x
 

ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Επαφές Βαρθολομαίου στο Κογκρέσο – Συνομίλησε με Σούμερ, Πελόζι και Μενέντες

28 Οκτωβρίου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σειρά συναντήσεων είχε στο Κογκρέσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καπιτώλιο, ο Παναγιότατος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων με τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου βρέθηκε η σημασία προώθησης των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά και η ανάγκη υποστήριξης των αναπτυσσόμενων εθνών για την εξασφάλιση εμβολίων κατά του Covid-19. Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για μια κοινωνικά δίκαιη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέφθασε στο Κογκρέσο όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι. Στη συνέχεια, παρακάθισε σε γεύμα προς τιμήν του με τη συμμετοχή Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

 

Εθνικός Κήρυξ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον φιλέλληνα Γερουσιαστή, Ρομπερτ Μενέντεζ (Φωτογραφία: Twitter/Robert Menendez)

 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Η πατριαρχική αποστολή έθεσε εμφατικά την ανάγκη να επαναλειτουργήσει άμεσα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η πατριαρχική πλευρά επιχείρησε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να το αποσυνδέσει από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ πραγματοποίησε ομιλία και καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για μια ακόμα φορά στο Καπιτώλιο. Υπενθυμίζεται, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει λάβει το 1997 το Χρυσό Μετάλλιο της Τιμής, το οποίο είναι η υψηλότερη διάκριση που απονέμει το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Σούμερ σημείωσε: «Εκ μέρους της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξ ονόματος της πολιτείας καταγωγής μου, της Νέας Υόρκης, και εξ ονόματος του αμερικανικού λαού, θέλω να καλωσορίσω τον Παναγιότατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευχαριστούμε επίσης τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για την παρουσία του. Προς την Παναγιότητά σας: είναι πάντα μια χαρούμενη ευκαιρία να καλωσορίζουμε επισκέπτες σε αυτόν τον ναό της Δημοκρατίας, αλλά είναι σπάνια τιμή και ευλογία να καλωσορίζουμε τον πνευματικό ηγέτη των Ορθοδόξων Χριστιανών της Ανατολής του Κόσμου. Η Νέα Υόρκη είναι ένα περήφανο σπίτι για εκατοντάδες χιλιάδες ορθόδοξους χριστιανούς και όλοι μαζί γιορτάζουμε την επίσκεψή σας στη χώρα μας».

 

Εθνικός Κήρυξ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον Τσακ Σούμερ και τη Νάνσυ Πελόζι (Φωτογραφία: Facebook/Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος)

 

Συνεχίζοντας, ο ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία εξήρε τον ηγετικό και πρωτοποριακό ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Βαρθολομαίος στην προώθηση των περιβαλλοντικών θεμάτων. «Και επιπλέον, θεωρώ την επίσκεψη της Παναγιότητάς σας ως ένδειξη της χάρης του Θεού, γιατί καθώς και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου εργάζονται για την οριστικοποίηση της ιστορικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι σωστό να μας επισκεφθεί ο ίδιος ο ‘Πράσινος Πατριάρχης’. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πατριαρχικής σας θητείας, ήσασταν ένας από τους κορυφαίους ηγέτες στον Κόσμο στην περιβαλλοντική διαχείριση και στην προστασία της δημιουργίας του Θεού.

Σήμερα, μαζί με τους συναδέλφους μου, σας ευχαριστώ για την ευαισθητοποίηση της ανθρωπότητας για την επιδίωξη αυτού του στόχου.

Η προστασία του Πλανήτη μας είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ. Είναι μια υποχρέωση που κουβαλάμε όλοι και για την οποία όλοι πρέπει να λογοδοτήσουμε. Εμείς εδώ στο Κογκρέσο προσβλέπουμε στο παράδειγμά σας για να μας καθοδηγήσει καθώς προσπαθούμε να τιμήσουμε αυτήν την ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Σούμερ δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων που ακόμη και μετά από τριάντα χρόνια της διακονίας σας ως Πατριάρχης, επιστρέφετε ξανά και ξανά στη μεγάλη μας χώρα και είμαστε έτοιμοι -με ανοιχτές αγκάλες- να σας υποδεχτούμε όταν επιστρέψετε ξανά. Ευχαριστούμε Παναγιότατε που μας τιμήσατε με την παρουσία και την ηγεσία σας».

Θερμά λόγια από Μενέντεζ

«Είχα την τιμή να καλωσορίσω μαζί με τους συναδέλφους μου τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με ανάρτηση του στο Twitter. Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο πλαίσιο του μεσημεριανού γεύματος που παρέθεσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου.

«Είμαι ευγνώμων που μοιράζομαι τον θαυμασμό μας για τη δέσμευσή του στην ειρήνη και στη συνεργασία και αισθάνομαι εμπνευσμένος από την παγκόσμια ηγεσία του στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην υπεράσπιση του διαθρησκευτικού διαλόγου», σημείωσε επίσης ο κ. Μενέντεζ στην ανάρτησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ. Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη για την εξαφάνιση και δολοφονία της Τζένιφερ Φάρμπερ-Ντούλου (Jennifer Farber-Dulos) με κατηγορούμενη για συνέργεια, απόπειρα παραπλάνησης Αρχών και απόπειρα απόκρυψης στοιχείων την Μισέλ Τροκόνις (Michelle Troconis).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ