x

Οικονομία

Επένδυση 1,2 δισ. ευρώ για λιμάνι-μαρίνα στη Λάρνακα

09 Σεπτεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η μεγαλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή στην Κύπρο είναι το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας Λάρνακας, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο λιμάνι της Λάρνακας ενημερώθηκε για το ανανεωμένο Master Plan και την πρόοδο των εργασιών του έργου της ενιαίας ανάπτυξης μαρίνας και λιμανιού της πόλης. Ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα έργο το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει και έθεσε σε προτεραιότητα και μπαίνει σε πορεία υλοποίησης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που υπάρχει στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, που ξεπερνά το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και η οποία θα έχει οφέλη όχι μόνο για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας αλλά για ολόκληρη την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα έχουμε ενημερωθεί για το Master Plan που έχει ετοιμάσει η εταιρεία και το οποίο θα παρουσιαστεί σε αρκετές Υπηρεσίες που θα δώσουν απόψεις, με στόχο να εγκριθεί, πριν αναλάβει ο επενδυτής την πλήρη διαχείριση του χώρου που είναι η 1η Απριλίου 2022».

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «ιδιωτικοποιείται ουσιαστικά και το λιμάνι της Λάρνακας, κάτι που θα φέρει ανταγωνισμό μεταξύ των δύο λιμανιών. Είναι πολύ σημαντικό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα έχει το λιμάνι και η μαρίνα της Λάρνακας, αφού θα είναι μηδενικής παραγωγής εκπομπής ρύπων, κάτι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό στους καιρούς που ζούμε».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Καρούσος απάντησε πως «ο ανταγωνισμός είναι αποδεδειγμένο ότι θα φέρει περισσότερες εργασίες στην Κύπρο γενικότερα. Ενας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των δύο λιμανιών, Λάρνακας και Λεμεσού, θα οδηγήσει και σε καλύτερες τιμές, χρεώσεις και ταρίφες για τους χρήστες αλλά και σε ένα ανταγωνισμό που οι εταιρείες θα βγουν για να προσελκύσουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τη λειτουργία των λιμανιών αλλά και της μαρίνας».

Από την πλευρά του, ο Πάνος Αλεξάνδρου, CEO της Kition Ocean Holdings Ltd, εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών στον οποίο «έγινε παρουσίαση του έργου και εξηγήθηκαν τα σύντομα και μακροπρόθεσμα πλάνα της εταιρείας». Σημείωσε πως «έχουν γίνει αρκετές εκτιμήσεις, είναι ένα έργο που η κατασκευή του θα διαρκέσει περίπου 12–13 χρόνια. Υπολογίζεται ότι μακροχρόνια το έργο θα αποφέρει στη Δημοκρατία έσοδα της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούν, σημείωσε πως «υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 4 χιλιάδες νέες θέσεις, τόσο για τη λειτουργία της δικής μας εταιρείας όσο και για επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και άλλα που θα δημιουργηθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μερική πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα πρότυπα της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καταγράφει η έκθεση προόδου της MONEYVAL, της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησης των μέτρων για το Ξέπλυμα και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.