφή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μέσω Αθήνας παρουσίασε πλαστό διαβατήριο. Σε ελέγχους μέσω Europol, αποδείχθηκε ότι δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από αριθμό Τουρκίας. Ο εν λόγω αριθμός βρίσκεται στις διεθνείς βάσεις δεδομένων και χαρακτηρίζεται διασυνδεδεμένος «με θέματα τρομοκρατίας». Το εν λόγω πρόσωπο φυλακίστηκε για κάποιους μήνες στην Κύπρο.

– Μετά από έλεγχο τηλεφωνικής συσκευής μετανάστη, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο μαζί με ομοεθνή του, διαπιστώθηκε επικοινωνία του με τηλέφωνο από την Τουρκία, το οποίο σύμφωνα με τις διεθνείς βάσεις δεδομένων, χρησιμοποιείται από άτομο με τρομοκρατική δράση. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μέσω του συγκεκριμένου αριθμού επικοινώνησε μαζί του συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται στην Τουρκία.

– Μετανάστης ήρθε από τα κατεχόμενα χωρίς κάρτα στο κινητό του τηλέφωνο. Υποστήριξε ότι την ξέχασε σε καταυλισμό στην Τουρκία. Ανακρίθηκε και δήλωσε πως δεν έχει σχέση με τρομοκρατία.

– Αλλοδαπός που ήρθε από την Τουρκία, όπου ισχυρίστηκε ότι είχε εργατικό ατύχημα (δικαιολογώντας τραύματα), εξαφανίστηκε. Εντοπίστηκε αργότερα, όταν πήγε να δηλώσει απώλεια βιβλιαρίου αλλοδαπού.

– Κάτοχος «συμπληρωματικής προστασίας» αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Βελιγράδι. Ισχυρίστηκε ότι μετέβηκε στην Τουρκία μέσω κατεχομένων για να συναντήσει συγγενείς του. Είχε απασχολήσει ξανά για διασύνδεσή του με τον ISIS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στην ανθρωπότητα ο Χένρι Κίσιντζερ δεν παραγράφονται.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ