x
 

Κοινωνία

Επέστρεψε η Νέα Υόρκη; Οχι για όλους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η Νέα Υόρκη έχει επανέλθει από πολλές πλευρές.

Τον Σεπτέμβριο, η πόλη της Νέας Υόρκης αριθμούσε τις περισσότερες θέσεις εργασίας που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο τουρισμός έχει ως επί το πλείστον ανακάμψει, με 62 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι.

Η επιβατική κίνηση στο μετρό υπολείπεται ακόμη των προπανδημικών επιπέδων, αλλά έχει αυξηθεί σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια τις καθημερινές. Ο αριθμός των δολοφονιών έπεσε κάτω από 400 πέρυσι για πρώτη φορά από το 2019.

Οι προβλέψεις για τις φορολογικές εισπράξεις ήταν κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερες από τις αναμενόμενες για το τρέχον οικονομικό έτος, επιτρέποντας στον δήμαρχο Ερικ Ανταμς (Eric Adams) να ανακαλέσει τις περικοπές του προϋπολογισμού στα μέσα του έτους που θα επηρέαζαν σχεδόν κάθε υπηρεσία της πόλης. Τα φετινά πλεονάσματα της Wall Street αναμένεται να είναι ελαφρώς υψηλότερα από τα περσινά, σύμφωνα με το γραφείο του πολιτειακού ελεγκτή, γεγονός που θα έφερνε στην πόλη περισσότερα φορολογικά έσοδα από τα αναμενόμενα.

«Δεν επιβιώνουμε – ευημερούμε σε αυτή την πόλη», δήλωσε ο Ανταμς σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Η ανάκαμψη της Νέας Υόρκης, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, είναι ζωτικής σημασίας για την αμερικανική οικονομία και για τα οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην πόλη.

Ωστόσο, η ανάκαμψη είναι ελλιπής και άνιση. Ελλείμματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό διαφαίνονται για τα επόμενα χρόνια, εν μέρει εξαιτίας της εισροής μεταναστών, η οποία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της πόλης, θα κοστίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τριών ετών.

Και σε πολλά μέρη της Νέας Υόρκης, ιδίως μεταξύ της εργατικής τάξης, δεν υπάρχει η αίσθηση ότι η πόλη στέκεται ξανά στα πόδια της. Το ποσοστό φτώχειας έχει εκτοξευθεί στο 23%, από 18% το 2021. Η ζήτηση για κουπόνια τροφίμων και χρηματική βοήθεια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η στεγαστική κρίση είναι η χειρότερη των τελευταίων 50 και πλέον ετών. Ακόμη και το προσδόκιμο ζωής παρέμεινε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Περίπου το 41% των ψηφοφόρων ήταν «πολύ δυσαρεστημένοι» με την πορεία των πραγμάτων στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac τον Δεκέμβριο – το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η δημοσκόπηση άρχισε να θέτει στους ψηφοφόρους αυτή την ερώτηση το 1997.

Ο επόμενος χρόνος θα δείξει την ανθεκτικότητα της ανάκαμψης και θα ρίξει περισσότερο φως στις προτεραιότητες του Ανταμς καθώς αντιμετωπίζει πολλές επείγουσες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της άφιξης περισσότερων από 180.000 μεταναστών και του τέλους της γενναίας ομοσπονδιακής βοήθειας για την πανδημία.

Πηγή: «The New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στις ΗΠΑ καταγράφηκε απότομη αύξηση του αριθμού των στειρώσεων ως μεθόδου αντισύλληψης αφότου η συνταγματική εγγύηση του δικαιώματος στην άμβλωσηαναιρέθηκε, πριν από δυο χρόνια, υπέδειξε μελέτη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ