x
 

Κοινωνία

Επετειακή Εκδήλωση Μνήμης για την Επανάσταση του 1821 στο Μουσείο Αγκούτογλου

03 Αυγούστου 2021

ΑΘΗΝΑ. Το Φεβρουάριο 2021 συστήθηκε Επιτροπή Πολιτισμού από το ΝΠΔΔ Αριστόδικος του Δήμου Σαρωνικού με αντικείμενο τις δράσεις του Δήμου που θα αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά για την επετειακή χρονιά των 200 ΧΡΟΝΩΝ από την Επανάσταση του 1821, αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Αναλυτικά:

Η φιλοσοφία του Αριστόδικου είναι, να εορταστεί η Επέτειος των 200 χρόνων με τέτοιο τρόπο που παράλληλα θα αναδειχθεί η ομορφιά του φυσικού τοπίου και των διαφόρων ορόσημων του Δήμου μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ‘’ Μάκης Αγκούτογλου’’ αποκτα τον ρόλο που του πρέπει :

Λειτουργεί ως ΤΟΠΟΣΗΜΟ & ΦΑΡΟΣ για την μεταλαμπάδευση και προβολή της ΙΣΤΟΡΙΑΣ μας.

Ειδικότερα πραγματοποιείται η εκδήλωση :

6/8/2021_ ΩΡΑ: 20:00μ.μ. -22:00 μ.μ._ ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ_ΟΔΟΣ ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 40

Με θέμα :

Πελοπόννησος : Η γεωγραφική ΜΗΤΡΑ της Επανάστασης του 1821

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ :

 Περιοδική έκθεση , προβολές , βίντεο ,φυσική διάδραση  διαμέσου ελεύθερης πορείας του επισκέπτη στον χώρο_ Μη καθήμενοι

ΕΚΘΕΣΗ για το κοινό :

Aπό 25/9/2021 έως 23/10/2021 _ ΠΕΜΠΤΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 18.00-20.00 μμ

Περιεχόμενο :

Μέσω μιας κυκλικής αριθμημένης διαδρομής από το 1 έως το 7 θα περιηγηθούμε σημεία της Ιστορίας της Πελοποννήσου ούσα η μεγάλη γενέτειρα του Αγώνα του 1821.

Παιδιά από τους ΝΕΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ θα μας καθοδηγούν στην διαδρομή.

Με βίντεο  &  μουσικές θα ακολουθήσουμε την έναρξη εορτασμού της επετείου κάνοντας μια  γρήγορη αναδρομή στα 200 χρόνια της ΕΛΛΑΔΟΣ μας .

Μια εντυπωσιακή έκθεση , ΕΝΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 200 ΕΤΩΝ ,θα μας καθηλώσει στα χρόνια που μεσολάβησαν και στο τι συνεβει .

Θα δούμε τους ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ να ζωντανεύουν μπροστά μας . Θα τραγουδήσουμε μαζί , ίσως και να χορέψουμε ακούγοντας την φλογέρα του Γέρου του Μωριά ….Μάνα μου ΤΑ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ…!

Θα συναντήσουμε τον περιηγητή EDWARD DODWELL ο οποίος αποτύπωσε στα 1804-1805 την Ελλάδα και στα 1819 παρουσίασε το έργο του .

Θα ακούσουμε τον χτύπο της καμπάνας στην ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ και λίγο πιο πέρα στο ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ θα απαγγείλουμε ποιήματα του Ι.ΠΟΛΕΜΗ.

Τι μαγεία…..έιμαστε μεσα στον ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ……στην Ανάβυσσο !

Η καρδιά μας χτυπά δυνατά! ΕΛΛΑΔΑ_ ΠΑΤΡΙΔΑ_….!!! ΗΘΟΣ _ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ_ΤΟΛΜΗ_ΑΡΕΤΗ_ λέξεις ΙΕΡΕΣ με νόημα και ουσία .Στο σημειο αυτό θα βιώσουμε περήφανοι ως απόγονοι των ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ 1821.

Και φτάνουμε στο εσωτερικό του ΜΟΥΣΕΙΟΥ.

Μπροστά μας ορθώνεται ο ΡΗΓΑΣ & Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ . Ένας θησταυρός ….

Λίγο πιο πέρα ΧΑΙΡΕ…Ω! ΧΑΙΡΕ…ΛΕΥΤΕΡΙΑ…, μάχες , αιώνιες μάχες, στήθος με στήθος, πλώρη με πλώρη ….ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ !

Προχωρούμε και πάλι πιο κάτω . Λίγο πιο πέρα αναδύεται σιγά-σιγά η μορφή που επιλέξαμε για να αποτυπώσουμε την ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ : η πραγματική ΜΗΤΡΑ της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821.

Ο πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά , απεικονίζει την ΓΥΝΑΙΚΑ  ΣΥΜΒΟΛΟ που μέσα από τις στάχτες της αναγεννάται ….μέσα από την έκφραση της απεικονίζεται  ο πόθος για ΕΛΠΙΔΑ & ΖΩΗ _αυτό που όλοι ΕΜΕΙΣ σαν ΕΛΛΗΝΕΣ καταφέραμε μέσω των ΗΡΩΩΝ προγόνων μας στα 1821.

Ακολουθεί ΕΚΘΕΣΗ αφιερωματική στην γεωγραφική ενότητα της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Λίγο πιο κάτω στην ίδα αίθουσα οι 2 μοναδικές στιγμές στην ΙΣΤΟΡΙΑ . Η μαύρη και η λευκή πλευρά της ΙΣΤΟΡΙΑΣ μας .

Ο ΔΙΚΗ του Γέρου του Μωριά_ η μαύρη στιγμή της Επανάστασης

 & ο αντίποδας :

Ο Ιωάννης Καποδίστριας _ η ΕΛΛΑΣ αναγεννάται .

Πλησιάζω στο τέλος της διαδρομής .

Μια τεράστια ‘’αγκαλιά’’ ΓΥΝΑΙΚΑΣ μου θυμίζει πόσα τελικά γένους θηλυκού ΙΔΑΝΙΚΑ,  μας ώθησαν στην ΛΕΥΤΕΡΙΑ της Πατρίδος μας ………..

Εις το επανιδείν !!!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ.  Στις 5 Απριλίου θα συνεχιστεί η εκδίκαση της πρώτης αγωγής αποζημίωσης συγγενών θύματος του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που ξεκίνησε ενώπιον του Πρωτοδικείου το οποίο απέρριψε αίτημα αναβολής των εναγομένων εταιριών ΟΣΕ και Hellenic Train.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ