x

Οικονομία

Επένδυση 1,2 δισ. ευρώ για λιμάνι-μαρίνα στη Λάρνακα

09 Σεπτεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Κύπρο είναι το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο λιμάνι της Λάρνακας ενημερώθηκε για το ανανεωμένο Master Plan και την πρόοδο των εργασιών του έργου της ενιαίας ανάπτυξης μαρίνας και λιμανιού της πόλης. Ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα έργο το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει και έθεσε σε προτεραιότητα και μπαίνει σε πορεία υλοποίησης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που υπάρχει στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, που ξεπερνά το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και η οποία θα έχει οφέλη όχι μόνο για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας αλλά για ολόκληρη την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα έχουμε ενημερωθεί για το Master Plan που έχει ετοιμάσει η εταιρεία και το οποίο θα παρουσιαστεί σε αρκετές Υπηρεσίες που θα δώσουν απόψεις, με στόχο να εγκριθεί, πριν αναλάβει ο επενδυτής την πλήρη διαχείριση του χώρου που είναι η 1η Απριλίου 2022».

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «ιδιωτικοποιείται ουσιαστικά και το λιμάνι της Λάρνακας, κάτι που θα φέρει ανταγωνισμό μεταξύ των δύο λιμανιών. Είναι πολύ σημαντικό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα έχει το λιμάνι και η μαρίνα της Λάρνακας, αφού θα είναι μηδενικής παραγωγής εκπομπής ρύπων, κάτι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό στους καιρούς που ζούμε».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Καρούσος απάντησε πως «ο ανταγωνισμός είναι αποδεδειγμένο ότι θα φέρει περισσότερες εργασίες στην Κύπρο γενικότερα. Ενας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των δύο λιμανιών, Λάρνακας και Λεμεσού, θα οδηγήσει και σε καλύτερες τιμές, χρεώσεις και ταρίφες για τους χρήστες αλλά και σε ένα ανταγωνισμό που οι εταιρείες θα βγουν για να προσελκύσουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τη λειτουργία των λιμανιών αλλά και της μαρίνας».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Αλεξάνδρου, CEO της Kition Ocean Holdings Ltd, εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών στον οποίο «έγινε παρουσίαση του έργου και εξηγήθηκαν τα σύντομα και μακροπρόθεσμα πλάνα της εταιρείας». Σημείωσε πως «έχουν γίνει αρκετές εκτιμήσεις, είναι ένα έργο που η κατασκευή του θα διαρκέσει περίπου 12–13 χρόνια. Υπολογίζεται ότι μακροχρόνια το έργο θα αποφέρει στη Δημοκρατία έσοδα της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούν, σημείωσε πως «υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 4 χιλιάδες νέες θέσεις, τόσο για τη λειτουργία της δικής μας εταιρείας όσο και για επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και άλλα που θα δημιουργηθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος έχει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας