x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Επενδύοντας στο μέλλον

Το ποσοστό της Ελλάδας στην επιβάρυνση της Υδρογείου με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κινείται πολύ κάτω από το 1% – κάποιες μετρήσεις κάνουν λόγο για μόλις 0,17%. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για επιβάρυνση αμελητέα ιδίως μπροστά στους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. Και όμως η Ελλάδα, των μυρίων προβλημάτων, η Ελλάδα που εδώ και δώδεκα περίπου χρόνια βγαίνει από τη μια κρίση και μπαίνει στην άλλη, δίνει το καλό παράδειγμα σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα και με λυμένα τα περισσότερα προβλήματά τους δεν τολμούν καν.

Κανείς δε, δεν θα ζητούσε το λόγο από την Ελλάδα (που μέχρι πρότινος δεν μπορούσε καν να βγει στις αγορές χρήματος για να δανειστεί) αν δεν προωθούσε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει δρομολογήσει και έχει αρχίσει να υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος τα οποία εκτός όλων των άλλων φιλοδοξούν να μετατρέψουν τη χώρα σε κόμβο πράσινης ανάπτυξης.

Μέσα στον κυκεώνα της πανδημίας που εξακολουθεί να σαρώνει τα πάντα και η οποία προδιαγράφει ένα μέλλον αβέβαιο έως ένα βαθμό, οι κινήσεις αυτές σε σχέση με το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή ίσως να μην τυγχάνουν της προσοχής που θα έπρεπε. Εχουν όμως μεγάλη σημασία, τόσο για πρακτικούς λόγους όσο και για τον συμβολισμό τους – η μικρή γωνιά του πλανήτη, η κοιτίδα του δυτικού Πολιτισμού δείχνει και πάλι τον δρόμο.

Το περιβάλλον είναι το σπίτι όλων μας, και είναι υποχρέωση όλων των χωρών, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, ανεξάρτητα από το αποτύπωμά τους σε διοξείδιο του άνθρακα, να δραστηριοποιούνται για την προστασία του.

Η Ελλάδα αυτή την περίοδο κάνει μια πολύ σοβαρή επένδυση για το μέλλον – μια επένδυση που θα τη βρουν μπροστά τους οι επόμενες γενιές. Μακάρι το παράδειγμά της να παρακινήσει και άλλες χώρες σε όλο τον πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 10 Νοεμβρίου 2022, ένας δικαστής στη Δυτική Περιφέρεια του Τέξας απέρριψε τον ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση στα όπλα για άτομα που υπόκεινται σε εντολές προστασίας θύματος από ενδοοικογενειακή βία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας