x
 

Πολιτική

Επετειακή συνεδρία της Βουλής για τα 20 χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με ειδική συνεδρία και ημερίδα, η Βουλή των Αντιπροσώπων τίμησε την Παρασκευή την 20η επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεδρία έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, κρατικών αξιωματούχων, Κυπρίων Ευρωβουλευτών, της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλας Κυριακίδου, του μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Λευτέρη Χριστοφόρου, Κυπρίων Δικαστών σε δικαστικά σώματα της ΕΕ και σε άλλα διεθνή δικαστικά σώματα, καθώς και του διπλωματικού σώματος.

Κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Μάλτας Δρ Angelo Farrugia, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιθουανίας, Radvilė Morkūnaitė- Mikulėnienė και ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Σλοβενίας, Danijel Krivec.

Κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος απηύθυναν ομιλίες η Πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στην συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κύπρου για επανένωση έστειλε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σε βιντεογραφημένο μήνυμά της στην πανηγυρική εκδήλωση της Βουλής.

Η κ. Μέτσολα υπογράμμισε την ευρύτερη σημασία της αντιμετώπισης της διχοτόμησης ενός κράτους – μέλους της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη συλλογική ευθύνη όλων των Ευρωπαίων να εργαστούν για την λύση.

«Η αναγκαστική διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν είναι ανησυχία μόνο για την Κύπρο. Είναι μια ανησυχία για όλους τους Ευρωπαίους, ένα πρόβλημα που πρέπει να εργαστούμε για να επιλύσουμε μαζί», τόνισε η κ. Μέτσολα.

Αναφορές σε Κυπριακό-κατοχή

Η Κύπρος έχει σημειώσει θεαματική πρόοδο σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας του Ευρωπαίου πολίτη, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στην προσφώνησή της.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Κύπρος φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ένωσης και να καταστεί ένας ενεργειακός κόμβος ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε σε Κυπριακό και τουρκική κατοχή, νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, συνοδεύοντας αντιπροσώπους ευρωπαϊκών κοινοβουλίων σε ξενάγηση στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι προσκεκλημένοι της Βουλής ξεναγήθηκαν από την ξεναγό Τιτίνα Λοϊζίδου κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής συνοδευόμενοι από την Πρόεδρο της Βουλής.

««Δεν θα μπορούσε αυτή η μέρα να ξεκινήσει διαφορετικά, παρά να βρισκόμαστε εδώ, στην Πράσινη Γραμμή και να δουν με τα μάτια τους το τι εξακολουθεί να συμβαίνει στην Κύπρο μετά από 50 χρόνια», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Η Αννίτα Δημητρίου, σημείωσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί διπλωματικό πλεονέκτημα, ωστόσο «είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα το γεγονός ότι η Κύπρος, παραμένει υπό κατοχή για περισσότερο από μισό αιώνα». Υπογράμμισε, ότι ήρθε ο καιρός να αναλάβουμε όλοι ευθύνες, «και η ΕΕ», για την αντιμετώπιση της παράνομης εισβολής και κατοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οριακά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο της ΕΕ είναι το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο με τις γυναίκες να ζουν κατά 4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ