x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Επενδύοντας στο μέλλον

Το ποσοστό της Ελλάδας στην επιβάρυνση της Υδρογείου με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κινείται πολύ κάτω από το 1% – κάποιες μετρήσεις κάνουν λόγο για μόλις 0,17%. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για επιβάρυνση αμελητέα ιδίως μπροστά στους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. Και όμως η Ελλάδα, των μυρίων προβλημάτων, η Ελλάδα που εδώ και δώδεκα περίπου χρόνια βγαίνει από τη μια κρίση και μπαίνει στην άλλη, δίνει το καλό παράδειγμα σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα και με λυμένα τα περισσότερα προβλήματά τους δεν τολμούν καν.

Κανείς δε, δεν θα ζητούσε το λόγο από την Ελλάδα (που μέχρι πρότινος δεν μπορούσε καν να βγει στις αγορές χρήματος για να δανειστεί) αν δεν προωθούσε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει δρομολογήσει και έχει αρχίσει να υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος τα οποία εκτός όλων των άλλων φιλοδοξούν να μετατρέψουν τη χώρα σε κόμβο πράσινης ανάπτυξης.

Μέσα στον κυκεώνα της πανδημίας που εξακολουθεί να σαρώνει τα πάντα και η οποία προδιαγράφει ένα μέλλον αβέβαιο έως ένα βαθμό, οι κινήσεις αυτές σε σχέση με το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή ίσως να μην τυγχάνουν της προσοχής που θα έπρεπε. Εχουν όμως μεγάλη σημασία, τόσο για πρακτικούς λόγους όσο και για τον συμβολισμό τους – η μικρή γωνιά του πλανήτη, η κοιτίδα του δυτικού Πολιτισμού δείχνει και πάλι τον δρόμο.

Το περιβάλλον είναι το σπίτι όλων μας, και είναι υποχρέωση όλων των χωρών, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, ανεξάρτητα από το αποτύπωμά τους σε διοξείδιο του άνθρακα, να δραστηριοποιούνται για την προστασία του.

Η Ελλάδα αυτή την περίοδο κάνει μια πολύ σοβαρή επένδυση για το μέλλον – μια επένδυση που θα τη βρουν μπροστά τους οι επόμενες γενιές. Μακάρι το παράδειγμά της να παρακινήσει και άλλες χώρες σε όλο τον πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οτι οι Ναζί καταλήστευσαν τις περιουσίες των Εβραίων, αποτελεί ένα ευρέως γνωστό θέμα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.