x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Επέσανε τα Γιάννινα…

Επέσανε τα Γιάννινα! Όχι στο βάραθρο του εξαφανισμού, αλλά την αγκαλιά της ελευθερίας, την αγκαλιά της Μητέρας Ελλάδας που τόσο τα λαχταρούσε!

Ελευθερώθηκε η ιδανική πόλις του Ελληνισμού που υπήρξε Γολγοθάς του τριάντα ακέραια χρόνια.

Επέσανε τα Γιάννινα! Ελευθερώθηκε η Ηπειρος!

Τριάντα γενεές ήρθαν και παρήλθαν με αυτό το χρυσό όνειρο να ιδούν ελευθερωμένα τα Γιάννινα. Τι ευτυχισμένοι που είμαστε εμείς, οι αντιπρόσωποι τόσων γενεών, που πέθαναν με την ανεκπλήρωτη χρυσή ελπίδα να ιδούν στυλωμένον τον Σταυρό εκεί ψηλά στα άστρα των Ιωαννίνων!

Δόξα και τιμή στο Στρατό μας, τα λεοντόθυμα και γενναιόκαρδα παιδιά της Ελλάδας μας, που πότισαν την ηπειρώτικη γη με το τίμιο και ανεκτίμητο αίμα τους, που την έθρεψαν με τις ένδοξες σάρκες τους και την έσπειραν με τα άγια κόκκαλά τους, για να δούμε εμείς ελεύθερα τα Γιάννινά μας, ελεύθερη την πατρίδα μας.

Χαίρετε, αθάνατα Γιάννινα χιλιοτραγουδισμένα Γιάννινα, Γιάννινα ζυμωμένα με τη δημοτική μας ποίηση, πανώρια και πολυπόθητη πολιτεία, με τους μυροβόλους σας κήπους, με τα όμορφά σας κάστρα, με τα πανώργια σας σπίτια, με τη μαγευτική σας και καταγάλανη λίμνη, με το ζωγραφισμένο το νησί, με το Ντρίσκο σας, με το Μιτσικέλι σας, με την Πίνδο που έθρεψε τα μεγαλύτερα παλληκάρια του Ελληνισμού, τους μεγαλύτερους τυραννοκτόνους γίγαντες, τους ενδοξότερους αρματολούς και κλέφτες, που πολεμούσαν την Τουρκιά κι εθεμελίωσαν το αθάνατο και ιερό έργο του Εικοσιένα!

Σκίρτησε από χαρά μέσα στο μνήμα σου, ω τρισένδοξη και μεγάλη χορεία των αρματολών και κλεφτών Καραϊσκάκη, Κατσαντώνη, Δίπλα, Βλαχάβα, Σταθά, Μπουκουβάλα, Διάκο και Οδυσσέα, Τζαβελλαίοι, Μποτσαραίοι, Μαλαμαίοι, Γριβαίοι και Πανουργιάδες! Ελευθερώθηκε η Ηπειρος! Ελευθερώθηκε η Ηπειρος! Σκίρτησε από χαρά μέσα στο μνήμα σου, ω μεγάλη και τρισένδοξη χορεία των μεγάλων εθνικών ευεργετών, Ζωσιμάδων και Καπλανών, Γεωργίου Σταύρου και Χατζηκώστα, Ζάππα και Ζωγράφου, Τοτσίτσα και Αβέρωφ!

Σκίρτησε από χαρά μέσα στο μνήμα σου, ως μεγάλη και τρισευλογημένη χορεία των μεγάλων διδασκάλων του Γένους Μελετίου, Μπαλάνου, Ευγενίου Βουλγάρεως, Ψαλλίδα και Λάμπρου Φωτιάδη, Ασωπίου και Αραβαντινού!

Σκίρτησε από χαρά μέσα στο μνήμα σου, ω αθάνατη λύρα του Βηλαρά και του Βαλαωρίτη, του Ζαλοκώστα και του Κρυστάλλη!

Σκίρτησε από χαρά μέσα στο υγρό σου μνήμα, ω χορεία της κυρα-Φροσύνης και των δεκαεπτά Γιαννιωτισσών κυράδων!

Σκιρτήσατε από χαρά και σεις ω αιματωμένες και πανίερες σκιές των πεσόντων στην Κιάφα και στη Φιλιππιάδα, στην Πρέβεζα και στο Γρίμποβο, στο Αυγό και στη Μανωλιάσσα, στο Ντρίσκο και στον Αϊ Νικόλα και στο αιματόβαφο σαρκοθρεμμένο και κοκκαλοσπαρμένο μαύρο Μπιζάνι!

Επεσαν τα Γιάννινα! Ελευθερώθηκε η Ηπειρος, εξεπληρώθη ένας μεγάλος πόθος του Ελληνισμού.

Κώστας Στούπης

Methuen, MA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ακούμε συχνά από τους νεώτερους τα τελευταία χρόνια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ