x
 

Πολιτική

Επανατοποθέτηση του Κυπριακού ζητά ο Αρχιεπίσκοπος

26 Δεκεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Για 50 σχεδόν χρόνια ο Κυπριακός Ελληνισμός αναμένει ειρήνη που να εδράζεται στη δικαιοσύνη, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στη Χριστουγεννιάτικό του μήνυμα, σημειώνοντας πως θα πρέπει το Κυπριακό να επανατοποθετηθεί στις σωστές του διαστάσεις, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και να επανακαθοριστούν στόχοι και επιδιώξεις. Η αρχιεπισκοπική εγκύκλιος προκάλεσε, πάντως, την αντίδραση του ΑΚΕΛ.

Στην εγκύκλιό του, η οποία αναγνώστηκε κατά τη θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι η κατανόηση των μηνυμάτων της ενανθρώπησης του Θεού είναι απαραίτητη και για αφύπνιση «από τον εθνικό λήθαργο στον οποίο περιπέσαμε», σημειώνοντας ότι, ο Χριστός με τη διδασκαλία του δίνει στον άνθρωπο της Κύπρου, σήμερα, να καταλάβει «ότι ευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όταν μπαινοβγαίνει, κάτω από τους δοτούς περιορισμούς του κατακτητή, τις προσωπικές ταπεινώσεις και τον εθνικό εξευτελισμό, στα κατεχόμενα». Σημειώνει ότι δεν εννοεί όταν πηγαίνει ο κόσμος «για ευλαβές προσκύνημα στους ναούς του ή στους τάφους των προγόνων του, ή για να δείξει στα παιδιά του τα σπίτια και τις περιουσίες τους», αλλά «όταν θητεύει στα καζίνο των κατεχομένων, όταν διαμένει και διασκεδάζει στα κλεμμένα ξενοδοχεία μας, όταν ταξιδεύει από το παράνομο αεροδρόμιο, ενισχύοντας την κατοχή και την οικονομία της».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ακόμη, ότι, τελικός και αμετάθετος στόχος της Τουρκίας «παραμένει η κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου», κάτι, που, όπως σημειώνει, «φαίνεται ξεκάθαρα» από την όλη στάση της, όπως τις προβαλλόμενες συνεχώς νέες αξιώσεις, τον συνεχιζόμενο εποικισμό, τη διοχέτευση καθημερινά στις ελεύθερες περιοχές εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών, τις προκλήσεις στα νεκρή ζώνη.

Ως Εκκλησία, λέει, «έχουμε τη γνώμη ότι η επιδίωξη έναρξης συνομιλιών με τους όρους του κατακτητή είναι άκρως επικίνδυνη για μάς. Θα μας αφήσει εκτεθειμένους στη διεθνή κοινότητα όταν ο κατακτητής θα υπαναχωρήσει και πάλι, προβάλλοντας νέες αξιώσεις». «Οφείλουμε να επιλέξουμε νέα πορεία, που να επανατοποθετεί το πρόβλημά μας στις σωστές του διαστάσεις, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, να επανακαθορίσουμε στόχους και επιδιώξεις, να ανασυνταχθούμε», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος.

Η αντίδραση του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ αντέδρασε στα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως μόνο απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι στη χριστουγεννιάτικη του εγκύκλιο, ο Αρχιεπίσκοπος βρήκε χώρο να πολιτικολογήσει εκτενώς για το Κυπριακό αλλά δεν βρήκε μια λέξη να πει για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη μαρτυρική Παλαιστίνη, για τις σφαγές παιδιών και αμάχων, για τον όλεθρο και την καταστροφή. Το μήνυμα των Χριστουγέννων, εξ ορισμού οικουμενικό και πανανθρώπινο, συνάδει με μηνύματα ειρήνης, αγάπης και αλληλεγγύης, παρά με πολιτικές τοποθετήσεις που προκαλούν ξανά ερωτήματα αν η Εκκλησία αντιλήφθηκε ότι ο όποιος εθναρχικός και πολιτικός της ρόλος έκλεισε προ πολλών δεκαετιών. Σημειώνει περαιτέρω πως το ΡΙΚ οφείλει εξηγήσεις για το γεγονός ότι αποφάσισε να μεταδώσει το διάγγελμα του Αρχιεπισκόπου, κάτι που γίνεται μόνο για τον εκάστοτε Πρόεδρο της χώρας. Διερωτόμαστε σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση μεταδίδει διαγγέλματα ιεραρχών, σημειώνει το ΑΚΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανεβαίνουν οι τόνοι των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ με φόντο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ακροδεξιό κόμμα να διεκδικεί την Τρίτη θέση εκτοπίζοντας το ΔΗΚΟ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ