x
 

Κοινωνία

Επενδύσεις και νέα εργοστάσια στην «καρδιά» της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη

ΤΡΙΠΟΛΗ. Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, το περασμένο Σάββατο (30/3) έλαβε χώρα η επιτυχημένη ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επενδύσεις, Ερευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας». Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΠΕΦ (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανιών) με κεντρικό θέμα την κομβική σημασία που έχει για την Αρκαδία αλλά και όλη την Ελλάδα και γενικότερα την Οικονομία η επένδυση που υλοποιείται στη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης, το «παρών», μεταξύ πολλών άλλων, έδωσε, φυσικά, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DEMO, Δημήτρης Δέμος.

Ο κ. Δέμος μιλώντας στην παρουσίαση τόνισε τη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και την καινοτομία, ενώ αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» αποκάλυψε πως το αρχικό πλάνο ήταν για κατασκευή διπλάσιου σε μέγεθος εργοστασίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στην επόμενη, «Β» φάση, αλλά και πως οι εξαγωγές «σε χώρες όλου του Κόσμου φτάνουν το 81%», ενώ ανέλυσε τους λόγους που τα προϊόντα του δεν περνούν ακόμα τον Ατλαντικό για χάρη των ΗΠΑ, αν και «ποιοτικά καλύπτουν τα στάνταρντ της Αμερικής».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, κ. Δέμος, είπε πως στο εργοστάσιό του θα «υπάρχουν θέσεις εργασίας από απολυτήριο Γυμνασίου μέχρι και διδακτορικό», ενώ τόνισε με σιγουριά πως «η Τρίπολη θα γίνει ένας σύνδεσμος φαρμακοβιομηχανίας όπου θα προσελκύσει πλέον και κόσμο για εσωτερική μετακίνηση».

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον κ. Δέμο:

«Εθνικός Κήρυκας»: Το έργο πάει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχατε θέσει;

Δημήτρης Δέμος: Οχι, δεν πάει και αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα. Η πολύ γρήγορη ανάπτυξη που προσπαθούμε να κάνουμε συμπαρασύρει και πολλές θέσεις εργασίας που δυστυχώς σήμερα είναι σε έλλειψη. Οπότε αυτό έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις όχι μόνο στο δικό μας έργο αλλά σε όλα τα έργα που… τρέχουν αυτή τη στιγμή.

«Ε.Κ.»: Το αρχικό πλάνο σας ήταν για ένα τόσο μεγάλο εργοστάσιο;

Δημήτρης Δέμος: Το αρχικό πλάνο ήταν για ακόμα μεγαλύτερο. Αυτή είναι η φάση «Α». Ο αρχικός υπολογισμός ήταν να γίνει «Χ2» αυτό που βλέπετε και θα πάμε σε δεύτερη φάση αφού ολοκληρωθεί η πρώτη.

«Ε.Κ.»: Το εργατικό δυναμικό που θα απασχολήσετε για την λειτουργία του εργοστασίου θα είναι εξειδικευμένο;

Δημήτρης Δέμος: Στο φάρμακο πάντα λέμε ότι υπάρχουν πολύ καλές αλλά και πολύ καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το «πολύ καλές» είναι επειδή ο χώρος εργασίας έχει τις σωστές προδιαγραφές, θέρμανση, υγρασία, ελεγχόμενες συνθήκες -δεν υπάρχουν μικρόβια. Αρα όποιος έρχεται περνάει καλύτερα ακόμα και από το… σαλόνι του σπιτιού του. Το «πολύ καλά αμειβόμενες» είναι γιατί αυτοί που δουλεύουν πρέπει να έχουν μια εξειδικευμένη γνώση σε όλα τα επίπεδα, όπου κι αν βρίσκονται. Γι’ αυτόν το λόγο όλες οι οργανωμένες εταιρείες και προφανώς και εμείς, έχουμε ένα δικό μας τμήμα εσωτερικής εκπαίδευσης οπότε οι άνθρωποι που έρχονται και μπορούν να αναλάβουν προχωράμε σε ειδική εκπαίδευσή τους.

«Ε.Κ.»: Οπότε και κάποιος που δεν έχει πτυχίο μπορεί να έρθει να εργαστεί σε εσάς;

Δημήτρης Δέμος: Ναι, και με απολυτήριο Λυκείου μπορεί να έρθει κάποιος. Υπάρχουν θέσεις εργασίας από απολυτήριο Γυμνασίου μέχρι και διδακτορικό.

«Ε.Κ.»: Εχετε ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση προσωπικού;

Δημήτρης Δέμος: Καταρχήν κάνουμε κάποιες ενέργειες σαν σύλλογος γιατί υπάρχουν αρκετές εξειδικευμένες θέσεις που χρειάζονται εκπαίδευση. Σαν σύλλογος ήδη κάνουμε πολλά σεμινάρια. Πριν από λίγες ημέρες τελείωσε ένας δεύτερος κύκλος σεμιναρίων πάνω σε θέματα ιδρυτικών υποθέσεων και θα ξεκινήσουμε ένα άλλο σεμινάριο πάνω σε θέματα διασφάλισης ποιότητας. Από εκεί και πέρα είμαστε στη φάση που μαζεύουμε βιογραφικά δεν είναι άμεσες οι εγκρίσεις των θέσεων εργασίας αλλά σίγουρα όλοι προετοιμαζόμαστε γιατί θα υπάρξει ένα booming.

«Ε.Κ.»: Φαντάζομαι ότι θα γίνει ξαφνικά…

Δημήτρης Δέμος: Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα δικό μας εργοστάσιο, μετά από λίγους μήνες θα τελειώσει ένα δεύτερο και σήμερα μάθαμε ότι θα έχουμε και ένα τρίτο. Οπως καταλαβαίνετε, αυτή τη στιγμή, στην περιοχή, δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να καλύψει όλες αυτές τις θέσεις εργασίας. Θεωρώ όμως ότι η Τρίπολη θα γίνει ένας σύνδεσμος φαρμακοβιομηχανίας όπου θα προσελκύσει πλέον και κόσμο για εσωτερική μετακίνηση.

«Ε.Κ.»: Κάνετε εξαγωγές στην Ευρώπη;

Δημήτρης Δέμος: Εξάγουμε το 81% των τεμαχίων που παράγουμε σε χώρες όλου του Κόσμου.

«Ε.Κ.»: Και στις ΗΠΑ;

Δημήτρης Δέμος: Οχι ακόμα γιατί είναι διαφορετικές οι προδιαγραφές, αλλά δεν είναι πιο αυστηρές. Τα προϊόντα μας ποιοτικά καλύπτουν και τα στάνταρντ της Αμερικής. Απλώς είναι διαφορετικός ο τρόπος προσέγγισης των φαρμάκων, δηλαδή είναι το ίδιο ασφαλές απλώς είναι διαφορετικός ο τρόπος αντιμετώπισης.

«Ε.Κ.»: Ρωτάω γιατί πολλοί Ελληνες στις ΗΠΑ προμηθεύονται τα φάρμακά τους από την Ελλάδα επειδή, αρκετά από αυτά είναι πιο φθηνά.

Δημήτρης Δέμος: Είναι πολλές φορές πιο φθηνά. Οι τιμές στην Ευρώπη είναι πολλαπλάσια χαμηλότερες από ό,τι στην Αμερική. Και είναι το ίδιο ασφαλή.

«Ε.Κ.»: Κύριε Δέμο, σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή ολοκλήρωση στο έργο σας.

Ηταν όλοι εκεί

Στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επενδύσεις, Ερευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας», εκτός του κ. Δέμου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι δημοσιογραφικών φορέων από όλη την Ελλάδα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές Αρχές. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, η κ. Βίκυ Λοΐζου, γενική γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Κώστας Βλάσης, βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, ο κ. Δημήτρης Πτωχός, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης, δήμαρχος Τρίπολης και ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Επίσης, το «παρών» έδωσε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς για τον οποίο ο Αδωνις Γεωργιάδης ευχήθηκε να πάρει την μεγάλη απόφαση και να δηλώσει υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Από την εκδήλωση, όπου μεταξύ άλλων διακρίνονται: ο δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης, ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Κώστας Βλάσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης , ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, αντιπρόεδρος & δ/νων σύμβουλος της εταιρείας DEMO, Δημήτρης Δέμος, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας, πρώην αν. Υπ. Υγείας, κ.ά. Φωτογραφίες: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που περιελάμβανε ξενάγηση σε 2 εργοτάξια στη Βι.Πε. Τρίπολης καθώς και γεύμα σε γνωστό κατάστημα εστίασης, ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, παρουσίασε τη θεματική «Επενδύσεις και Κάλυψη Ασθενών», τονίζοντας: «Στην σημερινή εκδήλωση αναδεικνύεται η μεγάλη προστιθέμενη αξία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μια βιομηχανική περιοχή, μια ολόκληρη πόλη, η Τρίπολη και ο νομός Αρκαδίας αναζωογονούνται από τις μεγάλες επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Δημιουργούμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και καλύπτουμε εκατομμύρια Ελληνες με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες νέες και νέους. Αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ELPEN. Φωτογραφίες: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»

Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, Φαίη Κοσμοπούλου, παρουσίασε τις σημαντικές επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου που ήδη υλοποιούνται για την περίοδο 2020-2026 και περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι επενδύσεις της Φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων.

Mετά την ενημέρωση, οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στα δυο εργοτάξια στη Βι.Πε. Τρίπολης Demo και WIN MEDICA Φωτογραφίες: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»

Κατά την παρουσίαση των επενδύσεων της DEMO στην Τρίπολη, ο κ. Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO, ανέφερε ότι στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων, αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα.

Mετά την ενημέρωση, οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στα δυο εργοτάξια στη Βι.Πε. Τρίπολης Demo και WIN MEDICA Φωτογραφίες: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»

Με την επένδυση αυτή, η DEMO συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής της Αρκαδίας, αφού θα δημιουργηθούν σε βάθος δεκαετίας πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η Τρίπολη προάγεται σε σημαντικό Ευρωπαϊκό Κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στον νευραλγικό τομέα της Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Τουρκία, με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), θα διεξαχθεί στην Αθήνα την Δευτέρα 22 Απριλίου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ