x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Επέτειος

Σήμερα συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από την ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωνε τη διεξαγωγή του περιβόητου δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015.

Ηταν μια κίνηση απελπισίας περισσότερο για να απεγκλωβιστεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει από τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν με τους δανειστές, παρά για οτιδήποτε άλλο, αφού ούτε το ερώτημα του δημοψηφίσματος ούτε το γενικότερο νόημα και τον σκοπό του μπορεί να τα εξηγήσει κανείς ακόμα και σήμερα επαρκώς.

Η χώρα μπήκε σε μια πρωτοφανή περιπέτεια με τον λαό να διχάζεται και να παρακολουθεί έντρομος τις εξελίξεις – υπήρχαν βέβαια και εκείνοι οι οποίοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετώπιζε η Ελλάδα αν ο κ. Τσίπρας δεν έκανε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τη στροφή των 180 μοιρών (την οποία δεν έχει τεκμηριώσει επαρκώς αν και όλοι κατανοούμε ότι πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των συνεπειών που θα ακολουθούσαν για τους ίδιους τους κυβερνώντες). Να σημειωθεί ότι όλα αυτά συνέβαιναν σε μια περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη επικρατούσε γενικά ηρεμία με την Οικονομία να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Επτά χρόνια μετά από τη νύχτα της προκήρυξης του δημοψηφίσματος που έριξε την Ελλάδα σε αχαρτογράφητα νερά, η χώρα, παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει (πανδημία, ελληνοτουρκικά, ακρίβεια, πόλεμος στην Ουκρανία) είναι εντελώς διαφορετική, πατάει γερά στα πόδια της και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Το δίδαγμα από αυτή τη μεταστροφή είναι ότι οι λαοί κρατούν τις τύχες στα χέρια τους, τίποτα δεν είναι νομοτελειακό, τίποτα γραμμένο από τη μοίρα. Οι Ελληνες έκαναν πριν από τρία χρόνια τη στρατηγική επιλογή να εγκαταλείψουν τον λαϊκισμό και τις εύκολες και ανέξοδες λύσεις και να επιστρέψουν στο δρόμο του ρεαλισμού και της πραγματικότητας.

Αυτό είναι το μυστικό που έχει κάνει την Ελλάδα ανθεκτική στις μύριες δυσκολίες του τελευταίου διαστήματος. Γι’ αυτό καλό θα ήταν τις επετείους σαν αυτή της προκήρυξης του δημοψηφίσματος να τις θυμόμαστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε νέα εποχή μπαίνουν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ καθώς οι δύο χώρες αποφάσισαν την Τετάρτη να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις και να αφήσουν πίσω την περίοδο των μεταξύ τους συγκρούσεων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας